xPenkiolikmetis Ričardas bus laimingas, kai nauja kamera galės fiksuoti įdomias gyvenimo akimirkas, 4 mėnesių Dominykas dar nepasiruošęs žiemos šalčiams, nes neturi kombinezono, 3 metukų Ieva lanko baleto būrelį ir jai labai reikia baleto skersinio… Šie vaikai dar tebelaukia svajonės išsipildymo. O daugiau kaip 18 tūkst. vaikų Lietuvoje Kalėdų džiaugsmas jau aplankė.

Šiaulių vaikų svajonės išsipildė
Gruodžio 15-osios popietę Šiaulių kamerinė salė „Polifonija“ pilnutėlė mažų ir vyresnių vaikų su tėveliais, jie nekantriai žvalgosi į spalvingas dovanų šūsnis. O gėrybių kalnas vis auga.

Šiaulių įmonių, organizacijų atstovai, šeimos, pavieniai asmenys įvairiausiais būdais aukojo, kad išpildytų vaikų svajones, o kai kurie – net 6-8 vaikų svajones.

Šiaulių miesto savivaldybės Socialinių paslaugų centro vadovė Vida Šalnienė paaiškino, kad šio projekto komanda Šiaulių miesto savivaldybėje – tai Savivaldybės socialinių paslaugų centro ir Šiaulių vaikų globos namų socialiniai darbuotojai, teikiantys socialinę priežiūrą socialinės rizikos šeimoms. Visi jie projekte dalyvauja savanoriškai.

Jau ketveri metai socialiniai darbuotojai suteikia galimybę vaikų svajonėms būti išgirstoms ir pastebėtoms, o geraširdžiams žmonėms – galimybę prisidėti jas įgyvendinant. Centro vadovė labiausiai dėkinga socialinėms darbuotojoms, kurios atliko didžiausią darbą, nes dovanas turėjo atrinkti, surūšiuoti, kad kiekvienas gautų, kas jam paskirta. Anot direktorės, nenuilstančios projekto organizatorės dalijasi savo gerumu, aukojasi dėl socialinės rizikos šeimose gyvenančių vaikų. O jautrūs šiauliečiai paremia savo lėšomis.

Projekto koordinatorė Socialinio paslaugų centro darbuotoja Dovilė Savickienė papasakojo, kad buvo šiemet 259 vaikų prašymai ir jau išpildyti 226. Vaikų globos namų paraiškų buvo 113, išpildytos – 102. Visoje Lietuvoje jau išsipildė 97 proc. svajonių.

Projektas tęsiasi, dovanos dar keliauja, tikimasi, kad išsipildys ir likusių vaikų svajonės. Į akciją įsitraukė emigrantai iš Airijos, Anglijos, Danijos, aukojo kolektyvai, organizacijos.

Mažieji dar nori žaisti, tad daugiausia prašė mašinėlių, lėlių. Didieji svajoja pasipuošti – jiems norisi sportinių batelių, treningų.

Sveikos gyvensenos klubo atstovai atėjo su šūsnimi dovanų. Teigė, kad dalytis visada malonu. Už Pyragų dieną surinktus pinigus sveikuoliai nusprendė išpildyti 7 vaikų svajones.

Šventę kuria bendrystė
Patenkinti iš šventės skirstėsi mažieji: Mildutė nešėsi didžiulę dėžę su Barbės nameliu, jos broliukas Nedas nekantravo apžiūrėti nuotolinio valdymo mašinėlę.

Ne vien daiktais apdovanoti vaikai. Tikrą šventę šeimoms sukūrė koncerto vedėjos Nykštukės Lina ir Jolanta iš lopšelio-darželio „Žiogelis“, Lauros Remeikienės dainavimo studija, „Dagilėlio“ trečiosios klasės dainininkai, šokių studija „Mega“ ir „Saulės“ pradinės mokyklos šokių grupės, vadovaujamos Jūratės Vaitkienės.

Linksmų dainų, pasilingavimų užburti džiaugėsi ir suaugusieji, ne tik vaikai.

Socialinių programų koordinatorė Kristina Germanavičienė padėkomis apdalijo visus šventės kūrėjus.

Projektas tęsias
Projektas „Vaikų svajonės“ – tai tarpininkas tarp Lietuvos savivaldybių socialinių darbuotojų, kurie rūpinasi socialinės rizikos šeimose augančiais vaikais, ir geros valios žmonių, kurie nori įgyvendinti šių vaikų svajones. Suteikiama galimybė vaikų svajonėms būti išgirstoms ir pastebėtoms, o geraširdžiams ir socialiai atsakingiems žmonėms – galimybė prisidėti prie pilietiškos ir neabejingos visuomenės kūrimo, išpildant vaikų svajones.

Taip sukuriam šventė abiem pusėms, nes didžiausias turtas ne tai, ką sukaupi, o tai, kuo sugebi dalytis su kitais.

2017 12 15 13

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų