Šiauliuose lankėsi Lietuvos Vyriausybės galva – Premjeras Saulius Skvernelis. Savivaldybėje susitikęs su miesto vadovais, politikais Ministras Pirmininkas po susitikimo atsakė ir į žurnalistų klausimus. Daugiausiai nerimo kėlė klausimas, ar pavyks įtikinti Premjerą, kad didelį profesionalių specialistų potencialą turintys Šiaulių miesto savivaldybės Sutrikusio vystymosi kūdikių namai bent jau artimiausiu metu neturi būti uždaryti. O gal Vyriausybės vadovas irgi pritaria vaikų globos institucijų griovimo vardan griovimo principui?

Problemos – Šiauliuose, sprendimai – Vilniuje
S. Skvernelis paaiškino, kad vizito į Šiaulius tikslas – standartinis. Premjeras kartą-dukart per mėnesį važiuoja į miestus ir miestelius susipažinti su situacija.

Kalbėdamas apie Šiaulius, jis pavardijo, kad buvo aptarti laisvosios ekonominės zonos infrastruktūriniai klausimai, miesto šilumos ūkio sektinas pavyzdys ir sprendimų paieškos dėl Kūdikių namų ateities.

Paklaustas, ką pažadėjo miesto merui Artūrui Visockui, kokių sprendimų galima tikėtis, Ministras Pirmininkas atsakė: „Aš nieko nežadu, kol nepadarau. Išklausėme, kokios yra problemos, sprendimai bus padaryti Vilniuje. Šiauliai turi gerą potencialą, kelti klausimai bus sprendžiami.“

Nors meras A. Visockas susitikimą vadino produktyviu, komentarų miesto bendruomenei jo dalyviai nebuvo dosnūs.

Vaikams geriau augti kūdikių namuose ar ligoninėje?
Meras džiaugėsi, kad kalbant apie grėsmę, jog puikų įdirbį turintys Šiaulių miesto savivaldybės Sutrikusio vystymosi kūdikių namai vykdant vaikų globos institucijų reformą bus artimiausiu metu uždaryti, Premjeras problemą išgirdo ir yra tikras, kad šios įstaigos veikla dar bent 2018 metais bus tikrai finansuojama.

„Tikslas – ne reforma, o vaikai ir šeimos, kuriems pagalba reikalinga. Šiaulių kūdikių namai – daugiau nei institucinė globa. Tai pagalba šeimoms ir vaikų grąžinimas į šeimas. Nereikia apgaudinėti savęs, tie vaikai paliekami ligoninėse užkraunant joms papildomą naštą. Taškai dar nesudėti, situacija bus sprendžiama“, – sakė S. Skvernelis.

A. Visockas tikino, kad Kūdikių namų klausimas svarbus jam asmeniškai nuo pirmos darbo Savivaldybėje dienos.

„Klausimą kėliau ir spaudoje, ir Savivaldybių asociacijoje. Mačiau, kad Ministras Pirmininkas suprato ir yra pasirengęs padaryti teisingus sprendimus. Nepamirškime, kad tie Kūdikių namai dirba tobulai, galiausiai visi vaikai patenka į šeimas. Kodėl šitokį darbą reikėtų sunaikinti, niekas neturi atsakymo“, – sakė miesto vadovas.

Susitikime dalyvavusi Kūdikių namų direktorė Audronė Kardašienė prisipažino, kad tik ji viena iš tokių šalies įstaigų vadovų kalba apie tai garsiai ir atvirai, nes „jai leidžia meras“. Ji tvirtina, kad nėra prieš pertvarką, tačiau yra prieš skubotą jos vykdymą.

„Mes suprantame, kad vaikui geriausia augti biologinėje šeimoje. Jei jau negalime padėti vaikui sugrįžti į savo šeimą, tada ieškome kitos. Kūdikių namuose sukauptas stiprus darbinis potencialas –  dirba profesionalai, kurie susidūrė su daugybe įvairių ligos istorijų, sukaupė didžiulės patirties. Mes savo įstaigą matome kaip apskrities centrą, kuris bet kuriuo paros metu galėtų profesionaliai padėti tėvams, turintiems problemų su savo vaiku,  socialiniams globėjams“, – komentavo A. Kardašienė.

Ji apgailestavo, kad pastaruoju metu vaiko teisių apsaugos tarnyboms ribojamos galimybės vežti paimtus vaikus į kūdikių namus, nes šie neva yra blogis. Ji sutinka, kad ši institucija nėra didelis gėris iš šeimos paimtam vaikui, tačiau klausia, ar geriau kad vaikai auga ligoninėse.

Direktorė iš Savivaldybės pastato išėjo su viltimi, kad susitikime dalyvavę žmonės suprato: reikia neskubėti, išnaudoti tai, ką turime, ir po truputį eiti į priekį.

Šiaulių miesto savivaldybės Sutrikusio vystymosi kūdikių namuose šiandien auga 54 vaikai. Jais rūpinasi 92 darbuotojai. Kadangi šios įstaigos specialistai intensyviai dirba su kitomis vaiko priežiūros ir apsaugos institucijomis, su šeimomis arba mamomis, jų darbas dažnai vainikuojamas sėkme – didžioji dalis vaikų grįžta į šeimas. A. Kardašienė sakė, kad šįmet yra įvaikinti 7 mažyliai, tačiau tik vienas iš jų – Lietuvoje.

Kūdikių namų išlaikymas valstybei per metus kainuoja 760 tūkst. Eur. „Bet jei minimalų darbo užmokestį patvirtins 400 Eur, visi mūsų aukštos kvalifikacijos specialistai gaus minimumą. Valstybei neturėtų būti dėl to labai smagu“, – sakė A. Kardašienė.

„Nemačiau mero akyse išgąsčio...“
Kitas svarbus klausimas, aptartas su aukštu svečiu, – kelio Panevėžys-Šiauliai jungties su Šiaulių pramoniniu parku įrengimas ir geležinkelio atšakos į LEZ‘ą nutiesimas. Meras patikino, kad aplinkkelio jungtį Kelių direkcija pradės projektuoti ir daryti šitą objektą savo jėgomis.

Dėl geležinkelio vėžės Premjeras yra kiek kitokios nuomonės. Jis mato didžiulį potencialą įrengti minėtą geležinkelį su daline Vyriausybės pagalba arba patiems Šiauliams. Vyriausybės vadovas mano, kad tai pajėgus padaryti ir miestas, nes kontroliniai kitų metų valstybės biudžeto skaičiai rodo, jog Šiaulių miesto savivaldybės savarankiškoms funkcijoms vykdyti numatyta papildomai 9 mln. eurų.

Aptariant šilumos tinklų ir kainodaros problemas, tai, kad Šiaulių šilumos ūkis yra pavyzdinis šalyje, patvirtino ir S. Svernelis. Tačiau apie jį Savivaldybės atstovai susitikime pasakojo ne vien norėdami pasigirti.

„Kainų komisijoje vyksta derybinis procesas dėl metodikos pakeitimo ir tai nebūtinai veda į geresnę situaciją gyventojams. Šiauliai buvo parodyti kaip pavyzdys tuo tikslu, kad nebūtų padaryta klaida“, – paaiškino A. Visockas.

Ministras Pirmininkas, paklaustas, kaip dera su viešai skelbiama regionine politika valstybinių institucijų padalinių iškėlimas iš Šiaulių, atsakė: „Nemačiau mero akyse išgąsčio, kad kažko nebelieka. Biurokratinių, biudžetinių vietų buvimas nėra regioninė politika. Turime ieškoti pačių efektyviausių būdų, kad reikalingos kitoms reikmėms lėšos nebūtų suvalgomos etatams arba pastatams išlaikyti. Natūralu, kad kažkas kažkur traukiasi. Reikia žiūrėti, kad tai būtų padaryta tolygiai.“

2017 10 13 17

Šiaulių meras A. Visockas džiūgavo, kad susitikimas Savivaldybėje su Premjeru S. Skverneliu buvo produktyvus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 10 13 04

Šiaulių miesto savivaldybės Sutrikusio vystymosi kūdikių namuose dar bent metus vaikai gyvens.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų