Rugsėjo mėnesį Šiaulių miesto savivaldybėje iškilmingai buvo pasveikintos pirmos trys budinčiosios globėjos. Pertvarkant vaikų globos sistemą budinčiųjų globėjų funkcija – priimti į savo namus iš šeimų paimtus vaikus ir iki pusės metų juos globoti, kol išsispręs jų tolimesnis likimas. Rimantė Basalykienė, Reda Skauminė ir Diana Negrijienė, baigusios globėjų ir įtėvių mokymo ir konsultavimo programą (GIMK), ėmėsi šio darbo. Praėjus pusmečiui pasiteiravome, kaip joms sekasi. Yra džiaugsmų, yra rūpesčių, tačiau neramina tai, kad jų likimas kabo ant plauko. Valdžia  mažina jų darbo apmokėjimą. Moterys jaučiasi apgautos ir sako, jei taip bus, budinčiojo globėjo veiklos atsisakys.

Iš globėjų šeimos – į globos namus
R. Skauminė jau beveik pusmetį globoja dvejų metų mergaitę. Šeima augina ketverių metų sūnų, laukiasi antrosios atžalos. Globėja neslepia, kad jų namuose apsigyvenusiai mergaitei turi dėmesio skirti daugiau nei savo vaikui. Mažylės raida buvo metais atsilikusi, ji net nevaikščiojo.

„Kiekvienoje šeimoje yra sava harmonija, kai į ją ateina svetimas žmogutis, šeima išsiharmonizuoja. Pas mus pateko gera mergaitė. Jei man atvežtų kokį maištaujantį paauglį, būtų sunku, nes pati dar turiu nedidelį vaiką, o vyras dirba užsienyje“, – sako moteris.

Reda pasakoja, kad jos sūnelis labai myli mergaitę, juos sieja stiprus ryšys, tačiau jis žino, jog mažylė turi savo mamą ir ateis laikas, kai ji išvažiuos. Mama kalbasi su savo vaiku ir paaiškina, kad gali atvažiuoti kiti vaikučiai, kad jų šeimoje gims dar vienas vaikutis.

Moterį stebina, kad mažoji globotinė yra tarsi pasaulio vaikas. Jai nėra adaptacinio periodo, gali priėjusi prie bet kokio suaugusio žmogaus jį myluoti, glaustytis. Tiek darželyje puikiai jaučiasi, tiek ten, kur yra daugiau žmonių.

Globėja porą kartų vežė mergaitę susitikti su savo mama, tačiau mamai apribota teisė auginti savo vaiką. Nuolatinių globėjų, kurie augintų vaiką iki pilnametystės, Šiauliuose labai trūksta, todėl globotinė greitai kraustysis į miesto vaikų globos namus. Reda tikisi, kad  galės ją savaitgaliais aplankyti.

„Mes neplanavome globoti tos mergaitės nuolat, ruošiamės kitokiam darbui, todėl ir požiūris yra atitinkamas. Aš turiu pedagoginį išsilavinimą, pati dirbau darželyje. Bijojau galimo prisirišimo, bet jo nėra. Aš visą gyvenimą tą vaiką prisiminsiu. Man gaila, kad nėra parengtų šeimų, kurios paimtų vaikus ilgalaikei globai“, – atvirauja globėja.

Ji stebisi, kad laikinųjų globėjų darbą organizuojančios grandys yra pasimetusios. Iš viršaus eina vieni įsakymai, apačioje realiai įrankių nėra. Nėra paruoštų ilgalaikių globėjų, kurie po trumpalaikės globos paimtų vaiką nuolatinei globai iki pilnametystės. Visi geranoriški, stengiasi vieni kitiems padėti, visi nori, kad sistema veiktų, bet viena yra, kai ji veikia Norvegijos ar Danijos sąlygomis, visai kas kita, kai tai pritaikyta Lietuvoje.

Reda sakė, kad siūlė ne vienai pažįstamai imtis budinčiojo globėjo veiklos, tačiau šį procesą vis dar gaubia didžiulė nežinomybė visuomenėje. Be to, moteris sako jaučianti moralinį spaudimą. Į globėjas žiūrima per padidinamąjį stiklą, reikia krūvos dokumentų, net darželio auklėtojos pildo tam tikrus pastebėjimus. Savo vaiką auginti paprasčiau.

R. Skauminė Šiauliuose pati pirmoji pasirašė sutartį dėl budinčiojo globėjo paslaugų, tačiau susilaukusi vaikelio žada daryti pertrauką. Kai mergaitę paims, įspės Savivaldybės atstovus, kad kurį laiką nedirbs. Kaip bus toliau, dar matys.

Džiugina, kai vaikai keičiasi
R. Basalykienės namuose laikinai įsikūrė keturios mergaitės – trejų, ketverių, aštuonerių ir vienuolikos metų. Pirmoji globotinė čia apsigyveno dar gruodį, o iš šeimos paimtos trys sesutės – prieš mėnesį. Dar viena mergaitė šiuose namuose yra nuolatinė globotinė, ji čia ir užaugs.

„Manau, kad jos jaučiasi pas mus gerai. Šiandien darželyje auklėtoja sakė, kad vienos iš mergaičių piešiniai pagražėjo, nebėra tamsių spalvų. Auklėtojai ji sakė, kad šituose namuose jai geriau. Mamos namuose buvo išgėrinėjama“, – pasakoja globėja.

Moteris atvirauja, kad poros savaičių adaptacijos reikia. Mergaitės buvo apleistos, nemokėjo tvarkos, valgė viską iš eilės tol, kol darėsi bloga. Teko ugdyti ir mitybos įpročius, mokyti tvarkos. Globėja veža jas į pasimatymus su mamomis, nes kaip Rimantė sako, jokie globėjai jų neatstos. Laukia, kol mama pasitaisys. Vieni tėvai pasitaiso, kiti – ne. Prieš tai šeimoje buvo globojamas berniukas, kuris po poros mėnesių buvo grąžintas į šeimą ir sėkmingai ten integravosi.

„Turi vilties ir mergaites grąžinti į šeimas. Jei jau ten situacija nesitaisys, bus ieškoma nuolatinių globėjų, tačiau Šiauliuose jų labai trūksta, todėl vaikai gali atsidurti globos namuose“, – apgailestavo Rimantė.

Globėja aiškina, kad viskas nėra taip paprasta, kaip gali atrodyti. Dvi mergaitės mokosi mokykloje, dvi lanko darželį.

Vyresnioji yra praleidusi 40 pamokų. Atsilieka stipriai. Nekalbant apie švaros, tvarkos, pareigingumo stygių. Kai paima vaiką iš šeimos, ten viskas vyksta greitai, atveža vaikus su plonais sezoninis rūbeliais. Globėjams viską tenka supirkti iš naujo – nuo rūbelių iki mokyklinių prekių, pratybų, sportinės aprangos.

„Matau, kad mergaitė net 10 kūno kultūros pamokų nelankė, klausiu kodėl – sako: aš neturiu aprangos. Kuprinė kiaura, į vidų įdėtas maišelis, kad nesušlaptų knygos. Mažosios darželyje iškart reikalaujama kombinezono, kad galėtų eiti į lauką, naujos pižamos, priemonių...“ – atvirauja globėja.

Rytą su vyru išvežioja į darželius, mokyklas, kur arčiau – vaikai nueina patys. Pati Rimantė dirba, namuose yra auklė, kuri laukia grįžtančių vaikų. Globėja reguliuoja, kad vaikai eitų į būrelius, vienai mergaitei papildomai padeda mokytis, kad pasivytų. Prisipažįsta, kad jai smagu žiūrėti, kaip vaikai keičiasi, tobulėja.

Rūpesčius atperka vaikų džiaugsmas
D. Negrijienė porą mėnesių globojo berniuką, kuriam prieš porą metų buvo atlikta kojos operacija. Nakčiai reikėdavo uždėti įtvarą. Vaikas prabudinėdavo 3-4 kartus per naktį, globėjai tekdavo prie jo keltis. Berniuką nuolatinei globai paėmė vaikų globos namai.

Dabar Dianos namuose – dvi 3 ir 4 metų mergaitės. Viena jų čia gyvena jau keturis mėnesius, kita – beveik mėnesį. Jos pačios vaikams jau 24 ir 16 metų. Sako, pasiilgę buvo mažų vaikų. Visas pastangas atperka vaikų džiaugsmas.

Atsiranda prisirišimas, sunku su jais atsisveikinti. Globėja prisipažino, kad pirmą savaitę nuolat galvojusi, kaip jos globotam berniukui sekasi.

Mažosios mergaitės reikalauja daug moters dėmesio, vienos nenori žaisti. Lavina jas papildomai, mažoji išmoko dėlioti dėliones. Mergaites veda į darželį, tačiau mažylės dažnai serga, tada jomis rūpinasi namuose.

Šeima nusprendė mažiausią mergaitę pasilikti nuolatinei globai, dabar tvarkosi dokumentus. „Šeima prie jos prisirišo. Nusprendėme – užauginsime“, – sako Diana.

Sąlygas pablogins – budinčių globėjų nebeliks
Nežiūrint visų sentimentų budinčiosios globėjos šiuo metu gyvena nežinomybėje. Už savo 24 valandų per parą be išeiginių dienų darbą laikinoji globėja gauna minimalų atlyginimą. Dar 304 Eur mokama vaiko išlaidoms. Moterys dirba pagal individualios veiklos pažymėjimą, pačios susimoka ne tik privalomojo sveikatos draudimo, kitas įmokas, bet ir pelno mokestį. Už darbą rankose lieka apie 250 Eur.

Pagal susitarimą su Šiaulių miesto savivaldybe, tokią pat sumą globėjos gauna už kiekvieną į šeimoje laikinai globojamą vaiką, tačiau neseniai sužinojo, kad ši tvarka gali keistis.  

Dabar jau kalbama apie tai, kad minimalų atlyginimą mokės tik už pirmą globon paimtą vaiką, o už kitus pridės po 0,25 etato. Šiaulių miesto savivaldybė yra parengusi 5 budinčiąsias globėjas. Visos jos jaučiasi apgautos ir tvirtina tą patį: jei Savivaldybė sąlygas pakeis, jos iš budinčiųjų globėjų pasitrauks. Moterys buvo nuėjusios į Socialinių paslaugų skyrių, išsakė savo lūkesčius, problemas, tačiau nieko aiškaus nesužinojo. Globėjos apgailestauja, kad Savivaldybės pažadai buvo labai trumpi.

Tačiau R. Basalykienė pasidžiaugė, kad labai operatyviai dirba Globėjų centro direktorius Rimantas Žąsinas. Atsižvelgiama į menkiausią problemą, operatyviai viskas išsprendžiama.

Savivaldybė laukia protingų šalies valdžios sprendimų
Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyriaus vedėja Edita Čičelienė paaiškino, kad pradėjus dirbti budintiesiems globėjams, kiekviena savivaldybė, kaip išmanė, tokias tvarkas ir apmokėjimus už paslaugas ir nustatinėjo. Skirtingose savivaldybėse globėjai gaudavo skirtingą atlygį ir tai buvo neteisinga.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nusprendė sukurti savo modelį ir vasarį patvirtino Globos centrų veiklos ir budinčiojo globotojo tvarkos aprašą, kuriame ir yra įrašyta tvarka, kad už pirmą globojamą vaiką mokamas minimumas, už kitus pridedama po 0,25 etato. Budintieji globėjai būtų įdarbinti Šiaulių globos centre.

„Globėjų tai netenkina. Mes teikėme ministerijai pastabas ir ketinama tvarkos aprašą pakeisti. Laukiame pakeitimų, todėl vis dar nerengiame ir savo tvarkos. Kai globėjos pas mane buvo atėjusios, aš sakiau: ramiai dabar dirbkite iki gegužės mėnesio, o iki to laiko, tikimės, kad viskas išsispręs. Jei ne, kartu tarsimės, ką darysime. Laukiame protingų ministerijos sprendimų“, – sakė vedėja.

Ji pripažino, kad metų pradžioje, kol nebuvo patvirtintas miesto biudžetas, mėnesį vėlavo budinčiųjų globėjų darbo apmokėjimas, tačiau dabar jau viskas išsilygino.

E. Čičelienė patvirtino, kad penkių budinčiųjų globėjų darbu yra patenkinta, tačiau jų trūksta. Niekas nenori paimti globai kūdikių ir paauglių. Šiuo metu dar dvi moterys dalyvauja mokymuose ir tikimasi netolimoje ateityje papildys budinčiųjų globėjų nedidelį būrelį. Jei tik šis neišnyks iš viso.

Vedėja sako, kad šiems metams numatyta daugiau lėšų visuomenės informavimui apie galimybes tapti labai reikalingais budinčiaisiais globėjais.

2018 03 13 12

Socialinių paslaugų skyriaus vedėja E. Čičelienė mano, kad budinčių globėjų darbas turi būti vienodai apmokamas visose savivaldybėse.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų