„Gėda! Gėda! Gėda!“ Tokia skanduote UAB „Busturo“ darbuotojai ketvirtadienį po miesto Savivaldybės langais vykusiame mitinge išreiškė nepasitenkinimą ne tik įmonės vadovais, bet ir Šiaulių miesto valdžia. Šiauliečiai skundėsi, kad jų neapgina net pats miesto meras.

Nežada nusileisti
„Nuo pirmo mitingo praėjus daugiau nei porai savaičių, mes jokių rezultatų nematome. Nesiimta jokių priemonių, kad įmonėje pagerėtų socialinė atmosfera, nebeliktų įtampos ir nebūtų išnaudojami darbuotojai“, – kalbėjo įmonės profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Alma Steponavičienė.

Ji sakė, kad šiuo metu vairuotojai patiria didelę įtampą dėl mieste vykstančių projektavimo darbų, o slogi atmosfera įmonėje jų taip pat nenuteikia optimistiškai. Anot pirmininkės, šiuo metu darbuotojams tenka išgyventi tikrų tikriausią tragediją.

„Galbūt antruoju mitingu ko nors pasieksime. Mus turi kas nors pagaliau išgirsti. Juk mes ne vergai, ne daiktai, o žmonės, darbuotojai, atnešantys įmonei pelną. Dabar tikrai nenusileisime. Jeigu reikės, net eisime iki streiko“, – nenuleisti rankų žadėjo A. Steponavičienė.

Gina savo teises
Mitinge dalyvavusio Transporto darbuotojų federacijos pirmininko Algirdo Markevičiaus teigimu, darbuotojų keliami reikalavimai išliko tie patys. Norima, kad darbuotojams būtų rodoma pagarba, vykdomas socialinis dialogas, nebeliktų psichologinio spaudimo.

„Vietoje to, kad būtų įsiklausoma į darbuotojų keliamus reikalavimus, matome priešingą reakciją. Šiaulių miesto savivaldybė, įmonės administracija viešojoje erdvėje juodina profsąjungas ir jų veiklą. Net uždavinėja klausimus, ar mes atstovaujame darbuotojų interesams“, – kalbėjo A. Markevičius.

Profsąjungoms tokie įžeidinėjimai nepatinka, todėl Šiaulių miesto savivaldybės vadovui ruošia pretenziją, kad šis viešai atsiprašytų ir atsiimtų savo kaltinimus.

„Žmonės, kurie darbuotojams nustato tvarkas ir taisykles kaip bendrauti su keleiviais, patys turėtų rodyti pavyzdį, bet vietoje to su darbuotojais elgiasi negražiai ir nekultūringai“, – piktinosi federacijos pirmininkas.

Įmonės administracijai, Savivaldybės atstovams jis priminė, kad LR darbo kodeksas gina darbuotojų teises, garbę ir orumą. Vadinasi, darbdavys privalo imtis visų priemonių, kad psichosocialinė aplinka įmonėje būtų teigiama, o darbuotojai gerbiami. Kadangi šiandien tokių pokyčių nematyti, šiauliečiams neliko nieko kito, kaip tik mitinguoti.
„Matome techninius skaičius, kiek sienų nudažėme, kiek autobusų nupirkome, bet apie tai, kodėl negerbiamos darbuotojo teises, nieko negirdime, nors tai yra svarbiausia“, – sakė A. Markevičius.

Jaučiasi neišgirsti
Savo nepasitenkinimą „Busturo“ vadovybe mitinge išreiškė ir buvęs įmonės darbuotojas. Jis viešai pripažino, kad išėjo iš darbo, nes išdrįso pasakyti savo nuomonę apie įmonės autobusus.

„Kai pasakiau savo nuomonę apie tai, kad autobusai yra neeksploatuojami, prasidėjo tikros kančios. Nejau normalu, išreiškus nuomonę, iš vadovybės susilaukti įvairių priekaištų?“ – klausimą kėlė šiaulietis.

Išklausę buvusio kolegos kalbos, mitingo dalyviai panoro, kad juos pagaliau išgirstų ir pats meras.

„Ar išeisite su mumis pasikalbėti? Mes pas jus ateiname jau antrą kartą ir norime socialinio dialogo. Ar jūs mus išgirsite? Mes jūsų laukiame“, – merą kvietė įmonės darbuotojai.

Deja, meras nepasirodė, tačiau pakalbėti su mitingo dalyviais išėjo Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos narys Gintautas Lukošaitis. Jis patikino, kad dabartinė valdžia rūpinasi „Busturo“ gerove. Priminė, kad siekiant padidinti darbuotojams atlyginimus, pakelta vienkartinio bilieto kaina.

Toks paaiškinimas mitingo dalyviams nepatiko. Iki galo neišklausę Tarybos nario kalbos, jie toliau skandavo: „Gėda!“

Įsiaudrinusių darbuotojų nepavyko nuraminti ir mero pavaduotojui Domui Griškevičiui. Susibūrę į atskiras grupeles, visi pradėjo aiškinti savo tiesas. Galiausiai vis tiek nebuvo prieita prie konstruktyvaus dialogo. Taip ir liko neaišku, kas dėl visko kaltas bei kaip spręsti susidariusią situaciją.

2018 06 07 10

A. Markevičiui nepatinka, kad juodinama profsąjungų veikla.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 06 07 09

A. Steponavičienė sakė, kad kol kas įmonėje jokių pokyčių nematyti.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 06 07 08

Mitingo dalyviai išsakė savo nepasitenkinimą.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų