Neseniai buvo paskelbta informacija, kad ekscentriškoji Širvintų merė Živilė Pinskuvienė padavė į teismą du opozicijos narius dėl to, kad jie nelanko komitetų posėdžių ir taip pažeidžia įstatymus bei savo priesaiką. Sutapimas ar ne, tačiau panašių žygių ėmėsi ir Šiaulių miesto valdžia.

Mero pavaduotojui Domui Griškevičiui trūko kantrybė ir jis du Miesto ūkio ir plėtros komiteto, kurio narys yra ir pats, narius Daivą Matonienę ir Luką Žakarį apskundė Etikos komisijai dėl komiteto posėdžių nelankymo.

Įstatymo nuostatos reikalauja, kad gyventojų į miesto Tarybą išrinktas politikas pasirinktų vieną iš komitetų ir dalyvautų jo posėdžiuose. D. Griškevičius įsitikinęs, kad per metus apsilankęs vos viename komiteto posėdyje (kuris buvo paskubomis sušauktas prieš pat Tarybos posėdį) Tarybos narys nesilaiko įstatymų ir neatlieka savo pareigų.

Komitetai renkasi kartą iki Tarybos posėdžio likus 2–3 savaitėms. Komitetų posėdžiuose politikai nagrinėja Tarybos posėdžių klausimus, kad turėtų visą informaciją ir galėtų argumentuotai apsispręsti, kaip balsuoti jų priėmimo metu. Per 5 šių metų mėnesius vyko 11 Mieto ūkio ir plėtros komiteto posėdžių, tačiau abu minėti politikai nedalyvavo nė viename iš jų. 2017 m. iš 26 vykusių komiteto posėdžių Daiva Matonienė dalyvavo 4, L. Žakaris – 5. Paskutinį kartą jų veikla komitetuose užfiksuota praėjusių metų spalio 25 d., o prieš tai kelis kartus atvyko į posėdžius praėjusių metų pradžioje.

Abiejų politikų nedalyvavimas komitetų veikloje siejamas su jų darbu. D. Matonienė dirba ne Šiauliuose, dažnai vyksta į užsienio komandiruotes.

L. Žakaris „Šiaulių naujienoms“ sakė dar negirdėjęs, kad jam teks aiškintis Etikos komisijai.

„Posėdžiai vyksta darbo valandomis ir aš ne visada galiu atsilaisvinti bei juose dalyvauti. Kiekvieną kartą aš pranešu, jei negaliu dalyvauti. Nėra taip, kad aš kaip mokinukas bėgu iš pamokų. Dirbu dviejose įmonėse, darbas yra įtemptas, todėl ne visada galiu atvykti į komiteto posėdžius“, – aiškino L. Žakaris.

D. Griškevičius mano, kad toks politikų nedalyvavimas komitetų veikloje yra nesveika situacija. Jam atrodo, kad Tarybos nario viena pagrindinių funkcijų yra dalyvauti komiteto posėdžiuose, domėtis Tarybos darbotvarkės klausimais, gilintis į juos, teikti pasiūlymus. Vicemerui keista, kad Etikos komisija iki šiol į minėtą problemą neatkreipė dėmesio.

„Mūsų komitete jau gimė kalambūras: oi, kaip netikėta, nėra Daivos ir Luko. Parašai elektroninį laiškelį, kad esi išvykęs, ir viskas. Čia jau normalu? Labai noriu sužinoti Etikos komisijos išvadas. Tarybos nariu yra tampama ne prievarta. Jei tu neturi laiko, pasikeitė gyvenime prioritetai, užleisk vietą kitam. Bet kuriuo atveju, manau, tai nesąžininga prieš rinkėjus“, – sakė D. Griškevičius ir tikino, kad apie Širvintų merės žygius prieš pačios vadovaujamos Tarybos narius negirdėjęs ir apie teisminius procesus negalvojęs. Jis įsitikinęs, kad spręsti, ar politikai gali likti Taryboje, turi Vyriausioji rinkimų komisija, o ne teismas.

Vicemeras aiškino, kad šis jo žingsnis nėra susijęs su artėjančiais rinkimais, ir atkreipė dėmesį, jog socialdemokratai (jiems priklauso L. Žakaris) nėra opozicijoje, nors pats iš šios partijos prieš daugiau nei metus triukšmingai pasitraukė.

„Rinkimų kompanija dar neprasidėjo, o ką bepadarytum – dabar bus siejama su rinkimais“, – sakė mero pavaduotojas.

Į viršų