Vakar buvo surengta Valstybinio Šiaulių dramos teatro spaudos konferencija apie naująjį spektaklį vaikams „Tegyvuoja Lambertas“. Susirinkusiems spaudos atstovams buvo pademonstruota spektaklio ištrauka, kuri nukėlė į erdvę, primenančią cirko areną. Pagrindinis akcentas – batutas. Spektaklyje stebuklinga barono Lamberto atjaunėjimo istorija pinsis su cirko, akrobatikos ir triukų elementais, akį džiugins įspūdingi veikėjų kostiumai. Jaunieji teatro aktoriai pakvies mažuosius žiūrovus į spalvingą vaizduotės, fantazijų ir žodžio magijos pasaulį, sužinos, kaip svarbu ne tik klausyti, bet ir teisingai suprasti tai, ką girdime.

„Spektaklis akcentuoja, kokią didelę įtaką ir galią turi ištartas žodis“
Spektaklis „Tegyvuoja Lambertas“ yra statomas pagal žinomo italų rašytojo Džanio Rodario kūrinį „Dusyk gyveno baronas Lambertas“, tačiau Valstybinis Šiaulių dramos teatras pakeitė spektaklio pavadinimą į „Tegyvuoja Lambertas“, nes ankstesnis pavadinimas pasirodė pernelyg baisus. Italų rašytojas turėtų būti visiems gerai pažįstamas, nes vienas garsiausių jo kūrinių yra „Čipolino nuotykiai“. Dž. Rodaris yra įdomus ir keistai vaikams rašantis autorius. Jo kūryboje pinasi ir literatūrinės, ir stebuklinės pasakos elementai. „Dusyk gyveno baronas Lambertas“ – painaus, sudėtingo siužeto kūrinys, kurį režisierius Antanas Gluskinas adaptavo ir inscenizavo labiau pritaikydamas vaikams, išgrynindamas pagrindines idėjas.

Spektaklyje „Tegyvuoja Lambertas“ pasakojama apie senutėlį baroną Lambertą, kuris nugirsta posakį, jog žmogaus, kurio vardas yra kartojamas daug kartų, išlieka gyvas amžinai. Ir jis tą posakį priima tiesiogiai. Pasamdo žmones, kurie kartoja jo vardą. Ir įvyksta žodžio magijos ir galios stebuklas. Nuo to kartojimo jis ne tik tampa gyvas, bet ir pradeda jaunėti. Ir finale atjaunėja iki kūdikėlio.

Valstybinio Šiaulių dramos teatro Literatūrinės dalies vedėja Nomeda Šatkauskienė papasakojo, kad spektaklis akcentuoja, kokią didelę įtaką ir galią turi ištartas žodis. Kaip svarbu suprasti, ką reiškia žodis, ir taip pat primena, kad žodis gali turėti ne vieną prasmę. Ši idėja turėtų būti įdomi ir aktuali vaikams. Visa spektaklio estetika yra gana daugiažanrė: įspūdingi kostiumai, senasis cirkas, grimas, muzika. Pačiame spektaklyje pinasi iliuzionistinio meno elementai.

N. Šatkauskienė papasakojo, kad spektaklyje bus interaktyvių momentų, kai aktoriai eis prie vaikų, demonstruodami triukus.

Režisierius A. Gluskinas teigė, jog svarbiausia yra elgtis atsakingai su žodžiu, kuris išskrenda iš mūsų lūpų. Taip pat režisierius atskleidė, kokie buvo pagrindiniai iššūkiai.

„Iššūkis buvo akrobatiniai triukai, todėl pasikvietėme iliuzionistą Mario Tarasini, kuris pasakojo, kad kai dirbo kituose dramos teatruose, panaudodavo tik vieną jo triuką, o mes panaudosime net kelis. Taip pat buvo iššūkis surasti žongliruojančių aktorių. Esu susidūręs su kitais aktoriais, kurie nesugebėdavo padaryti akrobatinės figūros, nebuvo lankstūs. Reikia mokėti sukurti personažą, valdyti kūną, rankas, galvoti, kaip kamuoliukai turi skraidyti, nepamiršti teksto“, – papasakojo režisierius A. Gluskinas.

Aktoriams buvo iššūkis įvaldyti cirko vaidybą
Spektaklyje „Tegyvuoja Lambertas“ vaidins Inga Jarkova, Severinas Norgaila, Anupras Jucius, Simonas Lunevičius. Aktoriams buvo iššūkis įvaldyti cirko vaidybą: žongliravimą, akrobatiką. Jiems teko paplušėti repeticijose, kai reikėjo nuo ryto iki vakaro šokinėti ant batuto. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti lengva, bet yra ką veikti. Ypač sudėtinga yra šokinėti su pūstais, senoviniais kostiumais, tačiau aktoriai nepabūgo ir iššūkį priėmė.

„Aktoriai galėjo patirti pirmapradį aktorystės džiaugsmą. Anksčiau teatras buvo pusiau cirkas, pusiau teatras, keliaujantis. Aktoriai turėjo mokėti įvairiausių triukų, cirko elementų. Jūs esate ne tik dramos aktoriai, bet ir artistai“, – taip apie jaunuosius aktorius kalbėjo N. Šatkauskienė.

Kiekvienas aktorius pasidalijo įspūdžiais apie spektaklį. S. Norgailai buvo įdomu, kad turi galimybę vaidinti drąsiai, gali klysti. Buvo labai įdomu išmokti paruoštus iliuzionisto triukus. A. Jucius įkūnys neigiamą personažą, kuris vaikų yra pats mylimiausias. Režisierius A. Gluskinas teigė, kad šiurpinančių personažų suaugusieji labiau bijo nei vaikai. Pats A. Jucius savo įspūdžius papasakojo švilpaudamas švilpuku, kuris yra pagrindinis jo personažo akcentas.

I. Jarkova įkūnys vyrą, jai jos personažas patinka, nes turės galimybę nutolti nuo savęs. Galės viską ryškiai ir aiškiai padaryti.

„Šis vaidmuo yra labai platus, jam daug kas tinka. O būna tokių vaidmenų, kurie labai riboti, esi labai siauruose rėmuose, kuriuose turi atrasti to personažo spalvas“, – papasakojo aktorė I. Jarkova.

S. Lunevičiui patinka, kad šiame spektaklyje kalbama ne tik apie žodžio galią, bet ir apie mirtį. „Pagrindinis personažas ne vieną kartą miršta ir atgyja. Man patinka, kad tai  akcentuojama vaikams. Jie supažindinami su mirtimi per kitą formą. Pati magija yra žongliravimas, visa tai – rankų miklumas, stebuklo elementas, bet pats triuko atidirbimas labai ilgas procesas“, – papasakojo aktorius S. Lunevičius.

Iliuzionistinių triukų konsultantas M. Tarasini teigė, kad spektaklio aktoriai yra labai imlūs, jiems viskas įdomu, vienas už kitą padaro geresnius triukus.

„Nežinau, kiek jie treniravosi, bet panašu, kad daug, matau gerą rezultatą. Žiūrėjome, ką galime pritaikyti, kas tinka. Vienoje spektaklio vietoje S. Lunevičius pakils nuo žemės. Tai bus  sudėtingiausias ir brangiausias triukas. Aktoriui sudėtinga galvoti apie savo personažą, apie judesį ir dar apie triuką“, – papasakojo iliuzionistinių triukų konsultantas M. Tarasini.

2018 01 22 08

Spektaklio „Tegyvuoja Lambertas“ kūrybinė grupė (iš kairės): aktoriai S. Norgaila, A. Jucius, I. Jarkova, S. Lunevičius, režisierius A. Gluskinas, iliuzionistinių triukų konsultantas M. Tarasini.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų