Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje pristatyta šiauliečio žurnalisto, sporto istoriko Arūno Petraičio trečioji knyga „9 Šiaulių krepšinio dešimtmečiai. Iliustruota istorija nuo 1925 metų“. Tai yra solidi ir gausiai iliustruota knyga, kurioje detaliai aprašyti vyrų ir moterų krepšinio komandų nuopuoliai ir pergalės. Jau yra ruošiama ir ketvirtoji autoriaus knyga, kuri bus apie futbolą.

Krepšinis Šiauliuose nuo 1925 m.
Knygos autorius A. Petraitis teigė, kad tie, kurie prisidėjo prie šios knygos sukūrimo, padėjo, jog istorija apie krepšinį taptų kūnu. Pavyko aprėpti daugiau nei 90 metų laikotarpį, nes krepšinis Šiauliuose gyvuoja nuo 1925 m., kai pirmą kartą vyko Šiaulių apskrities krepšinio pirmenybės. Be krepšinio bendruomenės ši knyga nebūtų buvusi įmanoma, nes surasti tiek daug įvairios medžiagos būtų buvę sunku, jei žmonės nebūtų geranoriškai atvėrę savo archyvų.

„Be šios medžiagos knyga nebūtų autentiška. Turėjau galimybę pakalbinti gyvus kai kurių įvykių liudininkus. 1958 m. įvykių liudininkai buvo Evaldas Jankauskas, Raimundas Dundulis, Juozas Gudavičius. Jie žaidė legendinėje „Šarūno“ komandoje.

Šią knygą nusprendžiau rašyti todėl, kad apie tai nebuvo parašyta. Nebuvo rimtos, susistemintos medžiagos. Prieš dvejus metus pagalvojau, kad jei šios knygos dar nėra, o laikas bėga, gal ji visai negims. Turėjau patirties rašydamas knygas apie kultūrizmą, nes kultūrizmas mano gyvenime yra jau 40 m. Pagalvojau, kad galiu tokį iššūkį priimti ir įgyvendinti. Šiandien galime pasidžiaugti, kad turime tokį leidinį, kurio neturi kiti Lietuvos miestai. Vėl esame žingsniu priekyje“, – pasakojo A. Petraitis.

Knygoje rašoma apie tai, kiek kainuoja krepšinio komanda. Autoriui buvo svarbu įvertinti ir tuos žmones, kurie nemėto kamuolio į krepšį, nebėgioja aikštelėje, bet padaro nematomą darbą, kuris eiliniam žmogui nelabai įdomus ir suprantamas. Krepšinio sėkmę lėmė žmonės, kurie puoselėjo šią sporto šaką. Jie įdėjo daug energijos, meilės, pastangų ir lėšų, nes šiuolaikinis sportas neatsiranda tuščioje vietoje ir be finansų.

„Futbolas buvo aukštumoje, o krepšinis kažkur šalia“
A. Petraitis papasakojo, jog 1925 m. vyko krepšinio pirmenybės, kuriose dalyvavo „Makabi“ ir Lietuvos fizinio lavinimo sąjungos (LFLS) Šiaulių skyriaus krepšinio komandos. Rezultatu  23:0 laimėjo LFLS Šiaulių skyriaus krepšinio komanda ir iškopė į Lietuvos krepšinio čempionato  meistrų lygą.

Knygos autorius pasakojo, jog žaisti krepšinį tuo laikotarpiu nelabai buvo sąlygų. Pavyzdžiui, net teko žaisti lauke lapkričio mėnesį, kai oro temperatūra buvo -10 laipsnių Celsijaus.

„Šiauliečiai, nors ir neblizgėjo krepšinyje, tačiau buvo pakviesti į rinktinę, kuri žaidė pirmąsias tarptautines rungtynes su Latvijos komanda. Tuo metu sportininkai buvo labai universalūs: dalyvaudavo visose sporto šakose. Ilgus dešimtmečius ne krepšinis buvo pagrindinė sporto šaka, o futbolas. Krepšinis galėjo būti tik penketuke. Futbolas turėjo tradicijas: vyrams tai buvo vyriškesnis sportas, kai galėdavai grubiau sužaisti, o krepšinyje viskas buvo labiau inteligentiškai. Todėl krepšiniu labiau domėjosi moterys. Vėliau ir vyrai atrado krepšinį, bet iki 1940 m. Lietuva nebuvo superkrepšinio valstybė, net ir laimėjusi 1937 m. Europos čempionės titulą. Futbolas buvo aukštumoje, o krepšinis kažkur šalia. Trūko ir krepšininkų, ir vietos, kur būtų galima žaisti. Anksčiau futbolas buvo penkiais žingsniais priekyje, o šiandien yra, deja, penkias žingsniais žemiau“, – pasakojo knygos autorius A. Petraitis.

Šiaulių krepšininkės – Europos čempionės
Lietuviai krepšinyje gana sunkiai judėjo į priekį, nes iki 1940 m. žaidė įvairias rungtynes. Knygos autorius Šiaulių spaudoje yra aptikęs, jog lietuviai latviams pralaimėjo labai gėdingu rezultatu net 10:123. Jau 7 dešimtmetyje Šiauliai žengė nemažą žingsnį į priekį, nes atsirado „Šarūno“ komanda. 1958 m. žaidė tarptautines rungtynes su Rumunijos krepšininkais. Toje komandoje rungtyniavo ir legendinis Šiaulių krepšininkas, kuris buvo Lietuvos rinktinės narys, neeilinė asmenybė Šiaulių krepšinyje, pirmasis oficialus krepšinio meistras, pirmasis padaręs karjerą krepšinio sporto šakoje. Tai buvo Rimas Imenavičius. 8 dešimtmetyje Šiaulių krepšinis įgijo naują proveržį, nes Šiauliuose atsirado Kelių statybos valdybos krepšinio komanda, kuri suvaidino lemiamą vaidmenį vystant krepšinio profesionalumą. 1996 m. Mindaugas Žukauskas parvežė bronzą, toliau sekė ir kiti laimėjimai, prie kurių ryškiai prisideda ir Šiaulių miestas.

Moterys irgi žaidė krepšinį Šiauliuose, bet ne taip sėkmingai kaip vyrai, nes jos buvo jų šešėlyje. Moterys taip pat buvo talentingos. Pavyzdžiui, Aneta Kaušaitė tapo pirmąja, kuri žaidė NBA. Šiaulietės moterys taip pat gali pasigirti, kad buvo Europos čempionės. Tai buvo Aneta ir Jurgita Kaušaitės. Jos 1998 m. žaidė rinktinėje ir iškovojo aukso medalius. Įdomus yra faktas, kad jas tėvai atvedė į futbolą, bet tuo metu merginų futbolo nebuvo, todėl joms teko rinktis krepšinį.

2018 04 20 17

Knygos „9 Šiaulių krepšinio dešimtmečiai. Iliustruota istorija nuo 1925 metų“ pristatyme dalyvavo ir Europos čempionas M. Žukauskas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų