Šiąnakt įvyks antrasis šiais metais pilnas Mėnulio užtemimas. Tai bus ilgiausiai per visą XXI amžiaus istoriją truksiantis pilnas Mėnulio užtemimas, kuris būna kartą per šimtmetį. Nuo tos akimirkos, kai Žemės šešėlis pradės kristi ant Mėnulio krašto, iki tol, kol Mėnulis ir vėl ims ryškiai švytėti, praeis net keturios valandos. Visa tai galės stebėti Europos, Azijos, Afrikos, Australijos ir Pietų Amerikos gyventojai. Mėnulis Lietuvoje tekės jau prasidėjus pusšešėlinei užtemimo fazei, tačiau Žemės palydovas į šešėlį pilnai panirs tik po 22 val., todėl turėsime galimybę pasigrožėti šiuo įspūdingu dangaus reiškiniu.

Mėnulio užtemimą palankiausia bus stebėti užmiestyje
Liepos 27-ąją įvyks visiškas Mėnulio užtemimas. Ožiaragio žvaigždyne šviečiantis Mėnulis Vilniuje patekės 21 val. 19 min. Žemės šešėlis ant Mėnulio slinkti pradės 21 val. 24 min., o visiškai padengs jį 22 val. 30 min. Užtemimo maksimumas įvyks 23 val. 21 min. Žemės šešėlis slinkti nuo Mėnulio pradės 00 val. 13 min. ir visiškai nuslinks 1 val. 19 min. Palankiausia Mėnulio užtemimą stebėti bus užmiestyje į pietryčius-pietus nuo miesto aukštesnėje vietoje, iš kurios niekas neužstoja pietrytinio horizonto.

Naktį iš liepos 27 į 28-ąją danguje bus gana retas reiškinys, vadinamoji Didinga Marso opozicija. Tokiu momentu Marsas praeina maksimaliai artimu atstumu nuo Žemės – 57,8 mln. km. Mėnulio užtemimas vyks šalia Marso ir Pietinio Mėnulio karminio mazgo Vandenio zodiako ženkle, tokia padėtis nuteiks mus drąsiau į savo gyvenimą įsileisti naujus pokyčius ir permainas, imtis veiklos, apie kurią ilgai svajojome, bet nedrįsome pradėti realizuoti, kuri gali nustebinti tiek aplinkinius, tiek ir mus pačius.

Šis Mėnulio užtemimas palies Vandenio-Liūto ženklų ašį, kuri tradiciškai astrologijoje siejama su laisve, originalumu, astrologija, naujų idėjų generavimu, draugyste, santykiais su vaikais, su saviraiška, pramogomis, hobiu. Mėnulio jungtis su Marsu opozicijoje su Saule suformuos kvadratūrą su Uranu, ši planetų konfigūracija gali suteikti mums labai daug vidinės energijos, bet jei su ja nesugebėsime susidoroti, tai net menkiausia smulkmena gali mus suerzinti, gali kilti nevaldomi emocijų protrūkiai, konfliktai ar ginčai. Viso užtemimo metu, kurio poveikį jausime dar apie dvi savaites, reikėtų stengtis vengti emocinių protrūkių.

Mėnulio trauka padidina potvynių riziką
Lietuvos astronomas, Lietuvos etnokosmologijos muziejaus direktorius dr. Gunaras Kakaras teigė, jog Mėnulis praslinks pro Žemės šešėlį per patį jos vidurį.

„Tai reiškia, jog užtemimas užtruks ilgai. Apie 1 val ir 40 min. Žiniasklaidoje mėnulio užtemimas yra vadinamas kruvinuoju todėl, kad Mėnulio užtemimo metu Saulės šviesos nesimato, bet pro Žemės atmosferą praeidami raudonieji spinduliai labiau lūžta ir šiek tiek švelnia rausva spalva nudažo Mėnulio paviršių. Pilno užtemimo metu Mėnulis nedingsta, jis būna ne toks švytintis. Mėnulis užtemimo metu yra vienoje tiesėje su Saule, todėl padaugėja potvynių, kuriuos veikia Mėnulio trauka. Saulės užtemimo metu užtemsta Saulė, Mėnulis ją užstoja, o Mėnulio užtemimo metu Žemė užstoja Saulę. Mano manymu, Mėnulio užtemimas sukelia tik emocinį įspūdį žmonėms. Tikiuosi, kad bus giedras dangus, nebus debesuotumo ir galėsime stebėti Mėnulio užtemimą“, – pasakojoastronomas, Lietuvos etnokosmologijos muziejaus direktorius dr. G. Kakaras.

Lietuvos etnoastronomas, fizikas, muziejininkas, Etninės kultūros globos tarybos narys, Aukštaitijos etninės kultūros globos tarybos pirmininko pavaduotojas, tautinio žinių ir gyvenimo būdo interneto portalo Alkas.lt įkūrėjas ir vyriausias redaktorius Jonas Vaiškūnas teigė, jog Mėnulio užtemimai vyksta kiekvienais metais ir ne visada pavyksta tai pamatyti.

„Šiuo atveju bus palankios sąlygos stebėti Mėnulio užtemimą, jei tik bus giedra. Mėnulio užtemimą patartina stebėti toliau nuo miesto. Astrologai teigia, jog Mėnulio užtemimas turi poveikį žmogui, tačiau fiziškai Mėnulis neturi jokios įtakos. Mėnulis turi du poveikio būdus: fizinį ir informacinį. Bet koks įvykis danguje yra perspėjimas žmogui, jog reikia  laikytis tam tikro susitarimo, darnos ir taisyklių. Kai neturėjome konstitucijos, ženklų ar simbolių, tada dangaus reiškiniai buvo labai sureikšminami, jie keldavo žmogaus susirūpinimą, budrumą, dėmesį, skatindavo prisiminti savo įsipareigojimus, tradicijas ir poelgius. Šiuolaikinis žmogus tokiems reiškiniams reikšmių nebeteikia. Mėnulis pamažu praranda ir informacinį poveikį. Šalia rausvo Mėnulio bus matomas ir rausvas Marsas. Šiomis dienomis Marsas bus didžiojoje opozicijoje. Taip pat dešinėje užtemusio Mėnulio pusėje matysime švytintį Saturną. Taip pat matysime ir ryškų Jupiterį. Vaizdas bus tikrai neeilinis ir įspūdingas“, – pasakojo J. Vaiškūnas.

Į viršų