Sekmadienį Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje vyko šventinis koncertas „Susitikę dainoje“, skirtas Nebraskos universiteto Omahoje ir Šiaulių universiteto bendradarbiavimo 20-mečiui pažymėti. Jo metu paskelbta Lietuvos nacionalinio kultūros centro nominacija „Geriausias suaugusiųjų choras ir vadovas“, šiauliečių chorui „Studium“ ir jo vadovei doc. Birutei Janonienei įteikta „Aukso paukštė“.

„Aukso paukštė“ – nesenstančiam chorui „Studium“
Apie Šiaulių universiteto Muzikos pedagogikos ir vizualiųjų menų katedros chorą ir jo vadovę doc. Birutę Janonienę jau rašyta mūsų dienraštyje. Priimdama „Aukso paukštę“ B. Janonienė neslėpė džiaugsmo ir dėkojo choristams bei savo kolegoms – chormeisteriui Juozui Gavenauskui, koncertmeisterėms Jūratei Deveikytei, Ritai Šurnienei: „Rezultatai nebūna vieno žmogaus. Tai mūsų visų kasdienis sunkus triūsas. Kai labai daug dirbi, nominacijos ateina. Visada laukiamos ir visada netikėtos. Tai džiugu, sveikinu mus visus.“    

Koncerte galima buvo grožėtis ypatingu lietuviškų dainų atlikimu: dainuota ir dzūkų krašto liaudies daina „O kai sauliūtė tekėjo“, ir žaismingoji žemaičių „Pempel pempel“. Šis choras ne tik nesenstantis – per 44 metus dalyviai nuolat keitėsi, jis išskirtinis, nes dainą pagyvina žaismingais judesiais. Tai ne pataikavimas klausytojui, o nauja nuoširdi interpretacija. Kai kurioms dainoms linksmai būgneliu pritarė Mantas Babrauskas, o dambrele – choro senbuvis Tomas Laugalis. Klausytojams širdys apmirė solistei Sigutei Vaičiulytei su choru atliekant L. Vilkončiaus ir J. Marcinkevičiaus „Dėl tos dainos“. Jeigu tokie muzikos mokytojai ateis į Lietuvos mokyklas, daina mūsų krašte nenutils.

Antroje koncerto dalyje širdis virpino partnerių iš JAV Nebraskos universiteto Omahoje choro, vadovaujamo dr. Derricko Foxo, atliekama sakrali muzika. Klausytojus ypač sužavėjo angeliškas vokalo pedagogės solistės Shelby VanNortstrand balsas. Ovacijomis palydėta kiekviena jos atliekama daina.

Koncerto kulminacija – jungtinio abiejų universitetų chorų pasirodymas. „Total Praise“ abu chorai dainavo angliškai, o „Bijūnėlis žalias“ skambėjo lietuviškai. Amerikiečiai linksmai plojo draugams ir patys sau: dainuoti lietuviškai – nemenkas iššūkis, bet labai malonus.

Kultūriniai ryšiai – nemari vertybė
JAV ambasados Vilniuje atstovas sveikino ŠU universiteto chorą garbingo apdovanojimo proga ir dėkojo abiem chorams už puikų koncertą. Pažymėjo, kad Nebraskos universiteto Omahoje ir Šiaulių universiteto santykiai yra išskirtinis pavyzdys, kaip palaikyti kultūrinius ryšius tarp bendradarbiaujančių miestų. Ypač džiaugėsi, kad nuostabia muzika galės pasimėgauti ir maži Lietuvos miesteliai.

2018 04 23 09

Amerikiečiai studentai sužavėti „Studium“ dainų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų