Šią vasarą startuoja 10-ies edukacinių-pramoginių renginių ciklas „Profesinis mokymas – tavo ateities karjera“, kurio tikslas yra keisti požiūrį į profesinio ugdymo galimybes. Lietuvos miestuose vyksiančių renginių metu dalyviai supažindinami su profesinio mokymo ateities perspektyvomis, karjeros galimybėmis, verslo įmonėse naudojamomis inovatyviomis technologijomis bei sėkmės pavyzdžiais.

Tai galėjo sužinoti ir šiauliečiai, apsilankę Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos „Linpra“ infomobilyje.

Pagrindinis renginio tikslas – skatinti jaunus žmones rinktis profesinio mokymosi kelią, todėl profesinis mokymas buvo pristatytas net tik gyvų ir įtraukiančių diskusijų forma, bet ir kviečiant šiauliečius dalyvauti interaktyviose veiklose bei atlikti įvairias užduotis.

Didėja domėjimasis profesiniu mokymu
Edukacinių-pramoginių renginių ciklo „Profesinis mokymas – tavo ateities karjera“ organizatorius Rolandas Girštautas teigė, jog šis renginys skirtas pristatyti profesinio ugdymo mokyklas, kurios veikia Šiaulių apskrityje. Norima paskatinti mokinius rinktis profesinį ugdymą, pakeisti stereotipinį mąstymą, jog profesinis mokymas asocijuojasi ne tik su tepliais darbais.

„Projekto iniciatorius yra Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centras. Norima parodyti moksleiviams, jog regionuose yra tikrai ką veikti. Atsivežėme ir Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos „Linpra“ infomobilį, kuriame yra įrengta įvairiausia technika, parodant, jog profesija nebūtinai turi asocijuotis su kostiumais ir tepalais. Dalyvauja profesinių mokyklų atstovai, kurie supažindina apie savo siūlomas profesijas. Taip pat verslo atstovai pasakoja apie naudojamus įrenginius jų versle. Norime, jog moksleiviai išgirstų ir susidomėtų tuo, o vėliau baigę mokyklas rinktųsi profesinio mokymosi studijas.

Pristatome verslo ir švietimo įstaigų bendradarbiavimą.

Yra septynios verslo organizacijos, kurios, bendradarbiaudamos su dešimt pilotinių mokyklų pamokų metu perteikia žinomas visame pasaulyje inovacijas. Pavyzdžiui, yra toks skeneris, kuris iš karto nuskenuoja erdvinį dantį. Su 3D spausdintuvu spausdinamas maketas ir pagaminamas dantis. Taip žymiai greičiau paspartėja procesai. Džiaugiamės, kad verslas prisideda, ir mokiniai žymiai daugiau gaus naujesnių žinių, kurios yra populiarios rinkoje.“

Renginys jau vyko Alytuje ir Marijampolėje, vyks Panevėžyje, Kaune, Telšiuose, Klaipėdoje. Jau dabar iš socialinio tinklo „Facebook“ paskyros matoma, jog žmonių domėjimasis profesiniu mokymu intensyvėja. Yra sukurti septyni videoklipai apie profesinį ugdymą, šią informaciją jau matė apie 180 tūkst. žmonių. Baigusių profesines mokyklas darbuotojų poreikis vis didės. Apie tai jau kalbama visame pasaulyje.

Specialybių paklausa kasmet keičiasi
Šiaulių darbo rinkos mokymo centro Mokymo skyriaus vyriausioji specialistė Justina Šaučiūnaitė kvietė susirinkusius šiauliečius susipažinti su įvairiausiomis profesijomis: vairuotojų, virėjų, siuvėjų, pardavėjų, administratorių, apskaitininkų. Tai yra tai, kas reikalinga darbo rinkoje.

„Nusprendėme dalyvauti šiame renginyje, nes visada naudinga yra pakviesti būsimus mokinius mokytis. Šiaulių darbo rinkos mokymo centre yra daug norinčių mokytis – ne tik paauglių, kurie po 12 klasių nelabai žino, ko nori, bet ir labai daug suaugusių žmonių, kurie nori persikvalifikuoti, įgyti naują profesiją, pakeisti darbo pobūdį. Ir jų vis daugėja. Taip pat daugėja ir tų, kurie savo lėšomis nori mokytis ir investuoja į savo ateitį.

Kiekvienu laikotarpiu populiarios yra vis kitokios profesijos. Vienu metu buvo labai populiarios grožio specialybės: vizažistai, kirpėjai, manikiūrininkai. Dabar buvo labai didelė apskaitininkų banga, šiuo metu turime labai daug socialinių darbuotojų padėjėjų, slaugytojų, siuvėjų. Specialybių paklausa kiekvienais metais keičiasi.

Šiuo metu nėra didelės stojančiųjų gausos. Norinčių yra labai daug, bet ne visi gali mokėti už mokslą“, – pasakojo J. Šaučiūnaitė.

Kelmės profesinio rengimo centro profesijos mokytoja Dalia Pranaitienė šiauliečiams pristatė konditerio ir pastatų restauratoriaus specialybes.

„Šias specialybes pasirinkome pristatyti todėl, nes jos yra populiariausios. Saldumynus juk mėgsta daugelis, todėl mūsų mokinės demonstruoja, kaip galima papuošti sausainius. O pastatų restauratoriai daro stendą su šiuolaikinėmis medžiagomis. Profesinis mokymas populiarėja, bet jis nėra tiek populiarus kiek galėtų būti. Vis tiek populiaresni yra universitetai, nors mokiniai juos pabaigę  dažnai nueina dirbti paprastą darbininko darbą“, – pasakojo D. Pranaitienė.

Šiaulių profesinio rengimo centro Mechanikos skyriaus profesijos mokytojas Alvydas Gerdauskas su kolegomis pristatė elektromontuotojo ir suvirintojo specialybes.

„Šias specialybes pristatyti pasirinkome todėl, kad jas lengviausia vizualiai parodyti.  Elektromontuojams yra priskiriami specialūs prietaisai, matuokliai. Suvirinimui atsivežėme vienfazį elektros suvirinimo aparatą.

Populiariausios specialybės yra automobilių mechanika ir automobilių elektromechanika. Mokiniai daro klaidą pasirinkdami šias specialybes, nes automobilių servisuose nėra tiek darbo vietų, todėl dauguma tampa bedarbiais. Geriau rinktųsi suvirintojo, elektriko, santechniko specialybes. Šių darbuotojų trūksta“, – pasakojo A. Gerdauskas.

2018 08 30 12

Šiauliečiai turėjo galimybę apsilankyti Lietuvos inžinerinės pramonės asociacijos „Linpra“ infomobilyje.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 08 30 13

Šiaulių darbo rinkos mokymo centro Mokymo skyriaus vyriausioji specialistė J. Šaučiūnaitė kvietė susirinkusius šiauliečius susipažinti su įvairiausiomis profesijomis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 08 30 14

Kelmės profesinio rengimo centras pristatė konditerio specialybę.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų