Lietuvoje vieši Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama. Vilniuje jis skaito paskaitas, lankosi kultūriniuose renginiuose ir susitinka su tibetiečius remiančiais Lietuvos politikais, verslininkais ir visuomenininkais.

Kalbėjo apie žmogiškąsias vertybes
Vilniaus universitete trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje dvasinis lyderis dalijosi prisiminimais apie mamą ir vaikystės namus.

Paklaustas, koks geriausias dvasinio mokymo kelias, Dalai Lama pabrėžė, kad mes visi esame žmonės, bet tuo pačiu ir skirtingi – ne tik išvaizda, bet ir emociškai, savo branda, tikėjimu. Kaip kaskart susitikimuose pabrėžia Tibeto dvasinis lyderis, svarbi ir tradicija, kurioje kiekvienas esame gimęs, augome ir gyvename.

Pasak Dalai Lamos, nepriklausomybė – ilgas kelias, ir jei Baltijos šalys, tarp kurių Lietuva, mini 100 metų sukaktį, Tibeto žmonėms tai vis dar siekiamybė.

Nobelio taikos premijos laureatas neapsiribojo įžvalgomis apie politiką, taip pat kalbėjo apie draugus ir meilę, kuri yra visa ko pagrindas, brolystę, seserystę, būtinybę stabdyti nesantaiką, visų pirma pradedant nuo savęs.

Vėliau jis aukštosios mokyklos Didžiajame kieme skaitė atvirą paskaitą apie žmogiškąsias vertybes švietime. Lankėsi sostinės Užupio rajone esančiame Tibeto skvere. Ten pasodino simbolinį medelį Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio proga. Šalia Neries krantinės Tibeto dvasinis lyderis apžiūrėjo Jurgos Ivanauskaitės fotografijų parodą „Tibetas – kita realybė“.

Šiandien Dalai Lama „Siemens“ arenoje Vilniuje skaitys paskaitą „Laimės menas“.

Dalai Lama Lietuvoje lankosi trečią kartą. Vėliau jis išvyks į Latviją.

Religinį mokymą pradėjo būdamas dar vaikas
Primintina, kad vieno garsiausių moderniųjų laikų budizmo vienuolių, Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos XIV vienuoliškasis vardas – Tenzinas Gyatso.

Gimęs 1935 m. liepos 6 d. Tibete, Dalai Lama apkeliavo visą pasaulį, 1989 m. buvo apdovanotas Nobelio taikos premija.

Kaip yra pasakojusi dvasinio lyderio mama, būdamas visai mažas jis dažnai kartodavo tėvams esantis iš Centrinio Tibeto ir kad turės grįžti bei visus nusivesti ten. Mėgstamiausias jo žaidimas buvo susikrauti daiktus, su visais atsisveikinti ir apsimesti, kad išjoja ant įsivaizduojamo arklio.

1940 m., būdamas 5-erių metų, Dalai Lama buvo nugabentas į Potalą ir oficialiai paskelbtas dvasiniu Tibeto vadovu. Religinį mokymą jis pradėjo būdamas 6 metų, mokėsi logikos, Tibeto meno ir kultūros, sanskrito, medicinos ir budistų filosofijos.

Baigė Drepungo, Seros ir Gandeno vienuolynų universitetus. 1953 m., būdamas 18-os metų, gavo teologijos ir metafizikos mokslų daktaro laipsnį, visus egzaminus išlaikė su pagyrimu.

Tibeto vyriausybės vadovu Dalai Lamai XIV tapo 1950 metais, būdamas 15-kos.

1959 m. prasidėjus sukilimui Tibete, Dalai Lama XIV ir artimiausi jo patarėjai bei keli tūkstančiai pasekėjų pabėgo į Daramšalą, miestą Šiaurės Indijoje, ir ten įkūrė ištremtą Tibeto vyriausybę.

Į Indiją pasitraukusį Dalai Lamą Kinijos Liaudies Respublika vadino atgyvenusios religijos judėjimo simboliu, separatistu, pasisakančiu už Tibeto nepriklausomybę, bei sukilimų Tibete kurstytoju, bet jo paties veikla rodė ką kita.

Akcentuoja taikos ir atjautos svarbą
Pirmaisiais tremties metais Dalai Lama XIV kreipėsi į Jungtines Tautas Tibeto klausimu, kvietė paversti Tibetą taikos zona, sustabdyti masinį etninių kinų perkėlimą į Tibetą – kinizaciją, suteikti savo tautiečiams žmogaus teises ir demokratines bei religines laisves, nebesinaudoti Tibetu ir jos tautiečiais, gaminant branduolinius ginklus bei laidojant branduolines atliekas, taip pat siekti rimtų derybų dėl ateities.

1980-aisiais Dalai Lama XIV pradėjo bendradarbiauti su psichologijos, neurobiologijos, kvantinės fizikos ir kosmologijos mokslininkais, taip siekdamas padėti žmonėms pasiekti ramybę.

Tibeto budizmo dvasinis lyderis pagal Bodisatvos tradiciją paskyręs savo gyvenimą žmonijai. Jis parašė daugiau nei 110 knygų, dalyvavo šimtuose konferencijų, paskaitų ir seminarų didžiuosiuose universitetuose ir institucijose visame pasaulyje.

Kitaip nei jo pirmtakai, Dalai Lama XIV susitiko su daugelio šalių lyderiais ir aplankė 67 šalis 6 žemynuose. Lietuvoje lankėsi 1991, 2001, 2013 metais.

Dalai Lama XIV apibūdinamas kaip charizmatiškas oratorius. Jo skleidžiama žinia visuomet akcentuoja taikos ir atjautos žmonėms visame pasaulyje svarbą.

Nobelio taikos premijos laureatas pasisako už politiką be smurto net ekstremalios agresijos akivaizdoje.

Į viršų