Renovuotus Šiaulių bendrabučius galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų. Galbūt todėl tai nėra šiauliečių išsvajotas būstas. Nepaisant to, bendrabučiuose gyvena ne tik studentai, bet ir dirbantys asmenys. Atsiranda ir tokių, kurie kambarius bendrabutyje perka, kad vėliau galėtų juos išnuomoti, tik, anot nekilnojamojo turto ekspertų, tokių žmonių nėra daug.

Kambariai – ir nuomai, ir pardavimui
Panagrinėjus skelbimų portaluose parduodamų kambarių bendrabučiuose skelbimus, matyti, kad tokio būsto kainos labai svyruoja. Pavyzdžiui, už suremontuotą vieno kambario bendrabučio tipo kambarį, kurio plotas – 15 kv. metrų, prašoma 13 tūkst. eurų. Skelbime pabrėžiama, kad bendrabutis yra miesto centre, Varpo gatvėje. Kambarys suremontuotas, su laminuota grindų danga, plastikiniais langais, šarvo durimis, dušu ir tualetu.

Už tūkstančiu eurų didesnę kainą miesto centre galima nusipirkti ir dviejų kambarių bendrabučio tipo butą. Tiesa, tik ten vonia ir tualetas – bendro naudojimo, o patys kambariai verkiant prašosi remonto.

Bendrabučio tipo kambarį galima nusipirkti ir už 5 tūkst. eurų. Tik žinoma, toks pardavimui siūlomas kambarys dažniausiai būna seniai statytame pastate ir neremontuotas.

Brangiausiai kainuoja visiškai suremontuoti, moderniai atrodantys kambariai, kur išskyrus laiptinę, daugiau nėra bendrojo naudojimosi patalpų. Už tokį būstą prašoma 20 tūkst. eurų.

Modernių bendrabučio tipo kambarių nuoma taip pat nėra pigi. Ten nuoma gali atsieiti ir 110 eurų. Pigiausius, neremontuotus itin prastos kokybės kambarius galima išsinuomoti už 50–90 eurų. Tiesa, šiuo metu išsinuomoti kambarį bendrabutyje nėra daug galimybių. Analizuojant skelbimus akivaizdu, kad dažniau siūloma juos pirkti.

Jeigu Šiauliuose neremontuotą kambarį bendrabutyje galima nusipirkti ir už 5 tūkst. eurų, tai mūsų sostinėje tokio kambario kaina gali siekti daugiau nei 20 tūkst. Aišku, čia galbūt tokios kainos prašoma, nes siūlomas kambarys yra Vilniaus senamiestyje, Subačiaus gatvėje. Toliau nuo centro esančių kambarių kainos mažėja, bet vis tiek  kelis kartus brangesnės nei Šiauliuose.

Pigiausių būstų galima rasti tik mažesniuose Lietuvos miesteliuose. Pavyzdžiui, Alytuje vieno kambario butą bendrabutyje galima nusipirkti už 3 tūkst. eurų.

Mieliau perka ir nuomojasi butus
Nekilnojamojo turto brokeris Raimondas Korsakas komentuoja, kad Šiauliuose žmonės neskuba pirkti ar nuomotis kambarių bendrabučiuose. Tokį sprendimą dažniau priima tik socialiai labiau pažeidžiami ir mažas pajamas gaunantys šiauliečiai.

Anot jo, gyventojai mieliau renkasi bendrabučio tipo kambarius nei kambarius, esančius bendrabučiuose, nes paprastai jie būna su pailgais koridoriais ir įvestomis komunikacijomis, atskiru dušu, tualetu, virtuvėle. Kambariai, esantys bendrabučiuose, mažiau paklausūs, nes dauguma nenori dalytis bendrojo naudojimo patalpomis. Žinoma, tai nereiškia, kad bendrabučiuose niekas negyvena. Kartais studentams ir nedidelį mėnesio atlyginimą gaunantiems vienišiems asmenims nebelieka kitos išeities, kaip tik apsigyventi bendrabutyje, nes taip pigiau.

Yra ir tokių, kurie kambarius bendrabučiuose perka vien dėl to, kad juos galėtų išnuomoti kitiems bei taip sau susikurti papildomą pajamų šaltinį. Tik Šiauliuose taip elgiasi pavieniai asmenys. Brokerio teigimu, tendencija pirkti kambarius bendrabučiuose labiau priimta tik Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Kaip ten bebūtų, pašnekovo nuomone, Šiauliuose geriau investuoti į butus nei į kambarius bendrabučiuose.

„Buto pirkimas yra geresnė investicija, nes jis vis tiek likvidesnis nei bendrabutis. Kambariai su bendrojo naudojimo patalpomis – rizikinga investicija, nes juos dažniausiai nuomojasi socialiai pažeidžiamiausi. Tokiu atveju iš nuomininkų galima tikėtis daugiau problemų nei pajamų“, – mano R. Korsakas.

Bendrabutyje gyvena tik bėdos prispirti
Kalbinti bendrabučiuose gyvenantys šiauliečiai atviravo, kad ten gyvenimas nesaldus. Asocialūs asmenys neretai prišiukšlina laiptines, garsiai leidžia muziką, kelia buitinius konfliktus ir pan.

„Šiuo metu nuomojuosi kambarį bendrabutyje, nes neturiu kitos išeities. Visai neseniai atvykau čia dirbti iš kito miesto. Kadangi Šiauliuose neturiu giminių, pas kuriuos galėčiau apsistoti, ieškojau būsto nuomai pačia mažiausia kaina. Už nuomą per mėnesį sumoku 50 eurų, dar tiek pat už komunalinius aptarnavimus. Negaliu sakyti, kad gyvenu labai blogai, bet tikrai norėčiau ramesnių kaimynų ir atskiros vonios“, – pasakoja Laura.

Šeimos neturintis ir už minimalų mėnesio atlyginimą dirbantis Algirdas sako, kad bendrabutyje gyventi geriau nei šiluminėje trasoje: „Turiu stogą virš galvos, pakankamai ramius kaimynus, tai ko daugiau norėti. Aišku, šeimoms čia gyventi nepatogu, o ir nelabai saugu. Niekada negali žinoti, ar prie laiptinės vaikai neras kokio butelio ar nuorūkų.“

Kristinos nuomone, bendrabutyje galima gyventi tik tada, kai kambarys būna su visais atskirais patogumais: „Šiuo metu gyvenu miesto centre esančiame bendrabutyje. Man patinka, kad bendrabutis netoli darbo, todėl nereikia leisti pinigų viešajam transportui. Tik siaubingai erzina, kad   nėra atskiros vonios ir tualeto. Dabar kaip tik stengiuosi susitaupyti, kad kuo greičiau galėčiau išsinuomoti normalų butą.“

Į viršų