Tradiciškai paskutinį liepos mėnesio sekmadienį Šiauliuose jau aštuntąjį kartą vyks miesto sporto entuziastų organizuojamos plento dviračių lenktynės. Geriausiųjų laukia vertingi prizai, todėl renginio organizatoriai ragina visus ne tik dalyvauti lenktynėse, bet ir palaikyti dviratininkus.

„Rimti sportininkai trasą gerbia, o mėgėjai – bijo“
„Ne veltui  šiais metais lenktynės skelbiamos „Šiaulių dviračių diena“, nes daug dėmesio bus skiriama dviračių mėgėjams, komandoms ir vaikams. Šiauliečiai ir miesto svečiai, užsiregistravę grupėje „Minkime kartu“ draugiškai mins 7,3 km simbolinį lenktynių ratą. Iki liepos 22 d. užsiregistravę „Minkime kartu“ grupės dalyviai gaus vardinius numerius ir atminimo ženklelius,  medalius, rėmėjų saldėsius. Kviečiame ir įmonių kolektyvus jungtis į komandas. Komandos, išsiskyrusios savo apranga ir masiškumu, bus apdovanojamos rėmėjų prizais. Tai puiki galimybė ne pasivaržyti, o aktyviai, sportiškai praleisti laiką su kolektyvo nariais. „Centukų“ skveras laikinai virs dviračių ir sporto mėgėjų miestu, kuriame bus įrengtos sporto aikštelės ir  bus galima išmėginti savo jėgas. Vaikų lauks įvairios sportinės pramogos, kurias organizuos ir ves sporto mokyklos „Dubysa“ ir sporto klubo „SunCity CrossFit“ treneriai“, – pasakojo Šiaulių sporto mokyklos „Dubysa“ direktorius Aivaras Strockis.

Sporto mokyklos direktorius pristatė ir prizus, kuriuos įsteigė gausus būrys naujų organizatorių: Elito grupės nugalėtojui skirs 1000 eurų vertės piniginį prizą, elito grupės nugalėtoją ir prizininkus kavinė pakvies atgauti jėgas ir pasivaišinti kavinės patiekalais. Ledais ir kitais skanėstais vaišins vaikus, kurie dalyvaus sporto rungtyse „Centukų“ skvero sporto aikštelėse. Šveicarijos įmonė amžiaus grupių prizininkus apdovanos dviračių tepalais. Visi užsiregistravę lenktynių dalyviai galės dalyvauti loterijoje ir laimėti dviratį.

Sporto klubo „S-Sportas“ vadovas  Svajūnas Ambrazas pristatė varžybų programą. Nuo 9 iki 13 val. vyks dalyvių registracija. Nuo 10.45 val. vyks mažųjų dviratininkų startas, 11 val. – „Minkime kartu“ (1 ratas, 7,3 km), 11.30 val. – Masters startas – 58,4 km (8 ratai po 7,3 km). Dalyvaus tik veteranų amžiaus grupės ir sporto ir įmonių komandos. 11.32 val. startuos Amateur – 58,4 km (8 ratai po 7,3 km). 13.35 val. – Elite grupės startas – 102,2 km (14 ratų po 7,3 km), dalyvauja individualūs sportininkai ir sporto komandos.

„Pati trasa yra viena įdomiausių ir sunkiausių Lietuvoje. Rimti sportininkai ją gerbia, o mėgėjai  bijo, nenori važiuoti. Tai yra dėl to, kad yra daug posūkių, aštrių kalniukų. Kiekviename posūkyje  reikia iš naujo įdėti daug pastangų, reikalauja didelio fizinio pasirengimo. Pavyzdžiui, 100 km tradiciškai mina nuo 100–150 dalyvių. Bendra tendencija yra tokia, kad dviratininkų mažėja, bet daugėja mėgėjų“, – pasakojo sporto klubo „S-Sportas“ vadovas S. Ambrazas.

„Minkime kartu“ – visų Šiaulių dviratininkų susivienijimas
Šiaulių dviračių dienoje dalyvaus ne tik patyrę dviratininkai, bet ir visi norintieji. Tokie yra laukiami „Minkime kartu“ grupėje, kurioje bus važiuojamas 1 ratas – 7,3 km.

Dviračių sporto mėgėjų atstovė Jurgina Jankauskienė teigė, jog kviečia visus dalyvauti. Nesvarbu, kad dviratis gal skaičiuoja ne pirmus metus, jį puošia ne varžybų numeris, o krepšelis su sodo reikmenimis ar vaikiška kėdutė.

„Norime, jog ši šventė būtų tradicinė ir tai būtų visų Šiaulių dviratininkų diena. Nesvarbu, ar tu esi elitinis dviratininkas ar mėgėjas. Susibūrus visiems į vieną masę yra labai smagu važiuoti, pasidžiaugti savo miestu, pabūti su kolektyvu.

Norime visus padrąsinti, kad nereikia būti labai išskirtiniems, kad galėtumėte dalyvauti šiose varžybose. Tėvai su vaikais atvykę į šią šventę tikrai turės ką veikti. Pasistengėme, kad komfortiškai jaustųsi ir mėgėjai, ir elitininkai. Svarbiausia, kad visi sutartų. Labai gera proga priminti ir dviratininkų elgesį keliuose. Yra dalis žmonių, kurie ne visada laikosi taisyklių, norisi, kad jie nekeltų ne tik pavojaus kitiems, bet ir negerų jausmų“, – pasakojo dviračių sporto mėgėjų atstovė J. Jankauskienė.

Dviračių sporto mėgėjų atstovė, „Minkime kartu“ grupės dviratininkė Aušra Vaitkevičienė pasakojo, jog jos draugė, kuri gyvena Vilniuje, dviratį vadina kamščių atkimšėju.

„Dviratis yra ne tik kamščių atkimšėjas, bet ir pati patogiausia transporto priemonė. Ypač dabar, kai yra remontuojamos gatvės Šiauliuose. Su dviračiu gali pravažiuoti visas gatves. Dviratis yra ir minčių atkimšėjas, laisvės pojūčio sukėlėjas. Džiaugiuosi, kad organizatoriai skatina visus dalyvauti šiame renginyje. Pati matau, kad vis daugiau žmonių gatvėmis važinėja dviračiais. Dviračių varžybos ir pavyzdžio rodymas žmones motyvuoja, juos veikia ir tikiuosi, kad Šiauliuose dviratininkų bus vis daugiau“, – pasakojo A. Vaitkevičienė.

„Šiaulių dviračių diena“ pakoreguos autobusų važiavimą  
Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos vyriausiasis specialistas Dalius Niekis teigė, jog policijai šis renginys nėra naujiena, nes šiais metais dviračių varžybos vyks aštuntąjį kartą.  

„Problema yra ta, kad varžybos vyksta centrinėje miesto dalyje. Dėl to labai daug reikia uždaryti  gatvių, paskaičiavome apie 50 įvažiavimų į kiemus. Tikimės savanorių pagalbos, vairuotojų ir gyventojų prašytume kantrybės ir supratimo. Kai kur gali tekti palaukti, iš karto negalėsite parvažiuoti į namus. Bus galima pravažiuoti tik tada, kai bus saugu. Pareigūnai pirmenybę skirs dviratininkams. Tikimės, bus saugu tiek gyventojams, tiek dviratininkams“, – D. Niekis.

Šiaulių UAB „Busturo“ atstovai pristatė 17, 21, 1, 6 ir 25 autobusų važiavimą liepos 29 d., kai vyks „Šiaulių dviračių diena“. 17 ir 21 maršrutai apvažiuos Dvaro ir P. Lukšio g. link Ginkūnų pusės.

1 maršrutas standartiškai apvažiuos Ežero, Dubijos, Serbentų, Vilniaus gatvėmis link Zoknių žiedo. Atgal Vilniaus, Serbentų, Dubijos ir Ežero gatvėmis. Numatomas maršrutų pailgėjimas į vieną pusę – 1,5 km. 6 maršrutas apvažiuos Ežero, Dubijos, Serbentų gatvėmis link Dainų žiedo. Numatomas maršruto sutrumpėjimas iki 0,9 km Atgal Dubijos gatve iki stotelės Autobusų stotis. Numatomas maršruto sutrumpėjimas iki 1,9 km. 25 maršrutas apvažiuos Ežero, Dubijos, Serbentų, Vilniaus gatvėmis link „Pumpuro“ stotelės. Numatomas maršruto pailgėjimas – 1,5 km. Atgal Vilniaus,  Serbentų, Dubijos gatvėmis, numatomas maršruto pailgėjimas iki 0,3 km. Nebus susisiekimo su Šimšės, Prūdelio ir Vilkaviškio stotelėmis, nes ta kryptimi važiuos dviratininkai.

Į viršų