Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto departamento Švietimo skyrius ir Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo centras, bendradarbiaudami su miesto bendrojo ugdymo mokyklomis, miesto įmonėmis ir įstaigomis 2017–2018 m. organizavo miesto gimnazistų praktikas įmonėse ir įstaigose. Chaimo Frenkelio viloje buvo suorganizuota popietė „Renkuosi ateitį dabar“, kurioje mokyklų vadovams, karjeros specialistams, Savivaldybės administracijos darbuotojams buvo pristatytos gimnazistų praktikos patirtys.

500 moksleivių dalyvavo intensyviame profesiniame veiklinime
Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo centro metodininkė Audronė Gelžinienė pasakojo, jog karjeros ugdymas Lietuvoje dar tik įsibėgėja, tačiau Šiauliuose daug kas nuveikta.  

„Patirtimi dalijomės su Klaipėdos, Telšių, Kėdainių kolegomis, prieš kelias savaites sulaukėme  svečių ir iš Vilniaus. Jų visų tikslas buvo susipažinti su Šiauliuose vykdoma ugdymo karjerai veikla. Džiugu, kad mūsų Savivaldybei rūpi ši veikla, buvos skirtos lėšos mokyklose finansuoti karjeros specialisto etatą. Šie specialistai mokyklose rūpinosi, kad kiekvienas moksleivis turėtų galimybę susipažinti, išbandyti tai, ką jis pasirinks tolimesniame savo gyvenimo kelyje. Apie 500 moksleivių iš skirtingų miesto gimnazijų šiais mokslo metais turėjo galimybę sudalyvauti intensyviame profesiniame veiklinime. Daugiau nei 10 proc. visų gimnazistų buvo įveiklinti. 8 moksleiviai po praktikos buvo pakviesti vasaros laikotarpiu padirbėti. Moksleiviams tai buvo nemažas įvertinimas, kuriuo gali didžiuotis. Turime vilties, kad mūsų pastangos padės jauniems žmonėms ieškoti geresnių karjeros galimybių Šiauliuose, o ne užsienyje“, – pasakojo  A. Gelžinienė.

Šiaulių Stasio Šalkauskio gimnazijos direktorės pavaduotoja ugdymui Jūratė Butkuvienė teigė, jog jų gimnazijoje profesinis veiklinimas vyksta labai efektyviai ir įdomiai.

„Labiausiai turėčiau dėkoti mūsų gimnazijos labai entuziastingai mokytojai, kuri aktyviai imasi  iniciatyvos, pažįsta vaikus, kiekvienam parenka profesinį veiklinimą pagal tai, kas jį domina, kuo jis svajoja būti. Tikrai būna tokių atvejų, jog kai gimnazistai grįžta iš profesinio veiklinimo, supranta, kad toks darbas ne jiems. Tačiau yra ir tokių, kurie grįžta labai patenkinti, nusprendę siekti  savo tikslų. Jie jaučiasi reikalingi ir mylimi Šiaulių mieste. Man labai džiugu, kad buvo įvardintas skaičius 500, nes 69 iš jų yra mūsų gimnazistai. Mes visi kartu tikrai užauginsime sėkmingus šiauliečius“, – pasakojo direktorės pavaduotoja ugdymui J. Butkuvienė.

„Tikime, jog šis projektas įgis pagreitį visoje Lietuvoje“
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis džiaugėsi, jog į šį projektą įsitraukė 44 įmonės ir įstaigos, kurios priėmė 500 moksleivių, iš kurių net 8 buvo įdarbinti. Ateityje tikimasi, jog gimnazistų skaičius išaugs.

„500 per metus jau yra neblogai, bet kai pabandai paskaičiuoti, kiek dar galėtų būti, kiek yra iš viso gimnazistų Šiauliuose. Tai yra mūsų užduotis, mūsų lūkestis, jog tas skaičius išaugtų. Plėtodami gimnazistų masiškumą, plėtosime ir įmonių skaičių, kurios labai įvairios. Gimnazistai turėjo galimybę sužinoti apie bankų, policijos, teismų ir kitų įstaigų darbą. Tai jiems leidžia patikrinti, ar tai yra jų gyvenimo kelias. Visi nori turėti aukštąjį išsilavinimą, prestižinę profesiją. Reikia atsakingai pasirinkti, nes rinka jau daug ko prisotinta. Geriau turėti paklausią profesiją nei prestižinę ir neturėti darbo. Yra ne vienas atvejis, kai po aukštosios mokyklos ateina į kolegijas įgyti tam tikro amato. Nėra negarbinga turėti tam tikro amato išsilavinimą ar būti darbininku. Tai taip pat garbinga, net paskaičiavus jų atlyginimai pralenkia daugelį prestižinių profesijų atlyginimus. Jei jūs įgysite norimą išsilavinimą, gausite darbą, jums nekils noras krautis lagaminus, nes viską turėsite čia. Mes norime, jog save realizuotumėte Lietuvoje. Džiaugiuosi, jog su šiuo projektu Lietuvoje esame lyderiai, tai yra mūsų pasididžiavimas“, – sakė administracijos direktorius.  

A. Bartulis padėkomis ir sveikinimo žodžiais apdovanojo tas įmones ir įstaigas, kurios priėmė moksleivius išbandyti ir susivokti, ar tai yra jų gyvenimo pašaukimas. Buvo padėkota šioms įstaigoms: UAB „Vonin Lithuania“, UAB Šiaulių spaustuvė, UAB „Šiaulių naujienos“, Šiaulių profesinio rengimo centras, UAB „Baltik vairas“, Centro pradinė mokykla, „Aušros“ muziejus, UAB „Šiaulių vandenys“, Respublikinė Šiaulių ligoninė, Šiaulių apygardos teismas, Šiaulių lopšelis-darželis „Dainelė“, Šiaulių miesto savivaldybės sutrikusio vystymosi kūdikių namai ir kt.

Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorės Astos Lesauskienės manymu, daromi tokie logiški dalykai, kuriuos jau seniai galėjo daryti visos švietimo įstaigos ir savivaldybės Lietuvoje.

„Labai džiaugiuosi, kad ši idėja gimusi Šiauliuose. Ji realizuojasi į gerą rezultatą pačiu tinkamiausiu laiku. Tikiu, jog mums visiems susitelkus viskas pavyks, ir šis projektas įgis pagreitį  visoje Lietuvoje“, – teigė A. Lesauskienė.

„Gerai, kad vyksta tokie projektai, nes jie padeda apsispręsti“
Popietėje „Renkuosi ateitį dabar“ susirinkę gimnazistai papasakojo, kokiose įstaigose lankėsi, kaip jiems sekėsi, kokios patirties įgijo, ar tai yra jų norima specialybė. Pavyzdžiui, Didždvario gimnazijos gimnazistė Gytautė lankėsi juvelyrikos studijoje, kurioje galėjo pamatyti, kaip yra gaminami papuošalai, kokios medžiagos reikalingos ir iš kur jos yra gaunamos.

„Susiradau juvelyrikos studiją-dirbtuves. Žmonės buvo labai malonūs, pati labai ieškojau, nes realiai norėjau pažiūrėti, kaip dirba juvelyrai, pamatyti jų darbo specifiką, priemones. Ten dirba trys vyrai, kurie pagal užsakymus gamina ir taiso papuošalus. Pamačiau jų darbų pavyzdžius, kurie  sudėti į katalogus, jų buvo didelė įvairovė, kuri mane labai nustebino. Kai ten buvau, gaminome žiedą pagal mano piršto išmatavimus. Man paaiškino, kaip susideda žiedas, kokios priemonės naudojamos, kaip padaromi užsegimai. Ten nuėjau, nes pati kuriu papuošalus“, – pasakojo Gytautė.

„Saulėtekio“ gimnazijos gimnazistė Gabija svajoja apie turizmo arba mokytojos specialybę. Ji lankėsi lopšelyje-darželyje, kuriame galėjo pamatyti, koks yra mokytojos darbas.

„Labai apsidžiaugiau, jog galėjau dvi dienas pabūti pradinių klasių mokytoja ir pamatyti, ar ši profesija man tinkama. Mokytojos darbas reikalauja daug kantrybės, kūrybiškumo ir sveikatos. Vaikai labai sunkiai sukoncentruoja dėmesį į mokslą, jie nori tik žaisti, reikia mokėti juos sudominti. Gerai, kad vyksta tokie projektai, nes jie padeda apsispręsti. Aš supratau, kad mokytojo profesija yra tikrai ne man“, – pasakojo Gabija.

Šiaulių universiteto gimnazijos gimnazistė Monika vienoje Šiaulių kavinėje galėjo įvertinti baristo specialybę.

„Mano pagrindinis tikslas būtų dirbti telekomunikacijos ar viešųjų ryšių srityje, kurioje galėčiau šnekėti ir būti labai energinga. Vieną dieną su kuratore šnekėjome ir pasakiau, kad studijų metu norėčiau dirbti kokioje nors kavinėje, bet norėčiau gaminti būtent kavą. Taip išėjo, jog po savaitės man paskambino kuratorė ir pasiūlė plačiau tuo pasidomėti. Po poros savaičių nuvažiavau į kavinę, kurioje sužinojau, kaip iš mažos kavos pupelės pagaminama kava, kuri patiekiama klientui. Man ten taip patiko, jog pasisiūliau ten dirbti, o jie mane ir priėmė“, – pasakojo gimnazistė Monika.

2018 05 24 17

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis džiaugėsi, jog su šiuo projektu Šiauliai Lietuvoje yra lyderiai.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų