Šiaulių miesto politikai lengva ranka daugiau nei 10 kartų padidino iš miesto biudžeto skiriamas lėšas, kurios atiteks dviem projektams: Laisvosios ekonominės zonos infrastruktūros plėtos ir Saulės laikrodžio aikštės kapitalinio remonto.
Pirmajame projekte Savivaldybės dalis išaugo nuo 40 tūkst. iki 420 tūkst. Eur, o antrajame – nuo 23 tūkst.r iki 351 tūkst. Eur. Paaiškinta, kad tik pateikus  Laisvosios ekonominės zonos infrastruktūros plėtros projektą paraišką finansavimui gauti, išaiškėjo, jog Savivaldybė turi apmokėti PVM išlaidos, kurios jai nebus grąžinamos, nes įstaiga nėra šio mokesčio mokėtoja.  

Politikams itin daug klausimų sukėlė Saulės laikrodžio aikštės projekto pabrangimas. Praėjusiais metais konkursą laimėjęs buvęs projekto rangovas „Račkausko Agrotech“, turėjęs remontą atlikti per dvejus metus už beveik 600 tūkst. Eur, įvertino, kad norint pasiekti Savivaldybės keliamus kokybės reikalavimus reikės papildomai perbetonuoti aplink „Šaulio“ skulptūrą esančio amfiteatro suolus, o tokie darbai konkurso sąlygose numatyti nebuvo ir į bendrą projekto kainą neįskaičiuoti. Savivaldybės administracija susitarė su rangovu sutartį nutraukti ir paskelbė rangos darbų konkursą iš naujo. „Račkausko Agrotech“ konkurse nebedalyvavo. Pasiūlymą pateikė vienintelis konkurso dalyvis – UAB „Limega“. Pasiūlymo vertė – 900 tūkst. Eur, o terminas – perpus trumpesnis. Pagal finansavimo sutartį darbai turi būti baigti iki kitų metų lapkričio 30 d.

„Aš, kad visiems būtų aišku,  noriu pasakyti, jog dabar visi balsuosime už tai, kad Saulės laikrodžio aikštė dabar kainuos beveik 350 tūkst. Daugiau vien dėl to, kad nebuvo paskaičiuotas suoliukų pamatų betonavimas. Ar jūs, Tarybos nariai, galėtumėte įsivaizduoti, kad suoliukų pamatai galėtų kainuoti tokią sumą? Aš už 50 tūkst. asmeniškai pats išliečiau tuos pamatus“, – sakė Andrius Šedžius.

Politikai klausė klausimą pristačiusios Projektų valdymo skyriaus vedėjos Ievos Džiaugienės, kas pasikeitė konkurso sąlygose skelbiant jį antrą kartą. Paaiškėjo, kad sąlygos liko visiškai tos pačios ir net suoliukų pamatų ten neatsirado, tik kaina padidėjo daugiau nei 300 tūkst. Eur.

Gintautas Lukošaitis, kaip pastaruoju metu dažnai atsitinka, visas pretenzijas peradresavo buvusiems administracijos direktoriaus pavaduotojams Martynui Šiurkui ir Giedrei Mendozai-Herrerai.

Gedeminas Vyšniauskas pasiūlė pareikalauti atsakomybės iš tų, kurių darbo brokas pabrangino projektą.

Buvo pasiūlyta klausimą atidėti ir dar paanalizuoti. Meras Artūras Visockas pareiškė, kad tada projektas bus prarastas. „Dėl netikusio veiksmo, kurį padariau tikrai ne aš, praradome jau metus“, – paaiškino meras.

Tarybos nario Denio Michalenko pasiūlymą klausimą atidėti Tarybai pirmininkavęs A. Visockas ignoravo.

Vladas Artūras Balsys paprašė Antikorupcijos ir kontrolės komiteto išsiaiškino konkurso nutraukimo ir pabrangusio projekto teisėtumą.

Į viršų