Šiaulių sanatorinė mokykla –  vienintelė mokykla šalyje, kurioje ugdomi ir gydomi vaikai, sergantys stuburo, krūtinės ląstos deformacijos, jungiamojo audinio ir skeleto-raumenų ligomis,   lėtiniais neurologiniais susirgimais. Ši mokykla yra sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo ir kokybės siekiančių mokyklų klubo narė. Vakar po renovacijos šventiškai atidarytas mokyklos baseinas, kuris būtinas mokinių ugdymui ir  sveikatai.

Skrydžio kryptis –  baseinas
Žaismingas atnaujinto baseino atidarymo scenarijus nuteikė maloniai. Po gražios  muzikinės įžangos mokyklos bendruomenė ir renginio svečiai buvo pakviesti  į kelionę pirmąja klase, keleiviai supažindinti su skrydžio instrukcija, kelionės vadovais, atsakingais už visų keleivių gerą nuotaiką ir saugumą.

Pirmiausia baseiną pašventino, saugumo, sveikatos stiprinimo jame palinkėjo  šv. Jurgio bažnyčios kunigas klebonas soc. m. dr. Saulius Matulis.

Kad iškilmingos kalbos ir sveikinimai nenusibostų, jie buvo paįvairinti  žaismingais ne tik svečių, bet ir baseino šeimininkų – trenerių  pristatymais. Renginio pabaigoje baseinas buvo suvalgytas, tiksliau baseino formos tortas.

Baseinas –  sveikatai,  ugdymui, poilsiui
Mokyklos direktorė Lijana Giedraitienė pasakojo, kad baseino renovacija buvo būtina, nes jau neatitiko nei saugos, nei estetinių reikalavimų. Darbai, pradėti birželio mėnesį, vyko sėkmingai. Renginio metu direktorė dėkojo ne tik Savivaldybei, kad skyrė lėšų baseino atnaujinimui, bet išsakė gražių padėkos žodžių visiems mokyklos darbuotojams, kurie negailėdami asmeninio laiko nuoširdžiai įsitraukė į renovacijos rūpesčius. Baseino renovacija kainavo 348 tūkst. eurų. Darbai vyko sklandžiai. Baseinas vandens pripildytas prieš dvi savaites, po dviejų mėnesių stebėsenos, direktorės teigimu, visi galės būti ramūs, kad kokybė ideali, baseinas saugus.  Jame yra 5 takeliai. Gylis nuo 1,12 m iki 1,82 m, takelių ilgis – 25 m. Baseinas pakankamo gylio, kad specialiais keltuvais galima būtų įleisti į vandenį asmenis su judėjimo negalia, atlikti mankštas, gydomuosius pratimus. Įrengta nauja, tobulesnė dezinfekcijos technologinė įranga.

„Į mokyklą priimami 1–7 klasių mokiniai iš visos Lietuvos, todėl labai džiugu, kad jų sveikatinimui dabar turime tokias puikias sąlygas, – sakė L.Giedraitienė. – Mokykla nėra užsidariusi nuo miesto bendruomenės. Baseinu galės naudotis ne tik mokyklos ugdytiniai. Laisvu nuo mūsų ugdymo proceso metu takelius gali nuomotis kitos mokyklos ar pavieniai asmenys. Jau dabar yra sutartys su kai kuriomis mokyklomis ar neįgaliųjų organizacijomis.“

Vanduo gydo ir stiprina
Kristina Šivickienė, slaugos administratorė, prisipažino, kad baseino atidarymo nepaprastai laukė, nes renovacijos metu teko gydomąsias vandens procedūras keisti pasivaikščiojimais gamtoje. Jos nuomone, baseine vaikai užsigrūdina, tvirtėja, darosi  atsparesni peršalimams, gydymas daug efektyvesnis. Vaikai baseine yra prižiūrimi patyrusių specialistų.

Plaukymo pratybos stiprina  medžiagų apykaitą, vaikai išmoksta taisyklingai kvėpuoti. Vandens slėgis į krūtinės ląstą  plaukiant didesnis, apsunkina įkvėpimą, bet skatina ilgą gilų iškvėpimą. Vandenyje kūno svoris yra neutralizuojamas vandens keliančios jėgos, ir tai sudaro sąlygas taisyklingai laikysenai formuoti. Ši galimybė panaudojama stuburo iškrypimams gydyti. O tokių susirgimų mokykloje daugiausia. Medikės nuomone, baseiną lankyti turėtų visi paaugliai, nes stuburo iškrypimų daugėja.

2018 01 09 02

Iškilmės prasideda.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų