Naujieji metai turėtų keisti mūsų alkoholio vartojimo įpročius dar labiau nei šįmet. Bent jau to siekia šalies valdžia, griežtinanti prekybos alkoholiu tvarką. Šiaulių miesto savivaldybė bando žengti dar toliau – visiškai apriboti naktinę prekybą alkoholiu viešojo maitinimo įstaigose. Nors pasikeitus mažmeninės prekybos alkoholiu tvarkai, abejotina, ar tokioms įstaigoms bebus verta dirbti visą naktį, tad problema gali išsispręsti ir be miesto valdžios politikavimo.

Naujovės – dar daugiau draudimų
Nuo sausio 1 dienos alkoholinių gėrimų prekybos vietose galėsime įsigyti trumpesnį laiką – nuo 10 iki 20 val. (dabar nuo 8 iki 22 val.), o sekmadieniais nuo 10 iki 15 val. Jei prekybininkai turi išsipirkę ilgesniam laikui licenciją, tai nieko nereikš – vadovautis reikės Alkoholio kontrolės įstatyme įteisintu laiku.

Viešojo maitinimo vietose svaigalus išsinešti bus galima tik jau minėtu laiku. Barai, kuriuose alkoholinių gėrimų būdavo galima įsigyti ištisą parą, nuo vakaro aštuonių iki ryto dešimtos valandos, o sekmadieniais nuo trijų dienos jais prekiauti galės tik išpilsčius ir užtikrinant vartojimą vietoje. Draudžiama parduoti alkoholį buteliuose, skardinėse ir kt., o pirkėjams uždrausta išsinešti minėtu laiku svaigalus iš viešojo maitinimo vietų (barų, kavinių).

Nuo naujamečio vidurnakčio stos tas metas, kai įsigyti svaigalų negalės jaunesni nei dvidešimtmečiai, nors prekiauti jais leidžiama ir nuo 18 metų (padavėjai, barmenai, kasininkai).  Bus privalu visų pirkėjų, jaunesnių nei 25 m. amžiaus, patikrinti dokumentus.

Dar vienas radikalus pokytis – nuo kitų metų pradžios draudžiama alkoholio reklama. Apribota išlyga taikoma tik prekybos alkoholiu vietose. Tiesa, viešojo maitinimo įstaigų meniu nurodomos alkoholinių gėrimų savybės (pvz., rūgštus, saldus ir pan.) arba objektyvios rekomendacijos apie derinimą su maistu (pvz., rekomenduojama prie žuvies patiekalų) nelaikomos reklama.

Šis draudimas neaplenkia ir internetinės erdvės. Tam tikrą informaciją apie svaiginančius gėrimus leidžiama pateikti tik juos gaminančių ar jais prekiaujančių įmonių interneto svetainėse, tačiau ne socialinių tinklų paskyrose.

Statistiniai duomenys džiugina šalies valdžią alkoholio vartojimas šalyje mažėja. Labiausiai – spirituoto vyno. Tik niekas nesuskaičiuoja, kiek tokių gėrimų lietuviai nusiperka Lenkijoje ar Latvijoje, kurios verslininkai Lietuvos-Latvijos pasienyje net ėmė steigti naujas gėrimų parduotuves, kad mūsų tautiečiai galėtų kuo patogiau apsiprekinti.

Siekia naktinę prekybą uždrausti
Neatsilieka nuo šalies valdžios draudimų ir Šiaulių miesto savivaldybė. Atsižvelgus į policijos komisariato duomenis, lapkričio pradžioje buvo teikiamas Tarybos sprendimas apriboti prekybos alkoholiu laiką nuo 8 iki 22 val. visą parą veikiančiai „Dubijos svetainei“, esančiai šalia geležinkelio stoties. Keli Tarybos nariai pateikė alternatyvų sprendimo projektą apriboti naktinį prekybos laiką visoms keturioms mieste visą parą veikiančioms viešojo maitinimo įstaigoms. Sprendimas buvo atidėtas gruodžio 21 d.

Prieš keletą metų Taryba panašius sprendimus jau buvo priėmusi ir įstrigo teismuose. Šįmet paskutinei teismą laimėjusiai įmonei iš miesto biudžeto sumokėjo apie 50 tūkst. Eur.

Vienas iš alternatyvą teikusių politikų – mero pavaduotojas Domas Griškevičius tvirtino, kad pasikeitusi prekybos alkoholiu tvarka nebeleis iš barų išsinešti gėrimų, tačiau netrukdys jiems dirbti visą naktį ir aptarnauti klientus, norinčius išgerti vietoje.

„Bet kuriuo atveju laikas apriboti siūlomas ir dėl kitų motyvų – muštynių, vagysčių ir kitų nusikaltimų. Jei pardavimas ir apsunkėtų, giluminių problemų nespręstų. Komitete policija rodė vaizdo medžiagą, kur žmogus, nusigėręs tame „taške“, išėjęs į lauką buvo apšvarintas ir dar apspardytas. Iš esmės policija dėl to siūlo apriboti tuos laikus. Barai ir dabar gudrauja ir randa būdų, kaip tuos formalius reikalavimus apeiti“, – sakė vicemeras.

Policija – dažnas dviejų barų „svečias“
Ekonomikos ir investicijų skyriaus vyr. specialistė Leta Rinkevičienė informavo, kad yra rengiami sprendimai apriboti prekybos alkoholiu laiką nuo 8 iki 22 val. „Dubijos“ svetainėje ir parduotuvėje-bare „Magija“. Dėl kitų dviejų barų darbo laiko apribojimų dar svarstys Savivaldybėje sudaryta komisija.

Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas informavo, kad nustatė, jog nuo 2016 m. gruodžio 1 d. iki šių metų rugsėjo policijos pareigūnai į „Dubijos“ svetainę (Dubijos g. 44) ir jos prieigas buvo kviesti 35 kartus. Čia buvo užfiksuoti ne tik nedideli viešosios tvarkos pažeidimai  (alkoholinių gėrimų gėrimas viešosiose vietose arba neblaivaus asmens pasirodymas viešose vietose), bet ir 5 nusikalstamos veikos, sukėlusios grėsmę žmogaus sveikatai bei turtui. Pradėti 3 ikiteisminiai tyrimai dėl viešosios tvarkos pažeidimų, vienas – dėl vagystės ir vienas – dėl plėšimo. Dažniausiai teisės pažeidimus įvykdydavo arba jų metu nukentėdavo neblaivūs asmenys.

Į parduotuvę-barą „Magija“, Tilžės g. 80 esančias patalpas ir jų prieigas, nuo šių metų pradžios iki rugsėjo 20 d. policijos pareigūnai vyko net  51 kartą, 12 kartų čia lėkė ir greitoji medicinos pagalba. Daugiausia  pranešimų apie įvykius gauta tarp 23 val. ir 4 val. Dėl 7 pranešimų buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai (dėl vagystės, netikrų pinigų ar vertybinių popierių gaminimo, laikymo ar realizavimo, dėl papirkimo, viešosios tvarkos pažeidimo).

 

Į viršų