Miesto gyventojams jau spėjo pabosti laikini nepatogumai, su kuriais yra priversti susidurti dėl Prisikėlimo aikštės ir jos prieigų rekonstrukcijos. Dulkėtos gatvės, neatstatytos gatvių dangos, akmenuotas pėsčiųjų bulvaras – šie trūkumai tikrai nepuošia miesto ir juo labiau nesuteikia miestiečiams džiaugsmo. Tai ar miesto Tarybai pritarus 2018 metų biudžeto perskirstymui, gatvės bus greičiau tvarkomos?

Miestas primena statybų aikštelę
Žmonėms pabodo, kad gatvės nuolat tai iškasamos, tai perkasamos, o dangos ilgą laiką paliekamos neatstatytos iki pirminės būsenos. Dėl to miesto Savivaldybei kilo poreikis perskirstyti 2018 metų biudžetą. Vėluojant techninių projektų rengimams, Tarybai pasiūlyta perskirstyti 1,7 mln. eurų, kurių neprireiks 2018 metais projektams įgyvendinti. Taryba tokiam siūlymui pritarė. Tai reiškia, kad nuo šiol daugiau lėšų bus skiriama būtent gatvių rekonstrukcijos ir remonto projektams.

Tiesa, politikai vieningą sprendimą priėmė ne iš karto. Iš pradžių pasidomėjo, ar iš tiesų būtina naujų magistralinių gatvių projektavimo ir tiesimo, susisiekimo komunikacijų įrengimo, rekonstravimo ir remonto darbams skirti 1,135 mln. eurų.

Šiaulių miesto savivaldybės Strateginės plėtros ir ekonomikos departamento direktorė Vaida Kalasevičienė Tarybos nariams priminė, kad jie patys šių metų vasario mėnesį priėmė sprendimą dėl Šiaulių miesto savivaldybės vietinių kelių (gatvių) tiesimo, rekonstravimo taisymo (remonto), priežiūros ir saugaus eismo sąlygų užtikrinimo 2018–2020 metų programos, finansuojamos iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų, objektų sąrašo patvirtinimo.

„Iš šios programos numatytos lėšos nepakankamos, norint pilnai sutvarkyti šiuos objektus, tam dar reikalinga prisidėti Savivaldybės lėšomis“, – paaiškino departamento direktorė.

Denis Michalenko rėžė pastabą administracijai, kad buvo ne kartą klausiama, kokios gatvės bus tvarkomos, tačiau administracija nesugebėjo atsakyti.

„Mes turime balsuoti dėl beveik 1,2 mln. eurų, kur neaišku panaudosite. Kaip Tarybos nariui balsuoti, tai gali būti neskaidru ir neskanu“, – replikavo D. Michalenko.

Atsakyta, kad sąrašas politikams artimiausiu metu bus pateiktas, nes šiuo metu yra derinamas su „Šiaulių vandenys“, „Šiaulių energija“ vykdomais projektais.

Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento direktorius Virgilijus Statkus graudeno, kad nepaisant to, lėšas būtina perskirstyti: „Miestas visas iškasinėtas, taip turbūt yra buvę tik per pokario laikotarpį po bombardavimo. Todėl mums reikia priimti rimtą sprendimą, kad vėliau nereikėtų vėl iš naujo atkasinėti gatvių.“

Atsisakė daugybės projektų
Klausta, ar jau yra sudarytos sutartys su rangovais, kada prasidės ir baigsis gatvių rekonstravimo ir remonto darbai. Patikinta, kad yra pasirašyta preliminari pirkimo sutartis su trimis rangovais: UAB „Šiaulių plentas“, UAB „Plungės lagūna“, UAB „A.C.B.“

„Jau yra patvirtinti kelių, šaligatvių tiesimo darbų įkainiai, mes šias paslaugas išnaudosime šimtu procentu ir numatytos lėšos bus panaudotos dar iki šių metų galo“, – tvirtino V. Statkus.

Taip pat domėtasi, kodėl dėl gatvių rekonstrukcijos ir remonto, reikėtų atsisakyti skirti lėšų Centrinio parko sutvarkymui, kaip buvo numatyta iki šiol.

Administracijos direktorius Antanas Bartulis paaiškino, kad lėšas nuspręsta perskirstyti, siekiant kuo efektyvesnio lėšų panaudojimo. Kitaip tariant, jis nori užkirsti kelią priekaištams, kad  nesugebama tinkamai panaudoti lėšų, kaip praėjusių metų pabaigoje paaiškėjus, jog administracija nepanaudojo net 16 milijonų eurų.

„Pradėję ankstyvą stebėseną pamatėme, kad kai kurie projektai stringa ir nėra įgyvendinami taip greitai, kaip norėtųsi. Tad kodėl tiems projektams neskyrus mažiau pinigų ir jų neperdavus tiems, kurie darbus atlieka laiku“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Politikams pro akis nepraslydo ir tai, kad pritarus 2018 metų biudžeto perskirstymui bus atsisakoma ir daugybės kitų projektų: 70 tūkst. eurų „Formuoti miesto teigiamą architektūrinį ir vizualųjį įvaizdį“, 137,2 tūkst. eurų „Atnaujinti (modernizuoti) Šiaulių dailės galerijos pastatą (Vilniaus g. 245)“, 621,8 tūkst. eurų įgyvendinti projektą „Pakruojo gatvės rekonstrukcija“, 150 tūkst. eurų įgyvendinti projektą „Vilniaus gatvės pėsčiųjų bulvaro ir amfiteatro rekonstrukcija“, 163,8 tūkst. eurų įgyvendinti projektą „Viešųjų erdvių ir gyvenamosios aplinkos gerinimas teritorijoje, besiribojančioje su Draugystės prospektu, Vytauto gatve, P. Višinskio gatve ir Dubijos gatve“, 150 tūkst. eurų įgyvendinti projektą „Šiaulių miesto centrinio ir Didždvario parkų bei jų prieigų sutvarkymas“, 2,6 tūkst. eurų „Rekonstruoti miesto gimnazijų ir mokyklų sporto aikštynus“, 15,3 tūkst. eurų „Atnaujinti švietimo įstaigų pastatų stogus, sienų apšiltinimą ir nuogrindas“, 58,9 tūkst. eurų įgyvendinti projektą ,,Lopšelio-darželio ,,Kregždutė“ modernizavimas“, 96 tūkst. eurų įgyvendinti projektą ,,Modernizuoti edukacines aplinkas Šiaulių 1-ojoje muzikos mokykloje ir Šiaulių dainavimo mokykloje ,,Dagilėlis“, 14,5 tūkst. eurų „Rekonstruoti Šiaulių miesto savivaldybės socialinių paslaugų centro Paramos tarnybos pastatą Stoties g.“, 33 tūkst. eurų „Projektavimas ir kitos inžinerinės paslaugos“, 160 tūkst. eurų „Gyventojų kortelės integravimas į teikiamų paslaugų valdymą Jelgavos ir Šiaulių savivaldybėse“.

Ragino sprendimą priimti greitai
Vicemerui Domui Griškevičiui pasirodė, kad anksčiau išsakytos replikos tėra akivaizdus darbų mieste sabotavimas.

„Bet kuriuo atveju po to tie patys žmonės, kurie dabar balsuos už šio klausimo išėmimą, sakys, kad mieste niekas nevyksta. Manau, tai yra visiškai neatsakinga. Dar keisčiau, kai tie patys žmonės, kurie priekaištavo, kad vienos ar kitos lėšos yra sutaupytos ir neįsisavintos, dabar patys blokuoja tų lėšų perskirstymus. Nuo to, kad jūs atidėsite ir išbrauksite, tie projektai nepagreitės, bet kuriuo atveju rangos sutartys, tikėtina, bus pasirašomos lapkritį, gruodį, o darbai negalės vykti. Taip, kad tos lėšos metų gale tikrai liks. Taip, suprantu, artėja rinkimai, bet kviečiu išlaikyti šaltą protą“, – kalbėjo D. Griškevičius.

Jam pritarė Gintautas Lukošaitis: „Tam tikrus sperndimus reikia priimti staigiai ir laiku, kad neprarastumėme laiko ir darbai nenusikeltų ateičiai.“

Gedeminas Vyšniauskas buvo kitokios nuomonės. Anot jo, mieste yra daugybė kilometrų žvyruotų gatvių, žmonės prašo jas tvarkyti, pilna neapšviestų, nesaugių gatvių, tad pinigai skiriami netikslingai.

„Ir mes 1 milijoną 135 tūkstančius atiduodame vienam keliukui. Į Rėkyvą teisingai – ten ūkininkai grūdus galės vežti. Ten gyvena per 1000 gyventojų, mieste mes turime 100 tūkstančių gyventojų. Jei mes iki šiol čia nerandame jokios tvarkos, kaip mieste pagerinti žmonių buitį, tai yra absoliutus nonsensas“, – piktinosi G. Vyšniauskas.

Jo nuomone, reikia kažką daryti, kad žmonės neskęstų dulkėse, bet pradėtų gyventi normaliomis sąlygomis.

Žadėjo lėšas naudoti tinkamai
Administracijos direktorius A. Bartulis dar kartą priminė, kad gatvių sąrašą pati Taryba patvirtino dar vasario mėnesį ir įgalino administraciją vykdyti priimtus sprendimus, o sąrašo pasikeitimus lemia komunikacijų tvarkymo darbai mieste, kad pradėjus tvarkyti vamzdynus ar elektros tinklus nereikėtų išrausti sutvarkytų gatvių.

„Mes nė vienos gatvės, kurią jūs patvirtinote trimetėje programoje, neignoruojame, tiesiog šiandien ten turi praeiti dar kažkokios požeminės komunikacijos. Jos bus padarytos pirmenybės tvarka, o po to ateiname mes“, – aiškino A. Bartulis.

Neprarasti šalto proto ragino ir miesto meras Artūras Visockas: „Įsivaizduokime, kad sąraše įvardyta dvylika gatvių. Ateiname iki penktos ir, pagal priimtą Tarybos sprendimą, tą gatvę turėtumėme sutvarkyti. Bet ar nebūtų geriau praleisti tą gatvę, nes vėliau ten reikės apačioje patiesti komunikacijas. Būtumėme kvailiai, jeigu iš pradžių patiestumėme asfaltą, o po to jį ardysime. Geriau praleisti tą gatvę ir prie jos grįžti, ten patiesus komunikacijas.“

Tarybos nariai dar ilgai diskutavo, kas teisus, o kas klysta. Vieni neslėpė įaudrintų emocijų, kiti – juos ramino. Galiausiai už visą biudžeto pakeitimą vis tiek balsuota teigiamai.

2018 07 10 05

Politikai neslėpė įaudrintų emocijų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 07 10 08

D. Michalenko ne kartą klausė, kokios tiksliai gatvės bus tvarkomos.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų