Praėjusią savaitę rašėme apie tai, kad gegužės 7 d. net 250 Šiaulių miesto savivaldybės bendrovės „Busturas“ darbuotojų pasirašė miesto vadovams ir Tarybos nariams skirtą laišką. Dar po poros dienų įmonės profsąjunga nusprendė po Savivaldybės langais surengti mitingą. Iki šiol bendravusi tik su „Busturo“ vadovu, administracija pagaliau nusprendė išgirsti ir darbuotojų atstovus. Po susitikimo tiek įmonės administracijai, tiek darbuotojams pasiūlyta „perkrauti“ santykius. Darbuotojai laukia pokyčių ir tai dar kartą primins mitinge.

„Mitinge klausimai nesprendžiami“
Atvirame „busturiečių“ laiške darbuotojai išreiškė nepasitikėjimą įmonės generaliniu direktoriumi Vaidu Seiracku, Marketingo ir plėtros skyriaus vadove Rigita Tijūnaitiene ir technikos direktoriumi Silvu Gedaminsku ir pareikalavo juos atstatydinti iš pareigų. Šį savo reikalavimą pasirašiusieji grindė ypač bloga psichosocialine aplinka įmonėje, prasta darbo santykių kultūra, per dideliais darbo krūviais, socialinio dialogo vengimu, prasta technine autobusų būkle.

UAB „Busturas“ profesinė sąjunga „Solidarumas“ vadovė Alma Steponavičienė Savivaldybei pranešė, kad gegužės 16 d. po Savivaldybės langais esančiame skvere organizuojamas įmonės darbuotojų mitingas, kuriame žada būti 50 dalyvių. Tikslai tie patys – įmonės vadovų atstatydinimas, socialinis dialogas su darbuotojais, kolektyvinėje sutartyje numatytų socialinių garantijų išlaikymas, užtikrinimas tinkamos išleidžiamų transporto priemonių techninės būklės bei saugių darbo vietų darbuotojams.

„Busture“ bręstant vadinamajam maištui, miesto meras bei administracijos direktorius Antanas Bartulis praėjusią savaitę kalbėjosi tik su įmonės direktoriumi V. Seiracku ir pagal jo argumentus formavo savo nuomonę.

Vakar administracijos direktorius Savivaldybėje susitiko su darbuotojų atstovais, nors paprastai kilus darbuotojų nepasitenkinimui esama situacija ankstesni miesto vadovai važiuodavo į „Busturą“, dalyvaudavo darbuotojų susirinkimuose, išklausydavo jų argumentus ir išdėstydavo savo poziciją. Šįkart pasirinktas, kaip sakė administracijos direktorius, komfortiško pasitarimo formatas – abiem pusėms atstovavo po penkis atstovus. Kartu su įmonės darbuotojais į susitikimą atvyko Transporto darbuotojų federacijos pirmininkas Algirdas Markevičius.

Administracijos direktorius A. Bartulis, komentuodamas susitikimą su įmonės darbuotojų atstovais, pareiškė, kad profsąjungai leidimą mitingui duos, apie jį informuos policiją, tačiau, anot vadovo, „mitinge klausimai nesisprendžia“.

„Kam man nueiti vienam į mitingą ir aptarinėti tuos klausimus? Ta forma yra nepriimtina, todėl pasiūliau susitikimą“, – sakė A. Bartulis.

Generalinį direktorių „myli“ ir gina
Susitikime su įmonės darbuotojų atstovais Savivaldybės administracijos direktorius išskyrė dvi klausimų kryptis – personalijas ir vadovybės sprendimus. Administracijos direktoriui nepasirodė pakankamai argumentuoti darbuotojų priekaištai dėl įmonės vadovų kultūros, nemandagumo, dialogo nebuvimo, nekompetencijos.

„Jei įmonės vadovas su kažkuo nepasisveikino, tai galima ir atlaidžiau priimti, – šyptelėjo administracijos vadovas. – Visi galime būti ir mandagesni, ir galime pasitempti. Aš palinkėsiu visiems trims įmonės vadovams būti dar mandagesniems, kad ateityje nekiltų dėl to darbo kolektyvo nepasitenkinimo.“

A. Bartulis tvirtina, kad tai nepakankami teisiniai argumentai atleisti iš darbo vadovus. Be to, Savivaldybė iš pareigų gali atleisti tik generalinį direktorių, kiti vadovai – įmonės vidaus reikalas. Savivaldybės valdžia taip myli įmonės generalinį direktorių V. Seiracką, kad jam darbuotojų mestus priekaištus administracijos direktorius peradresuoja prieš jį dirbusiam vadovui, nes dabartinis per pusantrų metų neva negalėjo tiek pridaryti problemų.
 
Ne pati sveikiausia atmosfera
Darbuotojai laiške Savivaldybės vadovams skundėsi, kad sumažinus darbuotojų skaičių padidėjo darbo krūviai likusiems darbuotojams. Vairuotojai atvyksta į darbą dviem valandomis anksčiau, kad pasiruoštų autobusą ir laiku išvyktų į reisą, tačiau atlyginimai jiems kyla mažiausiai. Darbuotojams atrodo, jog įmonės vadovas turėtų prisiimti atsakomybę, kad pripirko prastos techninės būklės autobusų, kurie nuolat yra remontuojami, trūksta kuo dirbti. Žmonės įmonėje neva persekiojami už nepalankią vadovams nuomonę.

A. Bartulis sakė išsiaiškinęs, jog dialogas su profesinėmis sąjungomis dėl darbuotojų atlyginimų vyko pirmus tris šių metų mėnesius. Savivaldybė leido įmonei iš savo pelno darbuotojų atlyginimus padidinti iki 10 proc. Tačiau šiame procese buvo padaryta klaidų.

„Dabar profsąjungos ir administracija veda derybas. Padidinimo modelis nusistovės, kai derybos pasibaigs“, – žadėjo vienas Savivaldybės vadovų.

Administracijos direktorius pripažino, kad darbuotojai buvo teisūs dėl to, jog dabartinis autobusų parkas nėra „komfortiškas“, kad be problemų iš rezervo būtų galima paimti autobusą ir pakeisti juo sugedusį. Nors pernai buvo nupirkti 27 automobiliai, pažanga padaryta, tačiau ji yra ne ta, kurios visi tikėjosi, ir vairuotojų keliamas klausimas sudaryti tinkamas darbo sąlygas yra pagrįstas.

Šįmet bus perkama 12 naujų miesto autobusų iš Europos Sąjungos lėšų pagal projektą, tačiau kada jie pasieks Šiaulius, dar neaišku. A. Bartulis norėtų paspartinti padėvėtų autobusų pirkimą iš Savivaldybės skirtų lėšų. Jie sieks suaktyvinti šį procesą, kad „naujesni autobusai įsilietų į maršrutus ir nuimtų įtampą“.

Tačiau administracijos galva pripažino, kad pernai nupirkti 10 metų ir senesni autobusai turi didesnį sugedimo rizikos faktorių, todėl dažnai remontuojami.

Savivaldybė leido įmonei lizingo būdu įsigyti tris autobusus tarptautiniams reisams, kurie vasarą bus nuomojami turistinėms kelionėms, o kitu metu tarnaus tarpmiestiniams pervežimams.
 
A. Bartulis kvietė darbuotojus ginti tikras vertybes – tokias, kaip efektyvus turto panaudojimas, ir priminė, kad yra faktų apie tai, jog vairuotojai „nusipila“ dyzelino, tačiau pripažino, kad tai nėra masinis reiškinys. Jis patvirtino, kad įmonės vadovas gali sugriežtinti vadybinę kontrolę.

Darbuotojai kurį laiką buvo įpareigoti pildyti dienos fotografiją – rašyti kas 20 min., kokius veiksmus atlieka. A. Bartulis pastebėjo, kad tokie sprendimai negali tęstis be pabaigos. Jei neduoda išvadų, reikia samdyti nepriklausomus ekspertus. „Vadyba yra vadyba, ją reikia tobulinti“, – priminė miesto administracijos vadovas.

„Prašėme perkrauti santykius nuo švaraus puslapio. Daug susikaupę įtampos. Nuoskaudų turi ir administracija, ir profsąjungos. Ten dabar tikrai ne pati sveikiausia atmosfera yra. Nebuvo ko ir labai derėtis. Pripažįstame, kad dėl parko reikia tvarkytis, atlyginimų klausimai bus išspręsti“, – reziumavo administracijos direktorius ir pridūrė, kad pokalbis su įmonės vadovais bus.

Spaudimas atsiimti parašus – nereikšminga smulkmena?
Meras Artūras Visockas jam adresuotame darbuotojų laiške išdėstytais argumentais nepatikėjo ir apkaltino įmonės profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkę A. Steponavičienę darant šou, o darbuotojai, anot mero, pasirašė suklaidinti profsąjungiečių.

Tokią nuomonę meras galimai susidarė susitikęs su įmonės generaliniu direktoriumi. Jam buvo atiduoti ir darbuotojų parašai. „Busturo“ generaliniam direktoriui, matyt, labai reikėjo įrodyti, kad darbuotojai nesuprato, po kuo pasirašė, todėl padalinių vadovai pasirašiusiuosius kvietėsi po vieną pas save ir „įtikinėjo“. Kad būtų paprasčiau, administracija atspausdino raštelius, kuriuose rašoma, kad po laišku „rašiausi tik dėl atlyginimų didinimo, o dėl kitų punktų buvau suklaidintas“. Liko parašyti tik vardą pavardę ir parašą.

Administracijos direktorius A. Bartulis tokio darbuotojų spaudimo nesureikšmino.

Laukia kitokio požiūrio į darbuotojus
Po susitikimo su Šiaulių miesto savivaldybės administracijos atstovais Transporto darbuotojų federacijos pirmininkas Algirdas Markevičius pakomentavo: „Atkreipėme administracijos dėmesį, kad „Busture“ nevyksta socialinis dialogas, darbuotojų teisės ignoruojamos, tvyro neigiama psichosocialinė aplinka. Išsakėme savo poziciją ir laukiame konkrečių veiksmų iš administracijos pusės. Kai kuriais klausimais aiškiai išgirdome išankstinę suformuotą nuomonę. Laukiame pokyčių, ne deklaracijos. Jei iki trečiadienio Savivaldybė nesiims veiksmų, mes visomis teisėtomis priemonėmis tęsime savo kovą, kol bus rastas bendras sutarimas. Mitingas įvyks. Mums svarbu pokyčiai, kad į darbuotojus būtų žvelgiama kitaip – ne tik kaip į darbo įrankį, bet ir kaip į žmones, kurie turi šeimas, myli savo darbą ir dirba šiauliečių labui.“

2018 05 14 13

UAB „Busturas“ darbuotojai reikalauja vos pusantrų metų dirbusio generalinio direktoriaus V. Seiracko atstatydinimo.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 05 14 12

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis siūlo ir administracijai, ir darbuotojams įveikti nuoskaudas ir tęsti „nuo švaraus lapo“.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų