Nors Vėlines minėjome vos prieš kelias savaites, prekybos centrų lentynose jau galima rasti kalėdinių prekių. Vis dėlto pirkėjų antplūdžio kol kas dar nematyti. Šiauliečių nuomone, ruoštis šventėms dar ankstoka, todėl jie neskuba atverti piniginių dovanoms bei puošmenoms.

Paštininkams prasidėjo darbymetis
Paštininkai ir kurjeriai mano kitaip. Anot jų, šventinėmis dovanomis reikėtų pradėti rūpintis jau dabar, ypač planuojant ką nors įsigyti internetu. Skaičiuojama, kad gruodį siuntų srautas padvigubėja, todėl dovanos gali keliauti ilgiau. Prieš Kalėdas elektroninėse parduotuvėse pardavimai išauga apie 3 kartus, o kurjerių poreikis padvigubėja.

Tad planuojantys dovanas pirkti internetu, ypač iš užsienio, tuo turėtų pradėti rūpintis jau dabar. Aiškinama, kad tai susiję ne tik su augančiu siuntų srautu, bet ir su sudėtingesnėmis oro sąlygomis, dėl kurių gali vėluoti siuntų pristatymas.

Perkantiems lietuviškose elektroninėse parduotuvėse taip pat rekomenduojama nedelsti, nes prieškalėdiniu laikotarpiu užtrunka siuntų paruošimas, o jeigu prekę norėsis grąžinti, gyventojas praras daug laiko.

„Šiandien lietuviams jau tampa įprasta kalėdinių dovanų ieškoti elektroninėse parduotuvėse, nes pirkimas internetu spartesnis, paprastesnis, jis reikalauja mažiau pastangų. Neiškeldami kojos iš namų žmonės prie savo kompiuterių ar mobiliuosiuose telefonuose gali stebėti į Kalėdų karštinę įsitraukusius viso pasaulio prekybininkus ir pasirinkti patraukliausius šventinius pasiūlymus.

Vis dėlto nepamirština, kad svetur įsigyti pirkiniai keliauja ilgiau, todėl svarbu įvertinti galimą jų pristatymo trukmę. Kalėdas švenčia visas pasaulis, todėl šiuo laikotarpiu stipriai padidėja tiek elektroninių parduotuvių, tiek paštų darbo krūvis. Be to, žiemą dėl prastų oro sąlygų, kai siaučiant pūgoms negali pakilti lėktuvai ar užpustomi keliai, gali vėluoti siuntų pristatymas. Tad kuo anksčiau užsisakysime pirkinių, tuo būsime tikresni, kad jie iki Kalėdų spės pasiekti adresatus.

Perkantiems lietuviškose elektroninėse parduotuvėse irgi rekomenduotume nedelsti, nes prieškalėdiniu laikotarpiu užtrunka siuntų paruošimas, o jeigu prekę norėsite grąžinti, prarasite dar daugiau laiko“, – rašoma viešai išplatintame pranešime.

Nemėgsta pernelyg anksti ruoštis
Pasiteiravus šiauliečių nuomonės, paaiškėjo, kad tokių rekomendacijų laikosi ne visi. Lapkričio mėnesį Kalėdoms pradeda ruoštis patys atsakingiausi ir uoliausi, o didžioji dalis gyventojų dovanas artimiesiems perka paskutinę minutę.

„Šventinė dovanų pirkimo karštligė neaplenks nė vieno. Todėl nelaukiu milžiniškų eilių ir mąstau, kaip nustebinti artimuosius. Puikių dovanų idėjų galima rasti elektroninėse parduotuvėse. Vieną gražų daiktą jau esu parsisiuntusi, artimiausiu metu, manau, būsiu supakavusi dovanas visiems“, – džiaugiasi Agnė.

Saulius sako, kad internetu ir prekybos centruose kol kas nieko pirkti nežada: „Pasigrožiu kai kuriais daiktais, bet pirkti neskubu, turbūt lauksiu tam tinkamiausio meto, be to, galbūt artėjant Kalėdoms sugalvosiu ką nors originalesnio ir įdomesnio.“

Jis atvirauja, kad iki šiol dovanoms pirkdavo dovanų korteles, teatro bilietus, buitinę techniką.

Vidmanto nuomone, Kalėdoms nereikia pradėti anksti ruoštis, nes tuomet šventės netenka joms būdingos dvasios.

„Prekybos centrai dėl proceso komercializavimo skatina pernelyg anksti ruoštis Kalėdoms, o tai kertasi su tam tikromis lietuviškomis tradicijomis. Mane labiau domina Kalėdų dvasia, susieta su būsimu dienų ilgėjimu, šeimos bendravimu. Kadangi esu labai neorganizuotas, dovanas renku prieš pat Kalėdas“, – sako Vidmantas.

Finansų analitikų duomenimis, praėjusiais metais daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų, savo artimo žmogaus kalėdinei dovanai ketino skirti iki 20 eurų. Daugiau nei 15 proc. sakė neplanuojantys nieko pirkti arba dar nežinantys, kiek lėšų tam skirs. Likusi dalis gyventojų pinigines ruošėsi atverti plačiau ir artimuosius apdovanoti brangesnėmis nei 20 eurų dovanomis.

Į viršų