Šiauliuose verslumo lygis vis dar yra pakankamai žemas. Praėjusių metų pradžioje Šiaulių miesto savivaldybėje tūkstančiui gyventojų teko tik 40,7 veikiančios įmonės. Negana to, čia dominuoja labai mažos įmonės. Vadinasi, miesto valdžia turėtų ieškoti priemonių, kaip efektyviau paskatinti šiauliečius imtis verslo.

Statistiniai duomenys nedžiugina
Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2017 m. pradžioje Šiaulių m. savivaldybėje veikė 4124 ūkio subjektai. Tuo laikotarpiu savivaldybėje dominavo labai mažos įmonės (t. y. įmonės, kuriose dirba mažiau kaip 10 darbuotojų) – tokių yra apie 79 proc. Mažos įmonės Šiaulių miesto savivaldybėje sudarė apie 16 proc., vidutinės įmonės – 4 proc., didelės įmonės – apie 1 proc.

2015 m. Šiaulių m. savivaldybėje labiausiai išvystytos ekonominės veiklos rūšys buvo kasyba ir karjerų eksploatavimas bei apdirbamoji pramonė; didmeninė ir mažmeninė prekyba bei variklinių transporto priemonių ir motociklų remontas; transportas ir saugojimas. Mažiausia pridėtinė vertė sukurta miškininkystės ir žuvininkystės veikloje; meninėje, pramoginėje ir poilsio organizavimo veikloje, kompiuterių ir asmeninių bei namų ūkio reikmenų taisymo veikloje, apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veikloje.

Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2015 m. Šiaulių miesto savivaldybėje daugiausiai dirbančiųjų buvo šiose ekonominėse veiklose: kasyba ir karjerų eksploatavimas, apdirbamoji gamyba; didmeninė ir mažmeninė prekyba, variklinių transporto priemonių ir motociklų remontas; transportas ir saugojimas. Mažiausiai dirbančiųjų Šiaulių miesto savivaldybėje buvo šiose ekonominėse veiklose: miškininkystė ir žuvininkystė; nekilnojamojo turto operacijos; informacija ir ryšiai.

Įgyvendina smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programą
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pirmadieninėje spaudos konferencijoje pripažino, kad Šiaulių verslumo lygis nedžiugina ir miesto valdžios atstovų. Jo duomenimis, 2017 m. ketvirtajame ketvirtyje dirbo daugiau nei 52 tūkst. darbuotojų, nedarbo lygis siekė 6 proc., o vidutinis atlyginimas iki mokesčių buvo tik 656 eurai.

„Nedarbo lygis iš tiesų nėra mažas. Dėl to nukenčia ne tik patys gyventojai, bet ir savivaldybė, nes į biudžetą negauna gyventojų pajamų mokesčio. Stengiamės situaciją keisti ir, kiek leidžia savivaldybės pajėgumai – verslumo lygį kelti“, – teisinosi A. Bartulis.

Jo nuomone, miesto ekonominis gyvenimas pagerėtų, jeigu jaunuoliai ir vyresnio amžiaus žmonės, neradę ar netekę darbo, imtųsi nuosavo verslo. Siekdama „išjudinti“ šių amžiaus grupių atstovus, Savivaldybė šiais metais ir vėl pradeda įgyvendinti smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programą.

„Raginame jaunuolius iki 29 m. ir tuos, kurie yra vyresni nei penkiasdešimties, nepatingėti pildyti paraišką, paruošti verslo planą ir gauti finansinę paramą“, – pasinaudoti finansine parama ragino A. Bartulis.

Kviečia pasinaudoti naujomis paramos priemonėmis
Šiaulių miesto savivaldybės Strateginės plėtros ir ekonomikos departamento direktorė Vaida Kalasevičienė informavo, kad nuo balandžio 16 d. paskelbtas jaunimo ir vyresnių nei 50 m. asmenų verslo projektų konkursas.

Jaunimas nuo 18 iki 29 m. ir vyresnio amžiaus žmonės kviečiami dalyvauti konkurse, pildyti paraiškas ir gauti finansavimą verslo pradžiai. Geriausiems projektams, atitikusiems reikalavimus, bus suteikiama finansinė parama iki 3 000 eurų. Finansinė parama skiriama kompensavimo būdu, kompensuojama iki 50 proc. tinkamų išlaidų.

Trims, daugiausiai balų surinkusiems, konkurso dalyviams bus papildomai skirta po 1 000 eurų banko Swedbank, AB paramos verslo pradžiai.

Konkurso nugalėtojai įgis teisę pasinaudoti ir kita finansine parama – dalyvavimo parodoje išlaidų padengimas – iki 550 eurų; konsultavimo ir mokymo išlaidų padengimas – 30 proc. išlaidų, bet ne daugiau kaip 290 eurų; naujų įmonių pradinių steigimosi išlaidų padengimas: UAB –  iki 116 eurų, MB – iki 87 eurų, IĮ – iki 58 eurų; įrangos ir įrankių įsigijimo išlaidų dalinis padengimas – iki 2 000 eurų. Paraiškos priimamos iki birželio 29 d.

Taip pat Šiaulių miesto savivaldybė šiais metais smulkiuosius verslininkus kviečia pasinaudoti nauja paramos priemone – įrangos ir įrankių įsigijimo išlaidų daliniu dengimu. Ši paramos priemonė skirta jaunoms įmonėms, veikiančioms ne ilgiau nei 3 metus.

„Įrangos ir įrankių įsigijimo išlaidų dalinis padengimas – kai Savivaldybė iš paramos lėšų iš dalies dengia ilgalaikio turto, skirto įmonės plėtrai ir efektyvesnei veiklai užtikrinti, įsigijimo išlaidas.

Užpildykite paraišką ir susigrąžinkite iki 2 000 eurų patirtų išlaidų už įrangos ar įrankių įsigijimą.

Paraiškos priimamos iki rugsėjo 29 d.“, – aktyviai teikti paraiškas kvietė V. Kalasevičienė.

Priemonės nesusilaukia didelio susidomėjimo
Deja, bet šios smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo priemonės nesulaukia didelio šiauliečių susidomėjo. Pagal šias programas pretenduoja vos keli asmenys. Be to, „Šiaulių naujienose“ esame rašę, kad smulkieji verslininkai net nežino, kokios paramos gali tikėtis iš Savivaldybės. Taip pat esamiems ir būsimiems verslininkams nepatinka, kad dėl finansinės verslo paramos negali pretenduoti trisdešimtmečiai ir vyresni, nes būtent tokio amžiaus žmonės dažniausiai pradeda galvoti apie nuosavo verslo įkūrimą.

Verta prisiminti, kad smulkus ir vidutinis verslas yra modernios, dinamiškos ekonomikos pagrindas, mažų ir vidutinių įmonių bei savarankiškai dirbančių gyventojų plėtra didele dalimi lemia rinkos ekonomikos konkurencingumą ir augimą.

Šis verslo sektorius greičiausiai pajunta rinkos paklausos ir pasiūlos pokyčius, prisitaiko prie jų, sukuria naujas darbo vietas tose srityse, kurių prekės ir paslaugos turi didžiausią paklausą, todėl smulkus ir vidutinis verslas yra laikomas vienu iš svarbiausių ekonomikos augimo veiksnių, turinčių esminį poveikį tiek šalies, tiek savivaldybės ūkio raidai ir socialiniam stabilumui. Vadinasi, tam kad Šiaulių smulkiosios įmonės rinkoje išsilaikytų, o šiauliečiai kurtų savo verslus, neužtenka tik paskelbti anksčiau išvardytas priemones, reikia ieškoti ir kitų efektyvesnių būdų, kaip smulkiesiems padėti.

2018 04 16 11

Savivaldybės Strateginės plėtros ir ekonomikos departamento direktorė V. Kalasevičienė kviečia dalyvauti verslo projektų konkurse.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 04 16 10

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulio nedžiugina Šiaulių verslumo lygis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų