Vėl nesutariama, ar nuo kitų metų reikėtų didinti minimalią mėnesinę algą (MMA). Lietuvos profesinės sąjungos ją siūlo didinti bent iki 420 arba 450 eurų. Lietuvos darbdaviai mano, kad padidinus MMA nukentėtų smulkieji verslininkai.

Nesutaria dėl dydžio
Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Svajūnas Andriulis „Šiaulių naujienoms“ sako, kad MMA būtų galima padidinti iki 450 eurų.

„Atsižvelgiant į tai, kad didėja vidutinis darbo užmokestis, MMA reikia didinti iki 450 eurų. Šiuo veiksmu galbūt pavyktų pagerinti darbuotojų gyvenimą. Jeigu to nepadarysime, po dešimties metų Lietuvoje neliks nė vieno jauno darbuotojo“, – prognozuoja S. Andriulis.

Pirmininko teigimu, šiai idėjai labiausiai prieštarauja verslininkų ir darbdavių organizacijos. Štai Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas viešojoje erdvėje yra pasisakęs, kad MMA apskritai nereikėtų didinti. Anot jo, jeigu MMA bus padidintas iki 420 eurų, kai kuriose savivaldybėse procentinis santykis su vidutiniu darbo užmokesčiu (VDU), esančiu jose, viršys net 60 proc.

S. Andriulis komentuoja nesuprantąs, kodėl verslas darbuotojams nenori mokėti daugiau: „Užsienyje smulkųjį verslą dažniausiai vykdo šeimos, kurios nesamdo darbuotojų. Pas mus viskas atvirkščiai. Smulkusis verslas nori samdyti darbuotojus už minimumą.“

Įžvelgia nemažai grėsmių
„Šiaulių naujienose“ esame rašę, kad verslininkai negali darbuotojams mokėti didesnių algų, nes mažėja gyventojų skaičius, todėl mažėja ir perkamoji galia. Kai tai vyksta, įmonės pradeda labiau susiveržti diržus ir taupyti. Įmonėms taupant, galvoti apie atlyginimų didinimą tampa tiesiog neracionalu arba kažkam daugiau pinigų skiriama tik labai minimaliai.

„Jeigu gyventojai neišvyktų, nebūtų tokia didelė migracija, o perkamoji galia šalyje būtų didesnė, darbuotojai daugiau uždirbtų“, – yra sakęs Nacionalinės smulkaus verslo asociacijos pirmininkas Henrikas Rackevičius.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas savo „Facebook‘o“ paskyroje taip pat rašo, kad minimalaus mėnesinio atlyginimo didinimas pakenktų smulkiajam verslui.

Anot jo, MMA jau dabar sudaro apie 45–50 proc. vidutinio atlyginimo (VDU). Kaip ir yra sutarimas, kad šios ribos viršyti nereikėtų, nes tuomet MMA tampa sunkiai pakeliamas įmonėms ir įstaigoms, kurios išgyventi yra sunkiau (mažai pridėtinės vertės, daug rankų darbo, konkurencija, nėra pelno ir investicijų).

„Palyginkime MMA ir VDU skirtingose Lietuvos vietovėse. Pamatysite, kad daugumoje regionų MMA jau seniai viršija 50 proc. O kai kuriuose regionuose MMA jau yra 66 proc. VDU.

Aišku, didelėms, pelningoms įmonėms MMA yra vienodai – jose retas kas tiek uždirba. O jei MMA pravalys konkurentus – dar geriau. Tik aš nesuprantu valdžios. Viena vertus, pastoviai kalba, kaip reikia globoti smulkų verslą ir regionus. Kita vertus, pastoviai pasisako už MMA kėlimą ir tų verslų bei regionų žlugdymą. Apsispręskite vieną kartą, mielieji“, – savo paskyroje rašo Ž. Šilėnas.

Primintina, kad nuo šių metų sausio MMA padidinta 20 eurų. MMA dydį tvirtina Vyriausybė, atsižvelgdama į Trišalės tarybos siūlymą.

Į viršų