Kiekvienose savivaldybės teritorijoje vaiko ir šeimos gerove rūpinasi visa eilė institucijų. Kadangi ne tik šeimos, bet ir pačios įstaigos nebežino viena kitos galimybių ir įgaliojimų, trys ministerijos – Socialinių reikalų ir darbo, Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo – kiekvienoje savivaldybėje įsteigė ir pačios finansuoja po naują etatą, kurį pavadino tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatoriumi.

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Asta Lesauskienė pristatė konkursą į minėtas pareigas laimėjusią Liną Augytę. Nauja specialistė paaiškino, kad jos darbo pagrindinis tikslas – sukoordinuoti pagalbą vaikui ir šeimai, kad ji būtų kuo efektyvesnė. Ji neneigė, kad tokią pagalbą teikianti ne viena institucija kartais nesusikalba, nevyksta bendri susitikimai, pasitarimai, kad būtų galima planuoti bendrą darbą.

„Mano tikslas – sujungti visas institucijas bendram tikslui. Šiauliuose yra apie 340 socialinės rizikos šeimų, tačiau dirbti teks su bet kuria šeima mieste, kuri stokoja pagalbos. Galime gauti signalą, kad pažeidžiama vaiko gerovė, iš šeimos gydytojo, pedagogo ir panašiai.  Tas signalas gali kilti tada, kai vaikas ateina į švietimo įstaigą mieguistas, suirzęs, nešvariai apsirengtas, pasakoja, kad dėl tam tikrų priežasčių blogai miegojo, nepavalgė, gal tėvelis pamiršta pasiimti ar mamytė ateina tokios būklės, kokios neturėtų ateiti, ir kitais atvejais“, – vardija L. Augytė.

Specialistė aiškina, kad jos darbo tikslas yra ne nubausti, o padėti. Gal šeimai reikalinga tik vienkartinė pagalba, o gal pradžiai reikia socialinio darbuotojo paslaugų. Specialistei gali tekti spręsti, ar kreiptis į policiją, ar į Vaiko gerovės komisiją ir pan. Ji sako, jog spręsianti ne viena, o kalbėdamasi su pedagogais, šeimos gydytoju, kaimynais, turės galimybę pasidomėti duomenų bazėje, ar nėra šeimai kviesta policija. L. Augytė sakė, kad ji neturės įgaliojimų prireikus vaiką paimti iš šeimos. Tokį sprendimą galės priimti valstybinė Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnyba, nustačiusi vaikui kilusį II grėsmės lygį.

Nuo 2013 m. 22 savivaldybės dalyvavo pilotiniame projekte, kuriame buvo tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorius. Juo Šiauliuose ir dirbo L. Augytė, turinti 13 metų darbo su šeimomis patirtį. Specialistė Šiaulių universitete yra įgijusi specialiosios pedagogės-logopedės profesiją, baigusi tarpkultūrinio ugdymo ir tarpininkavimo magistro studijas.

L. Augytė pasakojo, kad dalyvavo trijų ministrų sudarytoje darbo grupėje, kuri kūrė darbo metodiką ir naujos pareigybės aprašymą. Šiuo metu specialistė dirba Vaiko teisių apsaugos skyriuje, tačiau šis jau nuo kitų metų vidurio bus panaikintas. Tada tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorius bus tiesiogiai pavaldus Savivaldybės administracijos direktoriui.

Į viršų