Spalio 4-osios  rytas nežadėjo nieko gero: vėl  lietaus pliūpsniai maudė gatves. Bet  Gegužių progimnazijoje neįprastas šurmulys: pilnas kiemas šventiškai nusiteikusių mokinių, jų rankose spalvoti malūnėliai, aplinkui jaunatviškas klegėjimas: ,,Mano piešinių nepalikit!“, „Ir mano...“, ,,Į kokį autobusą mes lipsim?“, ,,O tavo kur kabins?” Vyksta mokinių piešinių parodos atidarymas.

Mokytojo diena – vaikų piešiniuose
Gegužių progimnazija šiemetinę akciją-parodą ant ratų skyrė Tarptautinei mokytojo dienai. Piešdami mokiniai puikiai suprato, kad mokytojas –  ne vien tas žmogus, kurį jie kasdien mato klasėje. Mokytoją gali sutikti ir koncertų salėje, ir  parduotuvėje, ir krepšinio aikštelėje – visur.  Net pats gali būti mokytojas...

Progimnazijos direktorė  Silvija Baranauskienė sako, kad tokią akciją organizuoja kasmet mokytojų ir administracijos komanda. Pirmoji paroda ant ratų įvyko prieš 5 metus. O kadangi mokykla išskirtinė, meninės pakraipos, buvo svarbu, kad vaikų piešiniai taptų matomi miesto visuomenei.  Bet į parodas užsuka nedaug žmonių, tad kilo idėja kreiptis į ,,Busturą“, kuris irgi tarnauja šiauliečiams. Ir buvo sutarta, kad mobili paroda miesto autobusuose aplankys žiūrovus pati.

Pirmoji paroda buvo skirta šeimai: po piešiniais vaikai parašė savo apmąstymus: kas jam yra šeima, kodėl svarbi, apie kokią šeimą svajoja ir pan.   Šiauliečių susidomėjimas, pozityvi reakcija  paskatino tęsti  panašią veiklą.  Žmogus, važiuodamas autobusu, gali ne tik stebėti vaizdą pro langą,  gali matyti ir piešinį.

,,Mūsų akcijos tikslinės ir prasmingos: balandžio 15 d. – Kultūros diena, kovo 20 d. –  Žemės diena, gegužės 13 d. – meilės deivės Mildos diena. Įtraukiame šiauliečius  prisiminti, kuo ta diena svarbi,  pamąstyti, – pasakojo S. Baranauskienė. – Šie metai ypatingi, jubiliejiniai. Progimnazija švenčia 45 metų sukaktį. Esame taikos ir kultūros mokykla. Humanistinis auklėjimas neatsiejamas nuo kultūros. Kiek gražių dalykų darome kartu su mokiniais, tiek kultūros ir rasis. Mes kiekvienas esame vienas kitam mokytojai. Džiugu dalytis.“

Pedagogų nuomone, akcija  ,,Paroda ant ratų“ – vienas iš maloniausių renginių per metus. Tai nėra chaotiška veikla. Būtina  atsakingai sustyguoti, išsidalyti maršrutus, kad neatsitiktų taip, jog visi darbai atsiduria 1–2 autobusuose.

Po kiek laiko mokinių darbai grįš, jų autoriai galės rodyti namiškiams. Vaikai didžiuojasi savo piešiniais, ypač smagu, kai pamato artimi žmonės, įvertina.

Partnerystė, dovanojanti šiauliečiams džiaugsmą
Žinoma, akcija nevyktų be ,,Busturo“ pagalbos, pritarimo. Šiemet keitėsi vadovybė, šiek tiek nerimauta, ar priims, bet įmonės atstovė Rigita Tijūnaitienė pajuokavo, kad be reikalo jaudintasi – direktorius taip pat  turi vaikų.

,,Keleiviai dažnai reiškia padėką mums. Iš tikrųjų ta padėka skirta  mokyklai, tikriesiems šventės kūrėjams, – sakė R. Tijūnaitienė. – Mums malonu pabūti  tarp šiauliečių vaikų, kiekvienais metais – vis kitas tikslas. Šiais metais piešiniuose – Mokytojas. Kaip sakė direktorė, mokytoją gali sutikti bet kur savo gyvenimo kely. Džiaugiamės galį prisidėti prie tokios nuoširdžios šiaulietiškos akcijos. Tikimės, kad tradicija nenutrūks ir kitais metais būsime pakviesti kartu su vaikais kūrybingai pasveikinti, pradžiuginti šiauliečius.“

Netrukus, palydėti  energingo direktorės pasveikinimo, vaikai su auklėtojais pasklido  po numatytus maršrutus. Šurmulys, malūnėlių mirgėjimas persikėlė į pirmąjį autobusą, antrą…

Papuošti mokinių piešiniais, jie  pajudėjo į kelią. Jeigu akį patrauks ryškiomis spalvomis  išmargintos žmonių figūros, žinokite – Gegužių progimnazijos mokinukai sutiko linksmų mokytojų ir dalijasi šiuo džiaugsmu su jumis.

2017 10 04 23

Paroda ant ratų, skirta Mokytojo dienai, jau atidaryta.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų