Trečiadienio vakare vienoje iš miesto kavinių vyko garsinio skaitymo valanda „Algirdo Juliaus Greimo ir Ievos Simonaitytės kūrybos dialogai“. Ją organizavusio Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus vedėjos Intos Skeivienės teigimu, Pasaulinė baltosios lazdelės diena kultūros namuose minima kasmet, bet šiemet nutarta surengti skaitymus, kurie sudomintų ne tik regėjimo negalią turinčius žmones, bet ir kitus literatūros gerbėjus, o pasirinkta tema įprasmina LR Seimo paskelbtus A. J. Greimo ir I. Simonaitytės metus. Tikėtasi, kad toks renginys suartins, suburs žmones, padės neregiams arba silpnaregiams lengviau integruotis į visuomenę, o žmonėms, kurie neturi regėjimo sutrikimų, suvokti, kad negalia nėra kliūtis bendrauti.

Skaitymo atradimai
Tad renginyje įtaigiai ir jaudinančiai skambėjo Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorių Vlado Baranausko ir Lina Bocytės-Garbačiauskienės skaitomos ištraukos iš I. Simonaitytės kūrinių „O buvo taip...“, „Vilius Karalius“, „Aukštujų Šimonių likimas“. O ironiški, žaismingi Algirdo Juliaus Greimo kūrinių „Tautos atminties beieškant“, „Iš arti ir iš toli“ etiudai daugeliui klausytojų buvo atradimas.

Aklųjų ir silpnaregių biblioteka turtinga, dauguma jos lankytojų skaito garsines knygas. Buvo galima paklausyti ir Vytauto Škirpos įgarsintos A. J. Greimo knygos „Gyvenimas ir galvojimas“ ištraukos. A. J. Greimo ir I. Simonaitytės įdomesnes gyvenimo  detales, asmenybių ypatumus atskleidė Juliaus Janonio gimnazijos mokytojas ekspertas Rimvydas Sruogis. Jo įžvalgos padėjo įsigilinti į rašytojų kūrybą.

Daugelis net neįsivaizduoja, kaip atrodo Brailio raštu parašytos knygos. O kaip jos skaitomos? Todėl Virginija Gintilaitė, Kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus folkloro kolektyvo „Sedula“ įkūrėja ir vadovė, Brailio raštu skaitė ištrauką iš I. Simonaitytės knygos „Aukštujų Šimonių likimas“. Skaitovės balsas, įtaigus interpretavimas tiesiog pakerėjo. Bemaž visi klausytojai sužavėti atsistojo, ėjo artyn stebėdami, kaip vikriai, švelniai skaitovės pirštai slysta knygos lapu.

„Skaitymo procesas dar įdomesnis negu pats tekstas“, – po renginio atviravo jauni klausytojai, pirmą kartą pamatę, kaip tai vyksta. O Vidas, vienas iš jaunųjų klausytojų, prisipažino mažai žinojęs apie A. J. Greimą, nebuvo pamėgęs I. Simonaitytės kūrinių, bet dabar tikrai skaitysiąs.

Intelektualų dialogams tinkamą nuotaiką sukūrė  Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos mokytojos Marytės Markevičienės mokinių – akordeonininkų Orintos Lukauskaitės, Arno Šimaičio, Motiejaus Dundiko  ir Miglės Dambrauskaitės – atliekama netradicinė muzika.

„Esu lygiai toks pat žmogus. Tik nematau“
Po renginio V. Gintilaitė sakė, kad be galo mėgsta I. Simonaitytės kūrybą: „O viešoje neutralioje erdvėje skaityti Brailio raštu didelis džiaugsmas. Atmintinai nesimokiau. Verti puslapį ir skaitai.“ Jos nuomone, niekas taip gyvai gamtos  negali aprašyti, nepajėgia atskleisti charakterio spalvų. „Aukštujų Šimonių likimas“ Brailio raštu –  5 didelės storos knygos. Moteris apgailestavo, kad mažėja mėgstančių skaityti Brailio raštu, dauguma mieliau imasi garsinės knygos.

Paklausta, kaip jai pavyksta net folkloro ansambliui „Sedula“ vadovauti, nusijuokė sakydama: „Ateikit, pamatysit. Kas čia nuostabaus? Ateina žmonės, vadovauju. Groju armonika, akordeonu, pianinu. Esu lygiai toks pat žmogus. Tik nematau nuo ankstyvos vaikystės. Žinoma, visuomenėje dar daug diskriminacijos. Nemėgsta mūsų, neįgaliųjų. Ne tik aplinka nepritaikyta. Baimių, nemokėjimo suprasti, bendrauti dar daug. Bet tai kita tema… Gal tokie renginiai pasitarnaus švietimui.“

2017 10 19 08

Mokytojas R. Sruogis atskleidė A. J. Greimo reikšmės ir prasmės santykį.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 10 19 07

Aktorius V. Baranauskas garsinio skaitymo valandą skaitė I. Simonaitytės ir A. J. Greimo kūrinių ištraukas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų