Šiauliuose rasis Pasaulio Teisuolių skveras. Šiaulių miesto politikai šį mėnesį suteikė tokį pavadinimą teritorijai šalia Ch. Frenkelio vilos Ežero ir Vilniaus gatvių sankirtoje, greta tos vietos, kur karo metais buvo įkurti žydų getai.

Žydų bendruomenė siūlo pagerbti gelbėtojus
Šiaulių mero pavaduotojas Domas Griškevičius pakomentavo, kad tokį žingsnį miesto valdžia žengė atsižvelgdama į miesto žydų bendruomenės prašymą.

„Vieno susitikimo metu Šiaulių žydų bendruomene pasiūlė, kad teritorijoje, kuri ribojasi su dviem getais, būtų galima įrengti Pasaulio Teisuolių parką, pažymint ne karo negandas, o pagerbiant tuos žmones, kurie rizikuodami savo gyvybėmis karo metais gelbėjo žydų tautos žmones nuo mirties. Šiauliuose toks paminklas atsirastų pirmasis, nes Lietuvoje apie tai kalbama dešimtmečius, bet niekas taip ir neįvyksta. Bendruomenės iniciatyva sulaukė palaikymo. Visi mato logiką, istorinį tęstinumą. Sumanymui pritarė ir miesto Taryba“, – sakė D. Griškevičius.

Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyriaus vedėja Rasa Budrytė politikams patvirtino, kad vien pavadinimo skverui nepakaks. Jau kitų metų biudžete numatoma skirti pinigų architektūriniam konkursui surengti. Jo metu būtų parinkta geriausia profesionali idėja, kaip skverą sutvarkyti ir kokį atminimo akcentą pastatyti. Vedėja sakė, kad paaiškėjus, kaip skveras bus sutvarkytas ir kiek tam reikės lėšų, tikimasi, kad 2019 m. biudžete jau bus galima jas numatyti ir pradėti vykdyti darbus. R. Budrytė atskleidė, jog kalbama apie tai, kad prie šios idėjos įgyvendinimo prisidės ir pati žydų bendruomenė, rėmėjai.

Rasti sprendimą bus patikėta architektams
Kaip rodo didelė dalis mokslinių tyrimų, geriausiai žaizdos išgyja tada, kai imamasi žingsnių, kurie primintų, kas įvyko, nes šis priminimas yra tarytum bendruomeninė išpažintis. Vakaruose šie žingsniai apibendrinami pereinamojo teisingumo sąvoka.

Keiptauno universitete dėstantis teisės mokslų profesorius Jeremy Sarkinas pabrėžė, kad tokia politika visuomenei – lyg operacija, kurios metu išoperuojama nesveika oda, dailiai susiuvama ir po kiek laiko žmogus tampa sveikas.

Tam pritaria ir Šiaulių miesto tarybos narys Gintaras Karalevičius. Jis tvirtina, kad svarbiausias tikslas yra apsaugoti ateities kartas nuo praeityje įvykusių klaidų: „Manau, kad toks parkas yra labai reikalingas, nes prasminga padaryti viską, jog tokių klaidų būta išvengta ateityje. Svarbu ir tai, kad dalis žmonių holokausto metu gebėjo rasti stiprybės ir valios apginti silpnesnįjį. Neretas žydų tautos vaikas išgyveno dėl lietuvių drąsos.“

Kalbantis, kaip ta atmintis galėtų būti įamžinta, dauguma pritaria, jog sprendimą turi rasti profesionalai – architektai.

„Manau, kad pompastika yra nereikalinga. Svarbiausia, kad vieta būtų patraukli, trauktų žmones ir būtų gyvybinga. Žinoma, reikalingas akcentas, kuris pagerbtų teisuolius, bet pagrindines mintis ir idėjas turėtų pristatyti architektai. Labiausiai norime išgirsti jų balsą“, – tvirtino Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas bei idėjos autorius Sania Kerbelis.

Ne tik prašo, bet ir siūlo pagalbą
Šiaulių vicemeras D. Griškevičius pasidžiaugė, kad mieste su žydų bendruomene susiklostė puikūs santykiai, pagrįsti abipusia pagarba.

„Bendruomenė yra aktyvi, nebijo reikšti savo idėjų ir sugeba argumentuoti. Labiausiai džiugina tai, kad ši bendruomenė ne tik prašo, bet ir siūlo savo pagalbą.

Vicemeras patvirtino, kad geri santykiai užsimezgė ir su Izraelio ambasada. Per pastaruosius metus vyko ne tik įvairūs kultūriniai renginiai, bet ir Šiaulių bei Izraelio jaunimo krepšinio, regbio turnyrai.

Šį mėnesį Pasaulio Teisuolių vardu pavadintas skveras savo tikrą vaizdą įgaus tik per kelerius artimiausius metus. Jame turėtų atsirasti ir paminklas holokausto tragediją patyrusių žydų gelbėtojams.

Į viršų