Kitą savaitę prasidės Prisikėlimo aikštės rekonstrukcijos darbai. Apie tai spaudos konferencijoje pranešė Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička. Aikštės atnaujinimas prasidės nuo želdinių šalinimo. Kaip sakė direktoriaus pavaduotojas, pirmajame etape planuojama nukirsti apie 50–100 liepų ir kitų želdinių. Juos žadama atsodinti naujais medžiais pagal atskiras zonas. Varpo gatvėje bus atsodinama tam tikra šermukšnių rūšis, o pagal Tilžės gatvę – liepos.

M. Velička paaiškino, kad pirmiausia bus kertamos liepos Varpo gatvėje. Tai truks kelias dienas, eismas saugumo sumetimais gali būti ribojamas.

„Kad nesužalotų ir pastatų, ir eismo priemonių, terminas darbų bus 2–3 dienos. Eismas Varpo gatve gali nevykti viena juosta, o gal ir visoje gatvėje. Kovo 20 d. paminėsime Žemės dieną ir po jos prasidės darbai“, – sakė direktoriaus pavaduotojas.

Kad nukirstų liepų mediena būtų panaudota tikslingai, į šį procesą įtraukta Šiaulių dailės mokykla. Jos direktorė Irena Šliuželienė pasakojo, kad iš liepų ketinama daryti angelų skulptūras. Nukirsti medžiai bus atvežti į mokyklos kiemą ir birželio pirmoje pusėje planuojama organizuoti kūrybinį skulptorių plenerą.

„Tai kūrybinis procesas, dar turime susitarti, kiek angelų iškeliaus iš tų medžių. Į plenerą ketiname pasikviesti mūsų mokyklos mokinius, bendrojo lavinimo aukštesniųjų klasių mokinius ir mokytojus. Jau kalbėjome su skulptoriais Gintautu Lukošaičiu, Kazimieru Bimba, Viliumi Biskiu apie darbą su vaikais. Apie finansinį atlygį nekalbama ir jie tai žino, tiesiog nori padirbėti su vaikais. Jie entuziastingai tą idėją priėmė“, – džiaugėsi Dailės mokyklos vadovė.

Kur angelai iškeliaus? I. Šliuželienė atkreipė dėmesį, kad liepos medis toks, kurį lauke nelabai galima laikyti, jis gali sudūlėti. Dailės pedagogai dairosi į viešųjų įstaigų interjerų erdves – ligonines, policiją, teismus ir kt. Kūrėjams iš anksto reikės apgalvoti, kokiu pavidalu medinis angelas atsidurs tame interjere.

Želdinių pašalinimas – tik pirmieji Prisikėlimo aikštės rekonstrukcijos darbai. Kaip pakomentavo administracijos direktoriaus pavaduotojas, birželį-rugpjūtį rekonstrukcijai centre bus uždaryta Tilžės gatvė. Vasaros metas pasirinktas specialiai, nes eismo intensyvumas nėra toks didelis. Rangovas („Šiaulių plentas“) yra įsipareigojęs per 3 mėnesius renovuoti Tilžės gatvę nuo Vytauto g. iki Aušros al. Kai joje eismas bus atidarytas, rangovai imsis kitų gatvių. Varpo g. rekonstrukciją nuo Vytauto g. iki Aušros al. planuojama atlikti per 1 mėnesį, toliau lauks Vasario 16-osios g. tarp Trakų g. ir Aušros al. Nuo Trakų g. Vasario 16-osios g. rekonstrukcija jau yra kito projekto objektas – Vilniaus g. ir jos prieigų atnaujinimo. Kol kas šis projektas dar yra planavimo stadijos ir rangovo neturi. M. Velička mano, kad šie darbai kelsis į kitus metus.

Prisikėlimo aikštės ir jos prieigų rekonstrukciją rangovas įsipareigojo atlikti per 21 mėnesį nuo sutarties pasirašymo, kuris įvyko šių metų vasario mėnesį.

2018 03 12 16

Šiaulių dailės mokyklos direktorės I. Šliuželienės sumanymu iš nupjautų liepų plenero metu bus kuriamos angelų skulptūros.   
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų