Dalis elektroninių prietaisų namuose yra nenaudojami. Vieni jais neskuba atsikratyti, nes mano, kad ateityje galbūt prireiks. Kitiems to padaryti neleidžia daiktams jaučiami sentimentai. Vis dėlto ekspertai sutinka, kad būtų daugiau naudos, jeigu nebereikalingi daiktai būtų atiduodami perdirbti arba kam nors parduodami, padovanojami.

Dažniausiai atsikrato kompiuterių
Elektronikos platintojų asociacijos užsakymu atlikto tyrimo duomenimis, antriniam panaudojimui daugiausiai atiduodami kompiuteriai. 2 iš 10 apklaustųjų, nusprendę atsisakyti savo kompiuterio, jį pardavė kitam asmeniui arba taisyklai, o 43 proc. gyventojų – padovanojo.

Dažna kompiuterio keitimo priežastis tampa jo sulėtėjimas, nefunkcionalumas, tačiau nereikėtų skubėti jo išmesti.

Įdiegus aplikacijas (angl. computer clean-up aplication), kurios išvalo kompiuterį nuo nereikalingų failų, susikaupusių paprasčiausiai naršant internete arba operatyviosios atminties (RAM) papildymo įsigijimas už nedidelę sumą, gali lengvai „prikelti“ seną kompiuterį antram gyvenimui.

Kitas prietaisas, kuris yra dažniausiai keičiamas ir gali būti sėkmingai perduotas antriniam panaudojimui – mobilusis telefonas. 4 iš 10 atsisakiusiųjų savo telefono jį padovanoja kitam asmeniui, o 20 proc. apklaustųjų – parduoda kitam asmeniui arba taisyklai. Nusprendus pakeisti telefoną, senąjį galima atnaujinti ir padovanoti artimiesiems ar net parduoti. Sudužęs telefono ekranas, nubraižyti kampai – lengvai atnaujinamos estetinės detalės. Visgi kalbant apie rimtesnius gedimus, rekomenduojama apsilankyti mobiliųjų telefonų taisykloje ir išsiaiškinti tikrąją gedimo priežastį. Galbūt vienos detalės pakeitimas gali garantuoti dvigubai ilgesnį telefono naudojimo laikotarpį.

Dar vienas prietaisas, kuris sparčiai evoliucionuoja, – televizorius. Dalis žmonių seno televizoriaus atsisako ne dėl to, kad jis sugedo, o dėl to, kad atsirado naujesnis ir turintis daugiau funkcijų. Taip išmanieji televizoriai pakeitė kone visus kineskopinius. Nusprendus atsisakyti seno televizoriaus, nereikėtų skubėti išmesti, jį galima padovanoti tiems, kurie jo neturi, pavyzdžiui, sunkiai besiverčiančiai šeimai, senelių ar vaikų namams, taip pat parduoti antrinėje rinkoje. Tik vėlgi – to imtis nedelsiant, kai tik senojo televizoriaus nebereikia, nes jo kaina su laiku antrinėje rinkoje mažės.

Elektronikos platintojų asociacijos duomenimis, antriniam panaudojimui tinkami ir visi kiti elektronikos prietaisai, jei tik jie saugiai ir tvarkingai veikia. Sugedusių prietaisų juo labiau nereikėtų kaupti namie – atsakingiausia būtų juos išmesti į elektroninėms atliekoms skirtus konteinerius ir taip užtikrinti, kad šie prietaisai pasieks saugius perdirbėjus.  

Panaudotus daiktus verta pirkti ir parduoti
„Šiaulių naujienose“ jau esame rašę, kad pirkimas iš „antrų rankų“ turi savo pliusų. Ekonomistai įsitikinę, kad tai puikus būdas, padedantis geriau suprasti pinigų vertę ir padedantis sutaupyti.

„Manau, pirkti iš „antrų ar trečių rankų“ tikrai verta. Turbūt ne veltui kuriasi platformos, kuriose parduodami įvairūs dalykai. Vis dėlto jeigu perkamas brangesnis daiktas, reikėtų įvertinti jo ilgaamžiškumo perspektyvą, ar nereikalaus papildomų lėšų ir t. t.“, – pataria  finansų ekspertė J. Cvilikienė.

Anot jos, panaudotus daiktus ne tik verta pirkti, bet ir juos parduoti. Jauna šeima gali parduoti  nereikalingus daiktus ir taip papildyti savo biudžetą.

Apie nebereikalingų daiktų pardavimą turėtų pagalvoti ir paaugliai. Galbūt tuomet jie labiau suprastų pinigų vertę.

„Tėvai turėtų paskatinti savo vaikus, kad šie parduotų nebenaudojamą savo žaislą ar mobiliųjų telefoną. Tuomet jiems reikės pagalvoti kaip gražiai prekę nufotografuoti, kaip įkelti, parduoti. Tai ekonomikos pradžiamokslis vaikui ir puiki galimybė papildomai užsidirbti“, – sako finansų ekspertė.

Į viršų