Šiauliečiai po darbo skuba ne į namus, bet į dailės, šokių mokyklas, kitas įstaigas ir ten dalyvauja neformaliojo suaugusiųjų ugdymo programose. Veiklą šiauliečiai renkasi pagal savo galimybes ir pomėgius. Užsiimdami įvairiomis veiklomis, užmezga naujus ryšius, suranda savo bendraminčių ratą, įgyja kompetencijos, daug naujų praktinių žinių.

Tapo arba fotografuoja
Šiaulių dailės mokyklos direktorė Irena Šliuželienė „Šiaulių naujienoms“ sako, kad galbūt jau nuo šių metų gegužės mėnesio iki pat Naujųjų metų šiauliečiai galės nemokamai dalyvauti dviejose mokykloje organizuojamose suaugusiųjų neformaliojo ugdymo programose. Mokyklai gavus finansavimą iš Šiaulių miesto savivaldybės, bus galima rinktis tapybos arba fotografijos užsiėmimus.

Direktorės teigimu, šie užsiėmimai šiauliečius iš tiesų labai domina: „Praėjusiais metais sulaukėme daugiau žmonių, nei tikėjomės, laukėme ir apskritai galėjome sutalpinti. Į abi grupes susirinko įvairiausio amžiaus žmonių: ir senjorų, ir studentų. Fotografijos kursuose dalyvavę asmenys net surengė savo parodą.“

Anot jos, užsiėmimais po darbo valandų džiaugiasi tiek naujo amato besimokantys šiauliečiai, tiek mokytojai: „Tai yra truputį kitokios patirtys, pamąstymai, pokalbiai, filosofija. Kai ateinu į studiją pasižiūrėti šiauliečių darbų, matau žengimą į priekį, tobulėjimą. Manau, užsiėmimų dalyviai mato tą patį, o tai jiems iš tiesų pakelia savivertę ir suteikia daugiau optimizmo. Tiesiog mes esame taip užguiti buities, o ta galimybė pabėgti nuo visko, pabūti su savimi yra didžiulė dovana, kurią sau gali leisti kiekvienas.“

Keramika – it profesionalų
Kūrybinės studijos „Menoja“ direktoriaus pavaduotoja pedagogė Daiva Stakvilevičienė dienraščiui pasakoja, kad studija finansavimą už suaugusiųjų neformaliojo švietimo programas gauna už kiekvieną ketvirtį. Tad šių metų pabaigoje vėl galės pakviesti šiauliečius nemokamai dalyvauti siūlomose užsiėmimuose.

Šiauliečiai gali rinktis kūrybinę studiją ir mokytis tapyti akrilo dažais, mišriomis technikomis ant šilko, kurti įvairius aksesuarus. „Kūrybinėje studijoje darome viską po truputį. Mokomės naujų technikų, visus darbus padarome gražiai, užbaigtai, kad vėliau jais būtų galima papuošti savo ar artimųjų namus“, – atvirauja D. Stakvilevičienė.

Kita veiklos kryptis – keramika. Iš keramikos mokomasi gaminti rėmelius, namų interjero detales ir t. t. „Keramikos studijoje turime dvi grupes, pirmojoje – pirmiausia mokomasi lengvų darbų, antrojoje – pereinama prie sunkesnių. Pasirinkusieji šią veiklos kryptį greitai užauga ir daro nuostabiai gražius darbus, kuriuos kartais net sunku atskirti nuo profesionalų kurtų“, – keramikos amato besimokančius giria pedagogė.

Čia taip pat veikia tapybos arba akademinės dailės studija, kur žmonės akrilu, aliejumi ir kitais dažais tapo ant drobės, medinių lentelių.

D. Stakvilevičienės nuomone, nesvarbu, kokią veiklą žmogus bepasirinktų, kažko mokydamasis po darbo valandų jis auga kaip asmenybė. Štai vieni rašo knygas, kiti – sportuoja, treti – užsiima joga ir tai labai gerai, nes visiems reikia kažkokios srities, į kurią būtų galima gilintis ir patiems tobulėti.

„Tai yra poilsis po darbo dienos, malonus laiko leidimas puikioje draugijoje, tai yra žinios, įgūdžiai, kurių tu įgyji, tai nuostabus rezultatas, kurį tu parsineši. Visi mes turime vienodai laiko – 24 val. per parą, skirtumas tik tas, kaip jas išnaudojame. Laiką eikvojame naršydami internete ar kažko mokydamiesi. Manau, būtų geriau, jeigu mes visi kasdien stengtumėmės išmokti kažką naujo, nors ir paties mažiausio dalyko“, – mano D. Stakvilevičienė.

Mokosi kompiuterinio raštingumo
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka taip pat kviečia suaugusius išmokti ką nors naujo. Bibliotekos informacijos specialistas Tomas Pauliuščenka sako, kad čia yra organizuojami nemokami kompiuterinio raštingumo kursai. Šių mokymų metu dalyviai išmoksta naudotis kompiuteriu, iPad planšetėmis, susipažįsta su interneto teikiamomis galimybėmis bendrauti ir susirasti reikiamą informaciją, o labiau pažengę gali tobulinti jau turimus darbo su įvairiomis programomis įgūdžius.

Pažengusiųjų grupė mokoma aplankų ir rinkmenų tvarkymo, darbo su tekstu, nuotraukų redagavimo, naudojimosi „Debesų“ technologijomis, valdžios institucijų elektroninėmis paslaugomis.

„Tai puiki galimybė ne tik išmokti efektyviai ir saugiai naudotis kompiuteriu, internetu, bet ir susirasti bendraminčių socialiniuose tinkluose, užimtumo grupėse, įdomiai praleisti laiką“, – teigia T. Pauliuščenka.

Anot jo, per mėnesį dažniausiai organizuojami 2 užsiėmimai, nors pageidaujančių mokytis eilė įprastai yra didesnė nei galima aptarnauti, todėl registruojama iš anksto. Mokymus veda ilgametę patirtį turintys mokytojai ir, matant tokių mokymų poreikį, jau ruošiama daugiau naujų žmonių, galinčių vesti mokymus. Vienų kursų metu apmokoma apie 10–15 žmonių. Tikslinė šių mokymų grupė yra suaugusieji, ypač senjorai, kurių skaitmeninė atskirtis yra ryškiausia. Taip pat šis naudojimosi internetu įgūdžių tobulinimas prisideda prie senyvo amžiaus žmonių socialinės atskirties mažinimo, nes suteikiama galimybė bendrauti, sužinoti naujienas, rasti būdą save realizuoti kaip visuomenės narius.

Per 2017 m. buvo apmokyti 184 žmonės, vyko 22 mokymai. Jau šiais metais apmokyti 62 žmonės ir vyko 7 mokymai. Įprastai per metus kompiuterinio raštingumo mokymus baigia mažiausiai 150 pageidaujančiųjų.

„Nuo 2017 m. vykdyta apklausa parodė, kad didžioji dalis mokymuose dalyvavusių dalyvių liko visiškai patenkinti bibliotekos organizuojamais mokymais“, – tvirtina T. Pauliuščenka.

Kelia savo kvalifikaciją
Šiaulių valstybinės kolegijos Verslumo ir lyderystės ugdymo centro vedėja Rūta Gavėnavičienė sako, kad suaugusieji laukiami ir Verslumo ir lyderystės ugdymo centre. Centre vykdoma neformalaus mokymo, kvalifikacijos tobulinimo, konsultacinė bei šviečiamoji veikla, organizuojami taikomieji tyrimai pagal Šiaulių regiono verslo ir visuomenės poreikius, organizuojamas neformaliuoju ir savaiminiu mokymusi įgytų kompetencijų vertinimas, pripažinimas ir įskaitymas.

Verslumo ir lyderystės ugdymo centras organizuoja mokymus, kvalifikacijos tobulinimą ir perkvalifikavimą pagal verslo įmonių, darbo biržos ir visuomenės poreikius.

Priimami visi, pageidaujantys mokytis, konsultuotis, bendradarbiauti. Kvalifikacijos tobulinimas, perkvalifikavimas, specialistų konsultavimas kaip neformalus suaugusiųjų ugdymas kolegijoje mokamas.

Verslumo ir lyderystės ugdymo centre organizuojami užsienio kalbos, informacijos ir komunikacijos, vadybos ir administravimo, apskaitos ir finansų, informatikos ir inžinerijos, elektros inžinerijos, transporto inžinerijos, turizmo kvalifikacijos kėlimo kursai ir mokymai.

„Kai žmonėms prireikia papildomų žinių, kurias galėtų pritaikyti savo darbinėje veikloje, jiems prireikia tam tikrų kursų. Norintiems dalyvauti kursuose keliami tam tikri reikalavimai, reikia turėti vidurinį išsilavinimą arba bent tam tikrų konkrečių žinių. Bet kuriuo atveju pasimokę pas mus įgyja karjerai iš tiesų reikalingų žinių“, – kalba R. Gavėnavičienė.

Anot jos, į kursus dažniausiai susirenka iš darbo biržos pasiųsti žmonės. Vieni intensyviai ir noriai mokosi, o kiti – nelabai. Vieni pasiekia labai gerų rezultatų, kiti – ne tokių gerų. Pašnekovės nuomone, viskas priklauso nuo to, kiek žmonės patys yra suinteresuoti mokytis.

2018 04 20 22

Tapyba – vienas iš šiauliečių mėgstamų laisvalaikio užsiėmimų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų