Šių metų rugpjūčio pabaigoje šiauliečiai ir miesto svečiai kviečiami sudalyvauti Baltijos kelio ir Laisvės dienoms paminėti skirtuose renginiuose. Renginių tikslas – pagerbti kovojusiuosius ir žuvusiuosius už Lietuvos laisvę, pasidžiaugti tautos darna, nepalaužiama tvirtybe, tikėjimu ir – svarbiausia – laisve.

Džiugins Latvijos jaunimo orkestras
Šiaulių kultūros centro Renginių organizavimo skyriaus vedėja Asta Vaitkienė vakar vykusioje spaudos konferencijoje sakė, kad šioms svarbioms datoms atminti Šiauliuose organizuojami renginiai vyks net keturias dienas.

Renginiai prasidės jau rugpjūčio 22 d. Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje, kurioje vyks šv. Mišios ir Latvijos jaunimo simfoninio pučiamųjų orkestro koncertas (meno vad. ir dirig. prof. J. Purinis), skirtas Baltijos kelio dienai paminėti.

„Bendradarbiaujant su latviais, estais, Šiaulių universitetas kartu su Baltų centru ir su Šiaulių kultūros centru pagalvojome, kad būtų labai prasminga tokį koncertą surengti, juo labiau kai Latvijos jaunimo pučiamųjų simfoninio orkestro nariai stovyklauja visai netoli Lietuvos sienos. Koncerte visi šiauliečiai laukiami, manau, tai bus puiki galimybė išgirsti talentingiausius Latvijos mokinius“, – kalbėjo koncerto organizatorius Zenonas Ripinskis.

Laukia diskusija ir naktinė ekskursija
Rugpjūčio 23 d. 17 val. prie Sukilėlių kalnelio vyksiantis renginys Baltijos keliui atminti suburs šiauliečius sugiedoti Tautiškos giesmės kartu su Šiaulių kultūros centro politinių kalinių ir tremtinių choru „Tremtinys“ (vad. R. Pečeliūnas), pasiklausyti prisiminimų, kalbų bei Šiaulių pučiamųjų instrumentų orkestro (meno vad. ir dirig. S. Vaičiulionis) ir solisto Juozo Janužo koncerto. Po koncerto šiauliečiai bus kviečiami į šv. Mišias, kuriomis bus pagerbti kovojusieji ir žuvusieji už Lietuvos laisvę. Šią dieną Šiauliuose vyks ir atviroji diskusija.

Vyksiančios atviros diskusijos „Atgimimo šaukliai“ moderatorius Algirdas Kulikauskas sakė, kad diskusijoje savo mintimis ir įžvalgomis dalysis LR Seimo narys prof. Arūnas Gumuliauskas ir režisierius Gytis Padegimas.

„Norėtųsi, kad mes Baltijos kelio temą šiek tiek praplėstumėme, nes mes žinome, kad Molotovo-Ribentropo paktas buvo tik pradžia, nors po to vykusi Jaltos konferencija buvo dalis to, kai vėl perbraižytas Europos žemėlapis, todėl labai norėtųsi kalbėti apie bendrus kovos už laisvę dalykus“, – diskusijos tikslą atskleidė A. Kulikauskas.

Po atviros diskusijos prie kavos puodelio visi bus pakviesti į naktinę ekskursiją „Roko lydimi, laisvo žodžio vedami. Sąjūdis“, kurią organizuos Šiaulių turizmo informacijos centras.

„Kviesime aplankyti 16 miesto vietų, kurios buvo reikšmingos ir iki šiol tokios yra kelyje į laisvę. Jeigu norite sužinoti, kur buvo platinama Sąjūdžio spauda ar kur pirmą kartą iškelta Trispalvė, tai visus šiauliečius ir miesto svečius kviečiame dalyvauti nemokamoje ekskursijoje“, – aktyviai dalyvauti kvietė Šiaulių turizmo informacijos centro vadybininkas Arvydas Valentėlis.

Kvies leistis į žygį, megzti šimtmečio šaliką
Rugpjūčio 25 d. 17 val. Sukilėlių kalnelyje vyks tradicinis susitikimas ir diskusija su tarptautinės katalikiškos organizacijos „Tradicija, šeima, nuosavybė“ (TFP) nariais. Susitikimo metu bus prisiminta į Gineso rekordų knygą įtraukta TFP organizacijos surengta didžiausia pasaulyje parašų rinkimo akcija, skirta Lietuvos nepriklausomybei paremti. Po diskusijos, 17.30 val., startuos iškilmingas Padėkos ir Vilties žygis. TFP nariai kartu su kitais žygio dalyviais nuo Sukilėlių kalnelio trauks Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedros link, kur jų lauks šv. Mišios.

Rugpjūčio 31 d. 17 val. šiauliečiai bus laukiami šv. Mišiose, o po jų, 17.40 val. – Laisvės dienos minėjime, kuris vyks Šiaulių vyskupijos kurijos Pastoracinio centro kieme. Renginyje bus giedama Tautiška giesmė, koncertuos Šiaulių kultūros centro jaunimo kamerinis choras „Atžalynas“ (vad. M. Žalalis). Po minėjimo vyks pilietinė iniciatyva „Tautinio Nepriklausomybės šaliko mezgimas“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Renginio metu bus pristatytas beveik kilometro ilgio šalikas, kurį mezgė apie 500 įvairių profesijų, amžiaus, socialinės padėties žmonių ir kuris dabar yra tapęs didžiuliu kamuoliu, riedančiu per visą Lietuvą.

Panevėžio rajono savivaldybės Tiltagalių kultūros centro atstovė Jovita Barolienė sakė, kad minėtą dieną šimtmečio šalikas bus mezgamas toliau: „Kviečiame šiauliečius prisijungti ir kartu megzti šį šaliką.“

Į viršų