Gruodžio 21 d. Šiaulių miesto politikai turės apsispręsti, ar nutraukti „Valerijono“ vaistinės filialo Šiaulių centro poliklinikoje nuomos sutartį ir skelbti naują nuomos konkursą už rekordinę kainą, ar rinktis alternatyvų sprendimą – pratęsti nuomą dar dvejiems metams.

Politinių argumentų matavimo vienetas – vaikučiai
Šis klausimas pastaruoju metu kelia daug aistrų. Poliklinikoje daug metų veikia vietinės nedidelės Šiaulių vaistinės „Valerijonas“ vienintelis filialas. 60 kv. m patalpas vaistinė 5 metus nuomojosi iš miesto Savivaldybės, mokėdama kas mėnesį po 11,58 Eur už 1 kv. m. Einant į pabaigą nuomos sutarčiai vaistinės vadovė Almira Girdenienė kreipėsi į Savivaldybę, prašydama nuomą pratęsti. Spalio pabaigoje gavo atsakymą, kad nuomos kaina keliama iki 45 Eur už kv. m. Jei tokia kaina netinka, tai nuo sausio 1 d. turi išsikraustyti.

Spaudos konferencijoje Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička prisipažino, kad nuomos kaina keliama jo iniciatyva, nes nori efektyviai valdyti Savivaldybės turtą.

Žurnalistams pavaduotojas aiškino, kad nekilnojamojo turto agentūra nurodė, jog tokio objekto nuomos rinkos kaina yra 44-55 Eur. Maža to, kadangi „Valerijonas“ šias patalpas nuomojasi nuo 2013 m., M. Veličkos teigimu, ta pati agentūra nurodė, kad pastaruosius metus patalpas vaistinei poliklinikoje buvo galima išnuomoti mažiausiai už 1 kv. m gaunant po 40 Eur.

Pavaduotojas suskaičiavo, kad Savivaldybė, nuomodama patalpas „Valerijonui“ per 5 metus negavo per 100 tūkst. Eur. Už šiuos pinigus Savivaldybė galėjo nuveikti daug didelių darbų. Kaip pavyzdį, M. Velička paminėjo, kad net 4 vaikai iš globos namų galėjo augti socialinių globėjų namuose.

Paklausus, kiek vaikų galėjo būti perkelti į globėjų šeimas, jei Savivaldybės administracija šįmet 81 tūkst. Eur ( per vienerius metus) būtų nemokėjusi savo darbuotojams premijų, o perkėlusi šias lėšas socialiniams poreikiams, pavaduotojas atsakė: „Negalėčiau pasakyti, premijos bus mokamos iš sutaupytų mokos fondo lėšų. Nematau problemų. Aš atėjau pas jus pasikalbėti ne apie vaikučius. Ne apie premijas.“

Negalėjo vienas administracijos vadovų atsakyti, keliems dar Savivaldybės nuomininkams šįmet nuomos kaina buvo padidinta 4 kartus.

Kas su kuo turi bendro?
Tą pačią dieną vykusiame Finansų ir ekonomikos komiteto posėdyje administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička apie vaikučius nebekalbėjo, bet aktyviai įtikinėjo politikus palaikyti didelę nuomos kainą.

„Pasidarėme rinkos tyrimą. Kreipėmės į agentūrą, kelias agentūras, bet į vieną, kuri turi patirties dirbant su farmacijos verslu, ir gavome atsakymą, kad šiandien tokių patalpų kaina Lietuvoje, Šiauliuose, Šiaulių poliklinikoje, turėtų būti nuo 44 iki 55 Eur už 1 kv. m. Mes pasiūlėme nuomotis už tokią sumą „Valerijonui“, jų sutikimo negavome“, – pasakojo pavaduotojas.

Komiteto nariams vargais negalais pavyko išklausti apie kitų apklaustų agentūrų atsakymus. Paaiškėjo, kad 45 Eur nuomos įkainį įvardijo nekilnojamojo turto agentūra „011“, kuri, anot politikų, „nieko bendro neturi su Šiauliais“.

„Iš šiauliečių agentūrų irgi yra gauti atsakymai, bet akivaizdžiai matosi, kad tos agentūros neturi nieko bendro su verslu. Viena įvardijo rinkos nuomos kainą 10, kita – 30 eurų už kvadratą“, – nenoromis pasakė M. Velička.

„Valerijono“ direktorė A. Girdenienė politikus informavo, kad Sveikatos apsaugos ministerija patalpas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vienai vaistinei nuomoja po 5 Eur už kv. m, kitai – po 9 Eur už kv. m. Vaistinės priklauso stambiesiems farmacijos tinklams.

„Agentūra, kuri dirba su daug verslo klientų, atsiklausė savo klientų, ar tos patalpos juos domintų ir kokią kainą galėtų mokėti. Ir gavo atsakymą“, – iš pavaduotojo atsakymo buvo galima suprasti, kad būsimas nuomininkas jau kaip ir aiškus. Jis užtvirtino, kad nekyla abejonių, jog už tokią kainą patalpos bus išnuomotos.

Tarkime, kad tai tik sutapimas, kad nuomos kaina sukilo tada, kai, anot A. Girdenienės, „Valerijono“ savininkai atsisakė parduoti savo verslą vienam iš farmacijos tinklų, kuris registruotas Kaune. Ir kad ta kaina į Šiaulius „atėjo“ iš agentūros, dirbančios, kaip sakė pavaduotojas, su vaistinių verslu ir taip pat adresą nurodančios Kaune. Ir kad administracijos direktoriaus pavaduotojas M. Velička – kaunietis.

Netikėtas smūgis verslui
M. Velička tikino, kad mažesnė nuomos kaina – yra dotacija privačiai vaistinei. Tarybos narys Arūnas Rimkus priminė, kad ne taip seniai Savivaldybė dosniai dotavo „Žiburio knygyno“ verslą.
„Tai mūsų įmonė. Dotuojame savo verslą, kurios akcininkai mes esame“, – įsijautė į verslininko vaidmenį administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Po politikų klausimų paaiškėjo, kad kol vyktų patalpų vaistinei nuomos konkursas, o jis gali tęstis ir ne vieną mėnesį, patalpos Centro poliklinikoje stovėtų tuščios.

„Suinteresuotieji patalpų nuoma poliklinikoje gali konkurse nedalyvauti, laukti kainos mažėjimo, nes tokių žaidėjų rinkoje nėra daug, gal 2-3. Patalpos liks tuščios. Galima būtų buvę susirasti ir agentūrą „012“, kuri parašys kainą 70 Eur, jei būtume ieškoję tam, kad užmuštų „Valerijoną“ didele kaina ir pasakytų, jog tu vis tiek kraustysies lauk“, – prieštaravo vicemeras Justinas Sartauskas.
Vicemeras pristatė socialdemokratų frakcijos parengtą alternatyvų Tarybos sprendimo projektą – pratęsti patalpų nuomos sutartį su „Valerijonu“ dvejiems metams už 30 proc. didesnę kainą – 15 Eur už kv. m. J. Sartauskas aiškino, kad tokio smūgio (keturis kartus padidintos nuomos kainos) verslas negali atlaikyti, nes nėra tam pasiruošęs.

„Jei mūsų taisyklės būtų tokios, kad kiekvieną kartą pasibaigus nuomos sutarčiai reikia eiti į konkursą, verslas būtų tam pasiruošęs. Žinodamas, kad 10 metų nuomotis gali, nėra pasiruošęs. Vaistinė, žinodama, kad po 2 metų nuomos Savivaldybė nebetęs, sukaups lėšas darbuotojų išeitinėmis kompensacijoms, kitų lėšų ir konkurse dalyvaus arba ne. Šiandien mes užklupome juos netikėtai“, – aiškino sprendimo motyvus mero pavaduotojas. Jis pastebėjo, kad kalbėti apie tai, kokios nuomos kainos galėjo būti prieš 5 metus, apskritai yra nekorektiška, nes tai tik teorinės prielaidos, nepagrįstos tuometine Šiaulių miesto ekonomine situacija.

„Valerijono“ vaistinės direktorė A. Girdenienė politikams sakė, kad taip staiga uždarius filialą iš darbo tektų atleisti tris ilgametes darbuotojas su pusmetinėmis kompensacijomis. Tokios netikėtos išlaidos sutrikdytų vaistinės finansinius atsiskaitymus. Anot direktorės, iškiltų grėsmė, kad farmacijos didmenininkai perims vaistinę už skolas. Pasak A. Girdenienės, siekdama išsilaikyti smulkaus verslo įmonė ir taip ėmėsi papildomų verslų – gamina vaistus, turi arbatinę, siūlančią sveikos mitybos patiekalus, gamina kosmetinius kremus, kurie parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ buvo įvertinti aukso medaliu. Vaistininkų kolektyvas vykdo aktyvią edukacinę veiklą. Pagrindinėse „Valerijono“ patalpose bulvare nuo 1870 m. veikianti vaistinė pusrūsyje yra įrengusi muziejinę ekspoziciją.

Pramonininkams nuoma vos 1 euras už kvadratą
Administracijos direktoriaus pavaduotojas M. Velička kvietė politikus primygtinai laikytis verslo logikos ir efektyviai naudoti Savivaldybės turtą. Tik atrodo, kad tokių principų Savivaldybės administracija laikosi ne visuomet.

Rugpjūčio mėnesį buvo paskelbtas nuomos konkursas beveik 74 kv. m Savivaldybės patalpų Vilniaus g. 100 nuomai su įvardyta konkrečia paskirtimi – administracinei veiklai, įstaigų ir kitų verslo įmonių aptarnavimo veiklai. Konkursą be konkurencijos laimėjo Šiaulių pramonininkų asociacija, vienijanti stambiausius miesto pramonininkus. Žinoma, prieš konkursą niekas rinkos tyrimo neatlikinėjo ir realios nuomos kainos nesiaiškino, o 1 kvadratinį metrą tvarkingų patalpų (prieš tai ten buvo įsikūrusi Šiaulių regiono plėtros agentūra) įkainojo.... 1 Eur. Už tiek ir išnuomojo.

Tuomet niekas nerypavo, kad rinkos kaina kelis kartus didesnė ir kad Savivaldybė į miesto biudžetą per trejus metus negaus tūkstančių eurų.

2017 12 13 12

Administracijos direktoriaus pavaduotojas M. Velička, iš Kauno dirbti Šiaulių savivaldybėje atvykęs rugsėjo mėnesį, mokė politikus neva efektyvaus turto valdymo.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų