Sudėtingas, kruopščiai suplanuotas ir puikiai koordinuojamas organų donorystės ir transplantacijos procesas, kuriame dalyvauja daug įvairių profesijų ir sričių specialistų, būtų neįmanomas be svarbiausios šio proceso grandies – donorinių organų. O jų, deja, nuolat trūksta – ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Todėl spalis, kurio antrąjį šeštadienį minima Europos ir Pasaulinė organų donorystės diena, – proga atkreipti visuomenės dėmesį į tai, kokia aktuali organų donorystės problema.

Jautrus  pokalbis apie organų donorystę
Spalio 13-ąją Nacionalinio transplantacijos biuro specialistai Respublikinėje Šiaulių ligoninėje išklausė jautrų pranešimą apie organų donorystę „Jūs ne dievai, bet gyvybę išgelbėti galite“, kurį   pristatė Nacionalinio transplantacijos biuro laikinoji vadovė Audronė Būziuvienė.  

Organų donorystės ir transplantacijos tema ypatinga tuo, kad sudėtingus dalykus galima iliustruoti jautriomis istorijomis, kai donorinė širdis, pasitelkiant karines oro pajėgas, gabenama iš užsienio, kad būtų išgelbėtas vaikas; donoro artimųjų paieškai pasitelkiama policija ir ministerija – kad būtų gautas artimųjų sutikimas dėl donorystės; daugybė žmonių dirba, kad donoro organai būtų ištirti ir paruošti transplantacijai bei persodinti ligoniui, kurio vienintelė galimybė išgyventi – sulaukti savojo donoro.

Gydytoja reanimatologė Dovilė Lukminaitė, dirbanti ir organų donorystės koordinatore, išsamiai papasakojo apie smegenų mirties konstatavimą, organų išlaikymą, pokalbį su artimaisiais.

Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoja reanimatologė Stasė Sergedaitė, 24 metus dirbanti Reanimacijos-intensyviosios terapijos skyriuje, pasidalijo patirtimi, kaip kalbamasi su artimaisiais, kaip ruošiamasi galimai donorystei.

Dovanotas gyvenimas
Susitikime  dalyvavo gyvieji pavyzdžiai, savimi įrodantys, ko verta organų donorystės dovana.  

Šiaulietis Eduardas Bartkus po kepenų transplantacijos gyvena 9 metus. Hepatitas C kepenis buvo pažeidęs taip, kad jas reikėjo pakeisti donorinėmis kepenimis. Kad sulauks transplantacijos, E. Bartkus mažai tikėjo, todėl visus devynerius metus šią dovaną labai brangina, vertina ir yra už ją labai dėkingas donoro artimiesiems.

Neringai Gustienei inksto transplantacija buvo atlikta prieš trejus metus. Po 18 metų dializės procedūrų gautas inkstas moteriai buvo kaip neįkainojama dovana.

Abu, gyvenantys po transplantacijos, nepaprastai dėkingi donorams, kurie yra didelės pagarbos ir pasididžiavimo verti žmonės – išgyvendami netektį, sutiko dovanoti organus transplantacijai, kad gyventų kiti.

Šiaulių apskrities gyventojams šiemet atliktos 5 transplantacijos, visos – mirusių donorų inkstų.

Nacionalinio transplantacijos biuro specialistai siekia šviesti visuomenę, propaguoti organų donorystės idėją.

2017 10 16 08

A.Būziuvienė: „Jūs ne dievai, bet gyvybę išgelbėti galite.“
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų