Kuršėnuose visą šeštadienį šurmuliavo Šiaulių regiono dainų ir šokių šventė, kurios tema – „100 metų atkurtai Lietuvai / 437 metai Kuršėnams / Tarp aukštaičių ir žemaičių…“ Regiono šventę drąsiai galima pavadinti tarptautine, nes joje dalyvavo daug užsienio kolektyvų. Programoje daugybė renginių akiai paganyti, pačiam dalyvauti, savo miestu  ir žmonėmis pasidžiaugti.

Duonos kelias
„Visose tautose pagarba duonai yra pirmoje vietoje, –  pasakojo Tautinių mažumų asociacijos „Draugystės šviesa“ lyderė Vera Krutova. – Mes kiekvienas norime parodyti savo tautos meną,  kultūrą, atskleisti tai, kas mus vienija, o ne skiria. Dalyvauja Šiaulių apskrities tautinės mažumos ir daugybė užsienio svečių.  Su savo  vėliavomis, tautiniais drabužiais. Mes, ukrainietės, jau  penktadienį kepėme bandeles su kopūstais, svogūnais, bulvėmis. Iš anksto moterys karpė juosteles spalvingoms karūnoms, siuvo maišelius su ukrainietiška atributika arbatai, darė girą. Įvairiausios duonos paragauta: Kijevo tortas pagal ypatingą receptą iškeptas, armėniška duona. Net bajorai savos duonos iškepė.  Žmonės su džiaugsmu aukoja savo laiką ir lėšas, kad pasidalytų šiluma, patirtų bendravimo džiaugsmą.“

Šventinė eisena
Šiaulių rajono kultūros centro direktorė Jovita Lubienė džiaugėsi, kad tikrai viskas pasisekė, renginys  puikus. Šventinėje pėsčiųjų ir motorizuotoje eisenoje žygiavo išsipuošę  44 Kuršėnų miesto įstaigos, organizacijos  ir bendruomenės, visi Šiaulių rajono kultūros centro kolektyvai. Eiseną savo ryškiais tautiniais drabužiais papuošė spalvingos tautinių bendrijų ir užsienio šalių delegacijos. Iš vienos pusės, pasak J. Lubienės, surežisuota iš anksto planuota eisena, programa, dalyvių prisistatymai, iš kitos pusės –  kūrybos ir džiaugsmo laisvė. Patrauklu, linksma, žaisminga ir įdomu.

Amatų, kūrybos ir muzikos mugė
L. Ivinskio aikštė istoriškai yra buvusi turgaus aikštė. Čia vyko tautodailininkų, amatininkų, knygų, gatvės muzikantų kūrybos mugė. Galima buvo įsigyti visko, ko širdis geidžia: kas baltarusišką magnetuką pirkosi, kas ukrainietiškus marškinius ar kitokių grožybių. Galėjai ragauti duonos, pyragų, bandelių, atsigaivinti gira, arbata. Akys raibo nuo spalvų margumyno.

Tradicinis bėgimas
Tradicinėse bėgimo varžybose miesto gatvėmis „Kuršėnams – 437“ dalyvavo įvairaus amžiaus sporto mėgėjai. Galima buvo rinktis trumpąją distanciją –  437 metrus arba ilgąją – 4370 metrų. Kiekvienam pagal savo jėgas. Sporto mokykloje apdovanoti laimėtojai.

Kuršėnų ir viso Šiaulių krašto garbė
Pagerbti iškilūs krašto žmonės, kultūrai nusipelnę asmenys. Kultūros centre atidaryta pirmojo Šiaulių rajono garbės piliečio menotyrininko profesoriaus Vytenio Rimkaus dailės darbų paroda, kuri veiks visą mėnesį. Pristatyta unikali Šiaulių universiteto docento dr. Juozo Pabrėžos monografija „Žemaičių kalba ir rašyba“.

Paskelbtas 2017 metų Kuršėnų miesto Garbės pilietis. Juo tapo  kuršėniškių labai gerbiamas Vokietijos pilietis Siegfried Logall už ilgametį ir pasiaukojamą darbą teikiant  paramą Kuršėnų miesto įstaigomis ir miesto žmonėmis, Kuršėnų miesto vardo garsinimą užsienyje ir tarptautinių ryšių plėtrą.

S. Logall remia Kuršėnų ligoninę, teikia humanitarinę pagalbą S. Anglickio mokyklai,  Kuršėnų kūrybos namams. Vykdydamas tarptautinius projektus įvairių švenčių proga atveža dovanų jauniesiems kuršėniškiams, senjorams,  neįgaliesiems, nepasiturinčioms šeimoms, materialiai paremia miesto šeimas, susidūrusias su sunkumais. S. Logall pagalba pasiekė ir Šiaulių kūdikių namus, Šiaulių Motinos ir vaiko kliniką. 2012 m. S. Logall  apdovanotas kaip Kuršėnų miesto „Metų žmogus 2012“.

Dainų ir šokių šventė „Vardan tos“
Daugėlių pušyno estradoje dainų ir šokių šventė vyko nuo 18 iki 22 valandos. Joje dalyvavo Šiaulių regiono ir užsienio meno kolektyvai iš Moldovos, Latvijos, Prancūzijos, Ukrainos, Baltarusijos.

Profesionalios muzikos mėgėjus pradžiugino Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“. Savitų spalvų į koncertą įnešė Panevėžio rajono Šilagalio kultūros centro varinių pučiamųjų instrumentų orkestras „Sklepučini“. Populiariosios muzikos atlikėjas Linas Adomaitis ir ritmo grupė galutinai įkaitino klausytojus ir šventės pabaigoje dainas visi kartu traukė su Linu Adomaičiu.

Kam įspūdžių per maža, galėjo šėlti Jaunimo diskotekoje  su DJ Matthew Kmz, grožėtis „Bliko“ lazerių ir fejerverkų šou.

2018 05 22 07

Įspūdingais tautiniais drabužiais pražydo gatvės.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 05 22 06

2018 05 22 08

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų