Šventiniame Šiaulių miesto kultūros ir meno bendruomenės vakare pagerbti 2017 metų miesto kultūros ir meno premijų laureatai bei 2018 metų jaunieji menininkai, kuriems skirta stipendija. Miesto Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė, sveikindama susirinkusius, kalbėjo, kad visi verti didžiausių kultūros apdovanojimų, nes kultūros žmogui svarbiausia – galimybė kurti miestą, bendruomenę ir valstybę. Svarbu tikėti savimi, kūrybos ir kultūros galia vienyti mus visus.

Stipendijos – ateities įsipareigojimams
Pirmiausia paskelbti  jaunieji menininkai, kuriems paskirtos Savivaldybės stipendijos 2018 m. kūrybiniams projektams įgyvendinti.

Pirma į sceną kviečiama  grafikė Vaiva Kovėraitė-Trumpė. Ji neslėpdama susijaudinimo prisipažįsta, kad jaučiasi įsipareigojusi miestui, o dabar galės drąsiai įgyvendinti numatytą projektą –  miestas sulauks įdomių parodų.

Stipendija skirta  menininkui (videoprojekcijos ir graffiti) Adomui Žudžiui. Jis dėkingas už pasitikėjimą jo kūrybos potencialu, suteikta galimybe miesto erdvėse atskleisti savo idėjas, bet šiek tiek apgailestauja praradęs privilegiją būti neatpažįstamas, nes „jo srities menininkai linkę kalbėti ne veidu, o savo kūriniais“.

Literatė  Roberta Stonkutė teigė, kad iš tikrųjų stipendija skirta ne jai, bet jos bendraminčiams, jauniems Šiaulių žmonėms, nes daugiau renginių galės organizuoti. Šiaulių universiteto studentė planuoja literatūrinių skaitymų ir savo autorinius vakarus ne tik universitete, bet ir miesto bendruomenėje. R. Stonkutė rašo eilėraščius, bet didžiausiu savo pasiekimu laiko vadovavimą „Mūzynui“. Jauna literatė pastebi, kad trūksta jaunų žmonių literatūrinio gyvenimo, ragina jaunuosius kūrėjus dalyvauti skaitymuose, džiaugiasi, kad į juos sugrįžta rašytojai Sandra Bernotaitė, Darius Tauginas, docentė Dalia Jakaitė. Mergina tikisi, kad pavyks suburti stiprų „Mūzyno“ branduolį ir „jaunieji literatai dar subanguos.“

Fotomenininkui Edvardui Tamošiūnui stipendija padės įgyvendinti įdomų projektą „Šiauliai perspektyvoje“. Šiaulių vaizdai bus fotografuojami senovine technika ir gretinami su vaizdais senose nuotraukose. Susijungs praeitis ir dabartis, laiko perspektyvoje išvysime, kaip kinta miestas.

Taigi jaunieji menininkai įsipareigojo miesto kultūrinį gyvenimą nuspalvinti įdomiais renginiais, nestandartine  idėjų raiška.

Premijos – padėka už atliktus darbus
Geriausiu 2017 m. kultūriniu edukacijos projektu paskelbtas miesto Savivaldybės viešosios bibliotekos projektas „Komiksų erdvė bibliotekoje“. Vedėjos D. Kinčinaitienės nuomone, šis projektas svarbus ne tik Šiauliams, bet ir kitoms šalies bibliotekoms, nes parodė, kaip galima naujomis technologijomis rengti kūrybines dirbtuves, konkursus. Tai kol kas vienintelis Lietuvoje projektas skinasi kelią ir į kitas bibliotekas.

Pirmoji premija už meilę žodžiui, atsidavimą teksto burtams ir ilgametį literatūros almanacho „Varpai“ tradicijų puoselėjimą įteikta Silvijai Peleckienei. Laureatė  – ilgametė almanacho „Varpai“ redaktorė, išleidusi 8 knygas, šiuo metu spaudai ruošia devintąją.  

„Seniai rašau, bet dabar esu visai laisva kūrybai. Rašau noveletes, man rūpi žmogaus dvasinis gyvenimas. Mūsų visa šeima – rašytojai, todėl nesenstame. Sūnus Mindaugas jau 20 knygų išleido. Filosofijos doktorantas, poliglotas. Įvertinimas, žinoma, džiugina. Dabar tik dirbk ir dirbk...“  – dalijosi džiaugsmu S. Peleckienė.

Smuikininkei Jūratei Stakvilevičienei premija paskirta už tikėjimą muzikos garsų galia ir nenuilstantį profesionaliosios muzikos klausytojų skonio ugdymą. Ji dirba Šiaulių kameriniame orkestre, yra pirmasis jo smuikas, vadovauja dviem mėgėjų meno kolektyvams. Šventinį vakarą ji taip pat savo grojimu džiugino klausytojus. Smuikininkė labiausiai dėkinga savo mokytojams, kurie atvedė į profesionaliosios muzikos kelią.

Dailininkas Sigitas Prancuitis premija įvertintas už visą kūrybinę veiklą, už rafinuotą tapybos estetiką, asambliažo meno puoselėjimą ir pavyzdinį menininko laisvės įkūnijimą Šiaulių miesto gyvenime.

„Kūryba yra didelis džiaugsmas ir kančia. Labai džiaugiuosi, kad Šiaulių visuomenė mane vertina,  – sakė  menininkas. – Kadangi gyvenimas į antrą pusę rieda, turiu užbaigti senus ir skubiai planuoti naujus darbus.“  S. Prancuitis  kuria skulptūrinį ansambliažą Vasario 16-ajai. Jaučiasi pagerbtas, menininkui ne finansinė pusė svarbiausia, o dėmesys kūrybai ir veiklai.

Fotomenininkas Ričardas Dailidė  apdovanotas už gyvenimo eleganciją ir bendravimo meną, neišsenkančią žmogiškos šilumos sklaidą fotografinėse akimirkose.  Tai aktyvus visuomeninis veikėjas, jaunosios kartos ugdytojas, pilietinių iniciatyvų dalyvis. Laureatas šiemet atšventė 80- metį, o į sceną atėjo kupinas jaunatviško žavesio ir filosofinės išminties: „ Esu išbandęs daug profesijų. Kūryba – aukščiausia civilizacijos egzistencijos būsena. Šiuo metu pasauliui grėsmė didelė. Gal ir keista, bet ją sukelia civilizacija. Taigi kultūrai priklauso ne tik menas, bet ir pasaulio išnykimas. Mes turime būti reikalingi vieni kitiems. Kas mes be jūsų? Kultūra yra tai, kas mus vienija ir kas gali išgelbėti.“

Skambant Arijaus Ivaškevičiaus atliekamoms melodijoms premijų laureatams įteiktos simbolinės Martyno Gaubo sukurtos dovanos.

Šventė  miesto kultūros bendruomenei
Šiaulių kamerinio orkestro (dirigentas meno vadovas Ričardas Šumila) ir solisto saksofonininko Petro Vyšniausko atliekami kūriniai užbūrė klausytojus, koncerto vedėjos Raimondos Šližienės aksominiu balsu skaitomos eilės, linkėjimai krito tiesiai į širdį. Šventinis vakaro koncertas „Džiazo standartai“ kėlė pasididžiavimą miesto menininkais,  sustiprino pasitikėjimą miesto dabartimi ir ateitimi.

2017 12 13 14

2017 12 13 15

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų