Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotas siūlymas nuo 2018 m. rugsėjo 1 d. leisti tėvams (globėjams) patiems nuspręsti – 5 ar 6 metų vaiką leisti į priešmokyklinę grupę. Šiuo projektu siekiama sudaryti galimybes paankstinti vaikų dalyvavimą instituciniame ugdyme atsisakius vaiko brandumo vertinimo.

Nori pradėti ugdyti anksčiau
Atsisakius privalomo vaiko brandumo vertinimo, tėvų (globėjų) sprendimu priešmokyklinis ugdymas galės būti teikiamas anksčiau, bet ne anksčiau, negu vaikui sueina 5 metai. Pradinis ugdymas taip pat būtų pradedamas teikti vieneriais metais anksčiau, jei vaikas tėvų (globėjų) sprendimu priešmokyklinio ugdymo programą lankė metais anksčiau.

Manoma, kad paankstinus vaikų dalyvavimą instituciniame ugdyme, jų pasiekimai būtų aukštesni.  Taip pat anksčiau pradėjus institucinį ugdymą, būtų galima anksčiau pastebėti vaiko socialinį, ekonominį, kultūrinį kontekstą ir rizikas, raidos sutrikimus ir suteikti reikiamą kompleksinę pagalbą.

Penkiamečiai pakankamai brandūs
Šiaulių lopšelio-darželio „Trys nykštukai“ direktorė Danguolė Dargienė „Šiaulių naujienoms“ sako, kad penkiamečiai vaikai jau yra pasirengę eiti į mokyklą, tik bėda ta, jog pačios mokyklos dar nėra pasiruošusios priimti penkiamečius.
„Namų darbams, 45 min. pamokoms ir apskritai visam mokyklos turiniui penkiamečiai yra per maži. Tokiame amžiuje jiems dar reikalingas popietinis miegas ir žaidimo kambariai“, – mano D. Dargienė.

Anot jos, kita problema – kad priešmokyklinės grupės vaikai mokyklose būna iki 12 arba 15 val., o tai tėvams kelia nepatogumų, nes nežino, kur juos vėliau palikti, kaip pasiimti ir pan. Tuo tarpu darželyje mažieji būna prižiūrimi iki 17 val.

„Jeigu mokyklose būtų pakeista priešmokyklinio ugdymo programa, galbūt tuomet ir penkiamečiai galėtų jas lankyti“, – svarsto darželio direktorė.

Tektų pakeisti ugdymo programą
Šiaulių Medelyno progimnazijos direktorė Ingrida Mazrimienė dienraščiui patikina, kad nusprendus mokyti penkiamečius mokymosi programa būtų pakeista taip, kad atitiktų to amžiaus tarpsnio vaikų gebėjimus.

„Šiuo metu priešmokyklinis ugdymas yra orientuotas į šešiamečius. Nusprendus ugdyti penkiamečius, reikėtų galvoti, kaip programą pakeisti, nes dabartinė – jiems būtų per sudėtinga“, – sako progimnazijos direktorė.

Bet kuriuo atveju ji įsitikinusi, kad priešmokyklinis ugdymas yra privalomas ir visuotinis ne šiaip sau. Pasamdyti vaikui mokytoją neužtenka, jis dar turi išmokti bendrauti su draugais, laikytis klasės taisyklių.

„Žinoma, šeimos skirtingos, vaikai taip pat, tačiau bet kuriuo atveju vaikai, lankantys priešmokyklinę grupę mokykloje ar darželyje, įgyja tam tikros socializacijos, kuri vėliau jiems padeda pasiekti aukštesnių rezultatų“, – lygina I. Mazrimienė.

Mokyklos spėtų pasiruošti
Šiaulių Salduvės progimnazijos direktorė Natalija Kaunickienė šiuo klausimu neturi vieningos nuomonės. Anot jos, kuo anksčiau pradėti ugdyti vaikus gali būti naudinga. Tik tokiu atveju reikėtų imtis ne tradicinio ugdymo, mokant penkiamečius skaityti, rašyti ir skaičiuoti, bet juos lavinant per žaidimą.

„Kai kalbame apie priešmokyklinį ugdymą, pasigirsta nuomonių, esą vaikus reikia iš karto „įdarbinti“. Aš taip nemanau, pirmiausia vaikams reikia sudaryti kiek įmanoma geresnes sąlygas, kad jie galėtų žaisti, bendrauti ir ugdytis per kūrybinę veiklą“, – siūlo N. Kaunickienė.

Kita vertus, ji pastebi, kad štai suomiai neskubina ugdymosi proceso. Leidžia mažiesiems ilgiau pabūti vaikais ir tiki, jog taip elgtis naudinga.

Vis dėlto jeigu bus nuspręsta leisti penkiamečius į priešmokyklinę grupę, direktorė sako, kad mokyklos tam tikrai spės pasiruošti: „Kaip bus nuspręsta nacionaliniu mastu, taip ir darysime. Specialistai pamąstys apie penkiamečių priėmimą ir tikrai atras kūrybingų sprendimų.“

Primename, kad šiuo metu Švietimo įstatyme nustatyta, kad priešmokyklinis ugdymas pradedamas teikti vaikui, kai tais kalendoriniais metais jam sueina 6 metai, o pagal pradinio ugdymo programą vaikas pradedamas ugdyti, kai jam tais kalendoriniais metais sueina 7 metai. Tik atskirais atvejais tėvų (globėjų) prašymu, vadovaujantis švietimo ir mokslo ministro patvirtintu vaiko brandumo mokytis pagal priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas įvertinimo tvarkos aprašu, priešmokyklinis ugdymas arba pradinis ugdymas pradedamas teikti vieneriais metais anksčiau arba vieneriais metais vėliau, kai vaikui skiriamas sveikatą tausojantis dienos režimas.

Į viršų