Vakar „Laiptų galerijoje“ vykusioje spaudos konferencijoje pristatytas rugpjūčio 1-4 dienomis vyksiantis kasmetinis, jau tradiciniu tapęs festivalis „Šiaulių Monmartro Respublika 2018“. Kitaip nei pernykštis festivalis, kurio tema buvo miestas, šiemet festivalio organizatoriai gręžiasi į gamtą. Festivalio metu vykstantis pleneras vadinsis „Sodas“, todėl tiek renginio dalyviams, tiek menui neabejingiems žmonėms „Laiptų galerija“ siūlo bent trumpam palikti miesto šurmulį ir kviečia apsilankyti Pelikso Bugailiškio sode.

Festivalyje – svečiai iš įvairiausių šalių
Jau 15-ąjį kartą Šiauliuose rengiamas tarptautinis festivalis „Šiaulių Monmartro Respublika“ kasmet stebina savo dalyvių įvairumu. Galerijos renginių organizatorius Ričardas Jakutis, skaičiuodamas, kokių šalių atstovai lankėsi festivalyje, sako, kad sulaukia svečių ne tik iš įvairiausių šalių, bet ir skirtingų žemynų: „Kiek prisimenu, esame sulaukę dalyvių iš Baltarusijos, Ukrainos, Moldovos, Islandijos, Latvijos, Olandijos, Vokietijos, Čilės, JAV, Sirijos, Graikijos ir Didžiosios Britanijos.“

R. Jakutis teigia, kad nepaisant skirtingų tautybių, beveik visi festivalyje dalyvaujantys menininkai – impresionizmo atstovai, puikiai valdantys spalvą ir formą.

Laikosi naujai senų tradicijų
„Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė sako, kad šį festivalį geriausia būtų apibūdinti „neskubėjimo“ festivaliu, nes dailė – menas, priverčiantis bent akimirkai sustoti ir atidžiai pažvelgti į meno kūrinius. Juo labiau kad renginyje dalyvaujančių menininkų pleneras ir galutinė paroda vyks galerijos sode, dvelkiančiame ramybe.

J. Ališauskienė teigia, kad pleneras – tai, kai menininkai nesėdi uždaruose kambariuose, o kuria ir vėliau savo darbus demonstruoja viešumoje, stebint daugeliui žmonių.

„Plenerams būtinas viešumas – jų metu tampi tarsi gatvės muzikantas, gatvės dailininkas“, – teigia galerijos direktorė.

Pasak J. Ališauskienės, „Laiptų galerijos“ atstovai, organizuodami šį festivalį, visada orientuojasi į tradicinius menus, todėl be dailės ir dailininkų (kurių šiame festivalyje dalyvaus net 14) darbų pristatymo, į programą bus įtraukti muzikiniai pasirodymai ir poezijos skaitymai.  

Esą tradicija be žodžio meno – ne šventė, o festivalis – šventė, kuriai būtina muzika.

Bus pagerbtas Ž. Mikšio atminimas
Minint 5-ąsias žymaus grafiko Žibunto Mikšio (1923–2013) mirties metines, „Šiaulių Monmartro Respublikos 2018“ festivalis bus skirtas šio žymaus menininko atminimui pagerbti. Ž. Mikšys – itin artima ir gerai „Laiptų“ galerijai pažįstama persona, nes savo parodas jis „Laiptų galerijoje“ surengė net tris kartus – 1993 m., 2001 m. ir 2009 m. Šio festivalio metu Ž. Mikšio darbai bus eksponuojami dar kartą – parodos „Tėvynė ten, kur laisvė“ metu. Didžioji dalis menininko kūrinių – dar nė karto nerodyti plačiajai auditorijai.

„Ž. Mikšys – karo pabėgėlis, atsidūręs Vokietijoje, todėl keletas jo darbų kurti būtent ten, pavyzdžiui, dvi 1944–1945 metais sukurtos akvarelės ir Kazio Janulio, su kuriuo kartu bėgo iš Lietuvos, portretas“, – sako J. Ališauskienė.

Ji pažymi, kad be Ž. Mikšio parodos „Tėvynė ten, kur laisvė“, festivalio metu bus pristatyta knyga „Žibuntas Mikšys“, kurioje sudėti visų žanrų jo kūriniai. Menininkui skirtą parodą bus galima pamatyti ne tik „Laiptų galerijoje“, bet ir Joniškio Raudonojoje sinagogoje. Ten bus eksponuojama 12 Ž. Mikšio linoleumo raižinių ir 12 jo žmonos Miriam Meras litografijų.  

Džiugins ir muzikos bei poezijos atstovus
Nors festivalio centre – pleneras, dailės darbų parodos, tačiau neužmiršti liks ir muzikos bei poezijos gerbėjai. Monmartrišką dvasią festivaliui kurti padės po 5-erių metų pertraukos į Šiaulius grįžtanti olandų grupė „The Old Limetree Jazzperados“. Abejingų nepaliksianti, džiazo ir svingo melodijas skleisiantis charizmatiškas šešetukas koncertuos ne tik Šiauliuose, „Laiptų galerijos“ sode, didžiojoje salėje ir „Saulės“ Vitražų salėje, bet ir Joniškyje – olandų grupę bus galima išgirsti miesto aikštėje bei atidarant Ž. Mikšio ir M. Mero parodas.

Festivalio programoje – ir poezijos skaitymai, kurių metu bus prisimintos Gintaro Gutausko eilės. Jas, skambant Vyganto Kazlausko muzikai, skaitys Šiaulių valstybinio dramos teatro aktorė Nomeda Bėčiūtė.

Tikslas – bendrystė
Tarptautinį festivalį jau ne vienerius metus organizuojantys „Laiptų galerijos“ darbuotojai sako, kad „Šiaulių Monmartro Respublika“ pasižymi visus renginyje dalyvaujančius menininkus jungiančiu draugiškumu ir bendrystės jausmu.

Pasak R. Jakučio, per daug metų festivalyje-plenere vieni su kitais taip susibičiuliauja, kad patys menininkai vėliau teiraujasi, kada jis vyks kitais metais.

2018 07 24 09

J. Ališauskienė teigia, kad „Laiptų galerijos“ atstovai, organizuodami šį festivalį, visada orientuojasi į tradicinius menus, todėl be dailės ir dailininkų (kurių šiame festivalyje dalyvaus net 14) darbų pristatymo, į programą bus įtraukti muzikiniai pasirodymai ir poezijos skaitymai.  
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų