Advokato mantija dar nereiškia, kad su jumis reikalų turi sąžiningas žmogus. Panašu, kad Šiauliuose dirbantis advokatas Petras Labanauskas yra iš žmonių, kurie, kaip toje sparnuotoje frazėje iš žinomos reklamos, „niekada nemoka“. Skolų neatgaunančių įmonių vadovams belieka telktis į pagalbą viešumą, nes, pasirodo, šis teisininkas yra visiškas bėdžius, neturi jokio turto, todėl susigrąžinti iš jo pinigų nėra jokių galimybių.

Skola už patalpų nuomą
Pasidomėjus interneto svetainėje, kur yra advokato P. Labanausko kontora, pateikiami keli skirtingi adresai: Dvaro, Žemaitės gatvėse, Aušros alėjoje. Tačiau niekur nenurodomas adresas iš privačios bendrovės nuomojamų patalpų, už kurias šis teisininkas jau porą metų nebemoka. Nors prie įėjimo informacinė lentelė skelbia, kad čia yra advokato Petro Labanausko kontora ir jo mobiliojo telefono numeris.

Beveik 22 kv. m biuro patalpas teisininkas išsinuomojo dar 2014 m. Iš pradžių kurį laiką nuomą mokėjo, tačiau greitai savo įsipareigojimus vykdyti nustojo.

Kadangi advokatas nenutraukia nuomos sutarties ir negrąžina raktų, bendrovė negali susigrąžinti patalpų savo žinion ir jų naudoti arba nuomoti. Susikaupus jau nemažoms sumoms, įmonė kreipėsi į teismą.

2016 m. teismas priteisė P. Labanauskui sumokėti bendrovei 1240 Eur skolą. Ir po to situacija nesikeitė. Advokatas išnuomotose patalpose pasirodo itin retai, tačiau nuomos sutarties nenutraukia. Šių metų birželį Šiaulių apylinkės teismas priteisė teisininkui sumokėti dar 1141 Eur skolos už patalpų nuomą, delspinigius ir teismo išlaidas. Kadangi P. Labanauskas atsiliepimo į ieškinį nepateikė, teismas sprendimą priėmė už akių.

Apgaudinėjama bendrovė teismo sprendimą atidavė vykdyti antstoliui, tačiau paaiškėjo, jog tai bergždžias reikalas, nes advokatas savo vardu neturi jokio turto, todėl priteistų pinigų nėra iš ko išieškoti.

Kai įmonės direktoriui pavyksta telefonu susisiekti su P. Labanausku, jis kiekvieną kartą sako tą patį: tikrai šią savaitę atvažiuosiu, susitarsime, sutartį nutrauksiu. Savaitės keičiasi, situacija – ne.

Skola už automobilio remontą
Neseniai socialiniuose tinkluose pasirodė įmonės „Automagija“ viešas perspėjimas saugotis advokato Petro Labanausko, nes neva gali apgauti.

Įmonės direktorius Edmundas Ledauskas papasakojo, kad gegužės mėnesį į „Automagiją“ kreipėsi P. Labanauskas dėl visureigio „Mitsubishi Outlander“ remonto. Iš pradžių buvo kalbama, kad reikės remontuoti automobilio starterį, tačiau greitai paaiškėjo, jog reikės kur kas sudėtingesnio remonto – keisti ir sankabą ir tai kainuos beveik 1200 Eur.

E. Ledauskas tvirtino, kad su klientu buvo suderintas darbų planas ir kaina. Įmonės vadovas pasakojo, kad atvykęs pasiimti suremontuotos mašinos, P. Labanauskas kreipėsi į jo pavaduotoją, aiškindamas, kad neva neturi tiek grynųjų pinigų, ir žadėjo, jog sumokės kitą dieną. Pavaduotoja sakė, kad savo pažadus klientas solidžiai užtikrino advokato vardu, parodė savo kortelę, pateikė asmens duomenis. Advokatas pasiėmė jam išrašytą PVM sąskaitą-faktūrą ir išvyko. Tiek jį „Automagija“ ir bematė.

Tiesa, P. Labanausko artimieji pervedė įmonei kiek daugiau nei 200 Eur. Dėl skolos bendrovė kreipėsi į teismą, tačiau šiam niekaip nepavyksta advokatui įteikti dokumentų. Paaiškėjo, kad automobilis registruotas jo dukters vardu. Kadangi ji gyvena Vilniuje, įmonė nusprendė kreiptis ir į šio miesto teismą.  

„Kai jam skambinu, kartais atsiliepia, bendrauja maloniai ir vis žada, kad atvažiuos trečiadienį (kažkodėl) ir atsiskaitys. Jau daug trečiadienių praėjo, deja, pinigų nesulaukiame“, – sakė pavaduotoja.

Dėl advokato P. Labanausko galimo sukčiavimo „Automagija“ dar birželio mėnesį surašė skundą Advokatų tarybai ir Advokatų garbės teismui, tačiau iki šiol atsakymo negavo.

Advokatų tarybos atstovė pažadėjo komentarą apie P. Labanausko elgesio vertinimą ir apie advokatams keliamus moralinius kriterijus „Šiaulių naujienų“ skaitytojams pateikti kitą savaitę.

1000 Eur – nedideli pinigai...
Įmonė kreipėsi į policiją dėl sukčiavimo. Direktorių E. Ledauską nustebino policijos tyrėjos Vasarės Sorokinos skambutis. Šia pareigūne prisistačiusi moteris ne tik aiškino, kad bendrovė šiame ginče gali būti pati neteisi, tačiau tikino, kad P. Labanauskas yra labai tvarkingas ir solidus žmogus, kad 1000 Eur yra nedideli pinigai, o bendrovė gali juos nurašyti į nuostolius ir išspręsti viską taikiai. Bendrovė kreipėsi į prokuratūrą dėl tyrėjos nušalinimo. Prokuroras Žydrūnas Kungys nusprendė „Automagijos“ skundo netenkinti. Prokuroras motyvavo tuo, kad nurodyta aplinkybė, jog direktoriui buvo daromas spaudimas, „yra subjektyvus asmens vertinimas, kuris negali būti traktuojamas kaip tyrėjo, atlikusio šiuos veiksmus, šališkumas, nes tirdamas kiekvieną įvykį ikiteisminio tyrimo pareigūnas turi pareigą rinkti ne tik asmens kaltę pagrindžiančius duomenis, bet ir tokį asmenį teisinančius ar jo atsakomybę lengvinančius duomenis“.
Iš komentarų socialiniuose tinkluose galima daryti prielaidą, kad dėl P. Labanausko įsipareigojimų nevykdymo yra nukentėję ir daugiau žmonių.

Viešosios įstaigos Šiaulių verslo inkubatoriaus direktorius Alius Valys prisiminė, kad prieš keletą metų P. Labanauskas buvo išsinuomojęs patalpas inkubatoriaus pastate. Už nuomą nemokėjusį teisininką Verslo inkubatoriaus vadovui po kurio laiko pavyko iškraustyti, tačiau skolą atgauti pasisekė tik teisminiu keliu, padedant kitam inkubatoriuje įsikūrusiam advokatui.

Atvažiuos
Paskambinome advokatui Petrui Labanauskui.

– Jūsų kontora turi daug adresų, kur ji yra iš tikrųjų?
– Vilniaus gatvėje.

– Kodėl nesumokate skolos privačiai bendrovei už kontoros patalpų, kuriose ji nebeveikia, nuomą ir nenutraukiate sutarties?
– Aš atvažiuosiu rytoj, nutrauksiu sutartį ir viską jums paaiškinsiu.

– Bet rytoj – šeštadienis...
– Ai, tada pirmadienį atvažiuosiu.

– Kodėl nesumokate „Automagijai“ už automobilio remontą?
– Ten yra teisinis ginčas. Aš viską paaiškinsiu.

Į viršų