Šiaulių miesto savivaldybėje paskirstyti 2018 m. Kūno kultūros ir sporto plėtros programos pinigai. Kaip sakė Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas, projektų vertinimas truko ilgai – net du mėnesius. Pirmiausia juos vertino ekspertai, po to – Sporto taryba ir finansavimas įsigaliojo tik vakar.

Išdalyta, atrodytų, didžiulė suma – 1,202 mln. Eur, tačiau didžioji dalis atiteko dviejų viešųjų įstaigų išlaikymui: Šiaulių krepšinio akademijos – per 470 tūkst. Eur ir futbolo akademijai „Šiauliai“ – per 510 tūkst. Eur.

Iš viso finansuojami 49 projektai. Mažiausiai valdiško dėmesio, išreikšto eurais, sulaukė sporto klubas „Auksinis šaulys“, siekiantis šaudymo iš lanko populiarinimo, Šiaulių sporto veteranų klubas, ketinantis gerinti vyresnio amžiaus visuomenės narių sveikatą ir gyvenimo kokybę, ir viešoji įstaiga „Sielos harmonija“ su projektu „Sveikas, aktyvus, laimingas“. Jiems skirta po 400 Eur.

Dosniausiai finansuojami Savivaldybės sporto mokyklų parengti projektai, nors jos ir taip išlaikomos iš miesto biudžeto.

Kaip aiškino skyriaus vedėjas, biudžeto pinigai skirstyti keliomis kryptimis: vykdyti miesto, apskrities, šalies tarptautinius renginius ir rengtis šalies tarptautinėms varžyboms (94,7 tūkst. Eur), suaugusiųjų žaidimų komandoms pasirengti ir dalyvauti Lietuvos čempionato bei sporto šakų federacijų taurės, Baltijos lygos ir taurės laimėtojų, Europos taurės ir kt. varžybose (106 tūkst. Eur), sporto ugdymo centrų veiklai užtikrinti (971 tūkst. Eur). Jau turbūt mažai ką stebina, kad mažiausiai pinigų – vos 30 tūkst. Eur – skirta organizuoti sporto visiems ir sveikatingumo renginiams, tai yra masinėms sporto šventėms, žaidynėms, vasaros užimtumo renginiams.

Dar šalia šių lėšų jau kiek anksčiau 425 tūkst. Eur skirta reprezentaciniams sporto renginiams: tarptautinėms žirgų konkūrų varžyboms, Lietuvos ir Baltijos krepšinio lygų varžyboms, Europos jaunių ir suaugusiųjų regbio 7 čempionatams, Daviso taurės mačų bei dviračių lenktynių organizavimui ir vykdymui.

G. Jasiūnas tikino, kad bendra suma iš esmės labai nepasikeitė, tik prisidėjo dviejų viešųjų įstaigų, kurios anksčiau buvo biudžetinės, išlaikymas. Tiek futbolo, tiek krepšinio akademijai biudžeto pinigai skirti, atsižvelgus, kiek ir kokio amžiaus vaikų jas lankys. Vedėjas pasidžiaugė, kad abi akademijos šįmet turi maždaug po 100 vaikų daugiau ir kiekviena jų ugdo daugiau nei po 600 vaikų.

Kalbėdamas apie futbolo akademiją jis akcentavo, kad Šiauliuose susikūrė nauja sporto organizacija futbolo klubas „Šiauliai“. Žinomas futbolininkas Deividas Česnauskis yra šio klubo vadovas ir savininkas. Anot vedėjo, pagal licencijavimo  taisykles žvelgiant į 2019 metus klubo tikslas yra turėti vyrų profesionalią futbolo komandą. Klubas tapo futbolo akademijos dalininku, o futbolo struktūra dabar atitinka licencijavimo taisykles. Komandos aukščiausiame lygyje klubas dar neturi, tačiau III divizione yra miesto jaunimo (nepilnamečių) futbolo akademijos komanda. Jie turi išsikovoti teisę ir kitais metais jau D. Česnauskio vadovaujamame klube atstovauti Šiauliams kaip profesionalų komanda.

„Sutvarkėme struktūrą tam, kad atitiktų tarptautinius reikalavimus. Kai vaikas pereina sportuoti į profesionalų klubą, organizacija, kuri ruošė tą futbolininką, turi už jį gauti piniginę kompensaciją. Biudžetinė įstaiga negali gauti, o viešoji gali, ir klubas dar turi būti tos organizacijos dalininku bei prisidėti prie jaunųjų futbolininkų ruošimo. Tada pinigai už talentingo sportininko rengimą pagal futbolininko pasą priklausomai nuo to, kiek metų jis treniravosi akademijoje, turi kompensuoti jo parengimą“, – aiškino G. Jasiūnas.

Į viršų