Vasario 2–4 dienomis Pakruojo dvare vyko tarptautinis ledo skulptūrų ir ugnies festivalis „Ledo karalystė“. Dėl geriausio ledo skulptūros meistro vardo varžėsi  menininkai, kurie jau yra dalyvavę panašiuose Kinijos, Prancūzijos, Švedijos festivaliuose.

Visas tris dienas ir mažų, ir didelių  dvare laukė ne tik įspūdingas reginys, kaip atgyja ledo luitas, bet ir  įvairios edukacinės programos: amatininkų dirbtuvės, gyvuliukų tvartelis ir karuselės,  skoniais ir kvapais viliojo maisto turgus, ledo baras. Galėjai susipažinti su dvaro istorija, pasėdėti   žiemiškame indėnų  vigvame,  išvysti milžiniškų karpinių kolekciją iš Ukrainos.

Žiūrovus stebino  cirko artistų  pasirodymai, o sutemus skulptūras nuspalvindavo  šviesos efektai. Kerintys šviesų, lazerių bei pirotechnikos šou  panardino dalyvius į tikrą pasaką.

Smalsiausieji  lankytojai turėjo galimybę tiesiai iš meistrų lūpų sužinoti apie  ledo drožimo subtilybes, stebėti, kaip ledo luitas virsta skulptūra.  Net 30 unikalių iš skaidraus ir neskaidraus ledo išdrožtų skulptūrų sukūrė festivalio svečiai iš dešimt Europos šalių: Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Bulgarijos, Baltarusijos, Prancūzijos, Vokietijos, Suomijos, Ukrainos ir Lenkijos. Jie sunaudojo apie 40 tonų ledo.

 Šeštadienį, antrąją festivalio dieną, buvo paskelbti bei apdovanoti originaliausių skulptūrų autoriai. Geriausia individualių skuptūrų kategorijoje pripažinta Irinos Alimurzaevos (Rusija) skulptūra, antra vieta atiteko – Aleksandrui Skarednovui (Rusija), o trečioji – dalyvei iš Latvijos – Agnesei Rudzitei-Kirilovai.

Prancūzijos pilietė rusė Natalija Čistiakova-Blanc kuria skulptūras ne tik iš ledo, jai paklūsta smėlis ir medis. Kartu su  partneriu  šiame festivalyje Andrejumi  Malakovu sukūrė skulptūrą „Užgavėnės“. Ji paskelbta geriausia. Antroji vieta skirta latvių Agnesės Rudzitės-Kirilovos ir Sanitos Ravinos skulptūrai  „Šokis su dvasiomis“, trečiąją vietą pelnė  ukrainiečiai Darja Alioškina ir Gordij Staruk su skulptūra „Kirilo Kožumjako“.

Po savaitės Irinos Alimurzajevos ir Aleksandro Skarednovo bei kai kurių kitų meistrų darbai keliaus į ledo skulptūrų festivalį Jelgavoje.

Sekmadienį tie, kas neišsigando žvarboko oro,  išvydo, kaip ištirpsta milžiniškos ledo karalienės širdis. 8 metrų skulptūros sudeginimas, pasak organizatorių, simbolizavo ne tik festivalio uždarymą, bet  ir atsisveikinimą su žiema.

2018 02 06 05

Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų