Šiandien vakare vyksiančiame šventiniame Šiaulių miesto kultūros ir meno bendruomenės vakare bus skelbiami 2017 metų miesto kultūros ir meno premijų laureatai bei 2018 metų jaunieji menininkai, kuriems skirta stipendija. Šiaulių miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė informavo, kad prie Savivaldybės sudaryta Kultūros taryba gavo 8 paraiškas menininkams premijuoti ir kultūros ir meno premijas po 1500 Eur skyrė keturiems kūrėjams.

Smuikininkė Jūratė Stakvilevičienė premijos laureate skelbiama už tikėjimą muzikos garsų galia ir nenuilstantį profesionaliosios muzikos klausytojų skonio ugdymą. Dirba Šiaulių kameriniame orkestre, yra pirmasis jo smuikas, vadovauja dviem mėgėjų meno kolektyvams. Skyriaus vedėja smuikininkę pavadino stygininkų motina.

Kitas laureatas – šįmet 80-metį atšventęs fotomenininkas Ričardas Dailidė – apdovanotas „už gyvenimo eleganciją ir bendravimo meną, neišsenkančią žmogiškos šilumos sklaidą fotografinėse akimirkose“. Anot vedėjos, premija skirta ne vien kaip fotomenininkui, bet ir kaip aktyviam visuomeniniam veikėjui, jaunosios kartos ugdytojui, pilietinių iniciatyvų dalyviui, parengusiam ne vieną reikšmingą fotoparodą.

Silvijai Peleckienei miesto premija skirta už „meilę žodžiui, atsidavimą teksto burtams ir ilgametį literatūros almanacho „Varpai“ tradicijų puoselėjimą“. D. Kinčinaitienė akcentavo, kad laureatė – ilgametė almanacho „Varpai“ redaktorė, išleidusi 8 knygas. Literatės kandidatūrą premijai teikė Lietuvos kultūros fondas.

Sigitas Prancuitis – aktyvus menininkas – premija įvertintas už visą kūrybinę veiklą, už rafinuotą tapybos estetiką, asambliažo meno puoselėjimą ir pavyzdinį menininko laisvės įkūnijimą Šiaulių miesto gyvenime.

Miesto kultūros ir meno premijai gauti buvo dar teikiamos Vaidoto Janulio, Zenono Ripinskio, Dariaus Augulio ir Ginto Gascevičiaus kandidatūros.

Tradiciškai kasmet Savivaldybė skiria stipendijas jauniesiems menininkams. 2018 m. po 1500 Eur metams, išmokant kas mėnesį lygiomis dalimis, iš 8 pretendentų stipendijos skirtos menininkui (videoprojekcijos ir graffiti) Adomui Žudžiui, literatei Robertai Stonkutei, fotomenininkui Edvardui Tamošiūnui, grafikei Vaivai Kovieraitei-Trumpei.
Visi jie įsipareigojo už gautas stipendijas surengti savo kūrybines akcijas arba renginius. R. Stonkutė planuoja literatūrinių skaitymų ir savo autorinius vakarus, E. Tamošiūnas ir V. Kovieraitė-Trumpė – organizuoti savo autorines parodas.

Geriausiu 2017 m. kultūriniu edukacijos projektu paskelbtas ir 1000 Eur premija skirta Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos projekto „Komiksų erdvė bibliotekoje“ organizatoriams ir vykdytojams.

„Šis projektas svarbus ne tik Šiauliams, bet ir kitoms šalies bibliotekoms, nes parodė, kaip galima naujomis technologijomis, priemonėmis veiklą integruoti į mokymo programas, rengti kūrybines dirbtuves, kviesti menininkus, rengti konkursus. Ši veikla matoma visos Lietuvos mastu“, – sakė D. Kinčinaitienė.

2017 12 11 23

Silvija Peleckienė.
P. Višinskio bibliotekos nuotr.

2017 12 11 14

Sigitas Prancuitis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 12 11 08

Ričardas Dailidė.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų