Šiaulių areną eksploatuojanti viešoji įstaiga „Pramogų sala“ kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos kontrolės komitetą. Įstaigos vadovai skundėsi esą jiems nepavyksta rasti bendros kalbos su miesto Savivaldybės administracija. Taip pat jie norėtų, kad Savivaldybė atsisakytų laikinųjų apsaugos priemonių ir leistų įstaigai laisvai naudotis savo banko sąskaitomis.

Gąsdina galimas bankrotas
VšĮ „Pramogų sala“ direktoriaus pavaduotojas Gintaras Radavičius Kontrolės komiteto nariams priminė, dėl ko įstaiga atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje. Pasirodo, kad visi nesutarimai prasidėjo po to, kai įstaiga buvo apkaltinta neteisingai vedusi 2015 m. apskaitą, kai draudimo bendrovė sugrąžino 20 tūkst. eurų už „Snoro“ banke pradingusį indėlį, bet jį apskaitė ne gavimo, o praradimo metais – 2011-aisiais. Nepaisant to, viešajai įstaigai, šiandien nerimą kelia visai kiti dalykai.

„Esmė ta, kad kažkodėl sugalvota areštuoti mūsų sąskaitas. Dėl to šiandien mes esame visiškai paralyžiuoti, negalime vykdyti net pačios elementariausios veiklos“, – skundėsi G. Radavičius.

Kalbėjo, esą įstaiga jau trečią mėnesį neturi iš ko susimokėti už vandenį, šilumą, elektrą, suteiktas apsaugos ir kitas paslaugas. Negali pasiruošti reginiams, kurie suplanuoti iki pat rudens. Negali atlikti Šiaulių arenos pastato priežiūros darbų, kitų patikrų, eksploatacinio remonto. Sakė, kad jeigu šie darbai vasarą nebus padaryti, rudenį pastatas bus netinkamas eksploatuoti.

„Prašau ieškoti būdų, kaip išspręsti klausimą, kad mūsų sąskaitos būtų atlaisvintos, o dėl to pinigų padėjimo, tegul teismas sprendžia, kas teisus“, – pagrindinį reikalavimą pateikė G. Radavičius.

Jis net užsiminė esą Šiaulių miesto savivaldybės administracija specialiai trukdo įstaigos veiklą, kad ji bankrutuotų: „Jeigu už suteiktas paslaugas nemokėsime dar mėnesį ir už tai mus paduos į teismą, įstaigai gali grėsti bankrotas. Manau, administracija to ir siekia – dirbtinio bankroto.“

Išvadino melagiu
Kontrolės komiteto posėdyje dalyvavęs Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička atkirto, kad visi šie pareiškimai nėra teisingi.

Jis paaiškino, kad yra traktuojama, jog „Pramogų sala“ Savivaldybei skolinga 214 tūkst. eurų. Dėl to kreiptasi į teismą, pradėtos taikyti laikinosios apsaugos priemonės. Šios priemonės reikalingos tam, kad būtų areštuojama minimai sumai lygi suma, kad vėliau patenkinus ieškinį Savivaldybė tuos pinigus atgautų.

Jo teigimu, esą tai, kad įstaiga neturi iš ko sumokėti einamuosius mokesčius taip pat  nėra tiesa: „Antstolis ir teismo nutartis leidžia įstaigai iš jų sąskaitų kiekvieną mėnesį pasiimti po 23 tūkst. eurų komunaliniams atsiskaitymams ir darbo užmokesčiui.“

Išgirdę tokį paaiškinimą, Kontrolės komiteto dalyviai, pasidomėję, ar nebūtų įmanoma atšaukti sąskaitų arešto, iš karto išgirdo neigiamą atsakymą.

„Įsivaizduokite, Savivaldybė laimi bylą, iš įstaigos turime pasiimti 214 tūkst. eurų, bet jie jų neturi, o mes nesame areštavę sąskaitų. Aš negaliu net tokios galimybės leisti, kad būtų panaikintos laikinosios apsaugos priemonės. Vienintelis variantas čia yra koncesijos nemokėjimas, depozito įnešimas arba atsiskaitymas su mumis“, – sakė M. Velička.

Jis taip pat neigė kalbas, esą Savivaldybės administracija nenori rasti abiem pusėms palankų sprendimą derybų būdu. Anot administracijos direktoriaus pavaduotojo, Savivaldybė stengiasi inicijuoti derybų procesą dėl koncesijos sutarties peržiūrėjimo, tačiau „Pramogų sala“ susitikimus atideda vis vėlesniam laikui, todėl abiem pusėms taip ir nepavyksta susitarti.

Išklausę abi puses, Kontrolės komiteto dalyviai pateikė siūlymą šias problemas aptarti miesto Tarybos lygmeniu.

2018 06 16 17

Kontrolės komiteto nariai pasiūlė įstaigos problemas spręsti Taryboje.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų