Gegužės 19 d. Šiauliuose  nuo 19 iki 24 val. vyks tarptautinio projekto „Europos muziejų naktis“  renginiai. Į nemokamas veiklas kvies 13 Šiaulių muziejų. Visus muziejus vienijanti tema: „Modernėjanti Lietuva“. Spaudos konferencijoje buvo pristatyti svarbesni renginio akcentai.

Lankytojų Šiauliuose lauks ne tik penki „Aušros“muziejaus padaliniai, bet ir kiti 7miesto muziejai. Stasio Gliaudžio gamtos muziejus šiemet pirmą kartą dalyvauja renginyje.

Nuo teismo rūsių iki garvežių
Sukurtas interaktyvus maršrutas „Europos muziejų naktis Šiauliuose 2018“. Parsisiuntę į išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį programėlę „IZItravel“ ir įvedę vietovardį „Šiauliai“ galėsite lengviau surasti projekte dalyvaujančius muziejus ir susipažinti su jų paruošta vakaro programa.

Šiaulių apygardos teismo teismų istorijos muziejus pakvies į ekskursijas muziejuje ir vienintelėje Lietuvoje vardinėje Pelikso Bugailiškio teismo salėje, supažindinančias su Lietuvos ir Šiaulių teismų istorija. Rūsiuose bus galima pamatyti senuosius kankinimo įrankius. Šiaulių universiteto gynybos ir karybos edukacijos centre laukia pažintis su Lietuvos karybos ir gynybos raida, XX a. partizaniniais karais, kariuomenės uniformomis. Ekskursijos vyks kas pusvalandį iki 22 val.

Šiaulių geležinkelių muziejaus eksponatai atspindi geležinkelių istoriją ir dabartį. Lauko ekspozicijoje – išskirtinė traukinių, lokomotyvų ir geležinkelio mašinų paroda. Šalia stovintys geležinkelininkai plačiau papasakos apie eksponatus, kai kurių iš jų bus galima apžiūrėti vidų. Vyks žaidimai ir pramogos vaikams.

J. Janonio gimnazijos J. Krivicko muziejus veiks iki 23 val. Numatyta edukacinė programa „Moderniosios Lietuvos kūrėjų ženklai Šiaulių gimnazijoje“, parodos „Šiaulių gimnazijos auklėtiniai – Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai“ lankymas, ekskursijos muziejuje ir po senąją gimnaziją.

Seni automobiliai, astrofizika, muzika terasoje
Fotografijos muziejuje paroda „Tapatybės formatai. Tradicija ir modernumas tarpukario Lietuvos fotografijoje“ ir interaktyvios edukacinės užduotys. Kampo studijoje, skambant vinilo muzikos garsams, vyks žaismingos fotosesijos. Terasoje koncertuos įvairios grupės.

Chaimo Frenkelio viloje paroda „Sveika, Nepriklausomoji! Tautiškumo ir modernumo ženklai tarpukario Lietuvoje“. Odos dirbtuvėlėse galės lankytojai pasigaminti suvenyrų. Vyks ekskursijos „Moters stilius ir gyvenimo būdas tarpukariu“. Parke senų automobilių paroda. Rožyne bus galima išgirsti puikios muzikos.

Žaliūkių malūnininko sodyboje vilios muzika ir maistas. Piemenėlių pramogos prie laužo, piemenų duonos ir bulvių kepimas, ieties mėtymas, įvairūs žaidimai žolelių arbata, Žaliūkių duonelė. Dangaus šviesulių stebėjimas su Šiaulių jaunųjų technikų centro astrofizikos būrelio vadovu Vaciu Jankumi. Vidurnakčio ekskursija su malūnininku Žaliūkių vėjo malūne.

Dviračių muziejus kvies iš vielučių išsilankstyti dviratuką, sudalyvauti  akcijoje „Mano įspaudas“ (piešimas su dviračių protektoriais). Radijo ir televizijos muziejuje galėsite senais magnetofonais paklausyti muzikos.

Nuo 19 val. iki vidurnakčio koncertai vyks Fotografijos muziejaus terasoje ir Ch. Frenkelio vilos parke. „Aušros“ muziejaus direktorius R. Balza pažymėjo, kad muziejininko diena bus šventiška, įtrauks lankytojus į naujų patirčių sūkurį.

Gatvės muzika ir sporto festivalis
Specialus  muziejus jungiantis vienkartinis maršrutas nuo Ch. Frenkelio vilos iki Žaliūkių malūnininko sodybos kursuos nuo 19  iki 1 val. ir sustos arčiausiai muziejų esančiose stotelėse. Bus pratęstas 1, 12, 18, 21, 24 autobusų tvarkaraštis, jie kursuos iki 1 val. Galios įprastos bilietų kainos.

Šiaulių miesto sporto festivalis tęsis dvi dienas. Sporto renginiai vyks ir prie Talkšos ežero, ir Šiaulių arenoje, ir Sporto muziejuje.

Kartu su Muziejų naktimi šurmuliuos gatvės muzikantai. Kviečiami dalyvauti visi, kam miela muzika.

Į viršų