Vakar Šiaulių turizmo informacijos centre vyko spaudos konferencija, kurios metu buvo pristatyta Lietuvos valstybingumo šimtmečiui skirta programa „Šimtmečio Šiauliai“ (paskaitos, ekskursijos), metų naujiena – visus kalendorinius metus vyksiančios šeštadieninės ekskursijos ir praėjusių metų Šiaulių turizmo informacijos centro veiklos rezultatai. Visi šiauliečiai ir miesto svečiai kviečiami švęsti atkurtos Lietuvos gimtadienį, dalyvaujant įvairiose ekskursijose po miestą ir klausantis įdomiai pasakojančių lektorių paskaitų.

Kvies pažinti Šiaulius nuo XX a. pradžios iki šių dienų
Lietuvos valstybingumo šimtmečiui skirtų paskaitų ciklas vyks nuo sausio 11 d. iki vasario 15 d.

Paskaitų ciklą sausio 11 d. pradės istorikė, archeologė, doc. dr. Birutė Salatkienė. Susirinkusieji išgirs ne tik apie miesto šviesuolius, bet ir apie miesto keistuolius – tamsuolius. Sausio 18 d. istorikas, prof. dr. Arūnas Gumuliauskas skaitys paskaitą apie Šiaulių miestą Lietuvos valstybingumo kūrimo išvakarėse. Sausio 25 d. istorikė Roma Baristaitė pasakos apie neveikiančias miesto kapines ir kitas palaidojimo vietas. Vasario 1 d. menininkas doc. Arūnas Uogintas pristatys Nepriklausomos Lietuvos laikotarpiu Šiauliuose kūrusius menininkus. Vasario 8 d. muzikologas, dėstytojas Romanas Andriuškevičius papasakos apie muzikinį miesto gyvenimą. Vasario 15 d. istorikas dr. Jonas Sireika skaitys paskaitą apie moderniosios savivaldos susiformavimą ir raidą pirmosios Lietuvos Respublikos laikais Šiauliuose. Nemokamos paskaitos iki pat Lietuvos Valstybės atkūrimo dienos kiekvieną ketvirtadienį 17.30 val. bus skaitomos Šiaulių universiteto bibliotekoje.

Be organizuojamų paskaitų bus galima dalyvauti ir ekskursijose, kurios kvies pažinti Šiaulius nuo XX a. pradžios iki šių dienų.  Jos vyks kiekvieną šeštadienį 12 val. Jau vasario 16 d. miestiečiai ir miesto svečiai bus kviečiami į nemokamą gido Giedriaus Gaidamavičiaus ekskursiją „Prieš 100 metų Šiauliuose“. Vasario 17 d. gidė Vida Butavičienė pakvies į ekskursiją-degustaciją „Retro skoniai ir pasakojimai“.

„Kviečiu sužinoti, koks buvo miesto gyventojų laisvalaikis. Galiu išduoti, kad mėgo apsilankyti fotoateljė, kino teatruose, kurių Šiauliuose buvo tikrai nemažai. Sužinosite, kurioje vietoje buvo pirmasis kino teatras Šiauliuose. Po pasivaikščiojimo degustuosime smetoniškus patiekalus: spanguolių kisielių, baravykų sriubą, ruginį pyragą, pasiklausyme retro muzikos“, – papasakojo gidė V. Butavičienė.

Vasario 24 d. gidė Elona Limantienė pakvies į ekskursiją „Vokiečių belaisvio tiltai – tarp pokario ir nūdienos Šiaulių“. Kovo 3 d. gidas Saulius Stasiūnas pakvies miestiečius ateiti į intriguojančią ekskursiją „Tu ateik į pasimatymą”. Kovo 10 d. gidas Aivaras Rusevičius kvies į ekskursiją autobusu „Pietinia kronikas gyvai“ pagal Rimanto Kmitos „Pietinia kronikas“. Kovo 11-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, gidas Alfonsas Zaleskis „laiko mašina“ nukels į senąjį miesto bulvarą.

2017 m. – daugiau turistų, ekskursijų bei apsilankymų interneto svetainėse
Praėjusieji metai Šiaulių turizmo informacijos centrui buvo labai darbingi. Turėjo daug turistų, pasiekė puikius rezultatus, bet buvo ir sunkūs, nes vyko įstaigos pertvarkymas.

„Pristatėme projektą, kuris skirtas žmonėms su regėjimo negalia, galime pasigirti nauju šių metų lankstinuku, kuris yra išleistas keliomis kalbomis, įdėjome naują informaciją apie grafičius, istorinius medžius, tūrinę reklamą Šiauliuose“, – papasakojo Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė.

2017 m. didėjo turistų, ekskursijų bei apsilankymų interneto svetainėse skaičius. Šiaulių turizmo informacijos centro 2017 m. organizuota ekskursijų – 120 (2016 m. 105). Daugėjo turistų, apsilankiusių turizmo centre, centro organizuotuose ir dalyvautuose renginiuose, beveik dvigubai: nuo 28 tūkst. iki 40 tūkst per visus metus.

Palyginti su 2016 m., apsilankymų Šiaulių turizmo informacijos centro tinklalapyje tic.siauliai.lt 2017-aisiais padaugėjo 58 proc., svetainės naudotojų padaugėjo 43 proc. Daugiausia prisijungusiųjų ir informacijos svetainėje ieškojusiųjų buvo iš Lietuvos. Antrąją vietą užima kaimynai latviai, kurių apsilankymų 2017 m. buvo daugiau nei 2016 m. Toliau daugiausia svetainės lankytojų buvo iš Jungtinės Karalystės, JAV, Norvegijos, Vokietijos, Rusijos.

Tinklalapį daugiausia lankė Šiaulių miesto gyventojai. Antrąją vietą užima vilniečiai, trečiąją – Rygos gyventojai. Toliau seka Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Mažeikių, Jelgavos ir Londono gyventojai. 2017 m. svetainėje daugiausia ieškota informacijos apie lankytinas miesto vietas, po to – apie aktyvias pramogas ir viešbučius.

Į viršų