Vakar miesto centre šiauliečius nustebino margaspalvis būrelis, sustingęs ties „Gaidžio“ laikrodžiu.  Stabtelėjo ir praeiviai, bandydami įspėti, ko sulauks, laikrodžiui paskelbus vidurdienį. Taip netradiciškai buvo paskelbtas šiandien prasidedantis Valstybinio Šiaulių dramos teatro 87-asis sezonas – teatras „išėjo į žmones“: šiltai apkabindami aktoriai sveikino žiūrovus, kvietė į spektaklius. Kiekvienas miestietis galėjo atsikirpti improvizuotos sezono atidarymo juostos su nauju  teatro logotipu. Laimingieji buvo apdovanoti kvietimais į spektaklius. Tokia žaisminga akcija aktoriai šiauliečiams priminė, kad teatrui svarbus kiekvienas žiūrovas.

Vėliau pradėjęs spaudos konferenciją teatro meno vadovas Paulius Ignatavičius patikino, kad teatras išlieka ištikimas savo krypčiai kalbėti apie skaudžiausias, aktualiausias visuomenės problemas, kelti aštrius klausimus.

Premjera „Išrinktieji“ – nei komedija, nei tragedija
Štai vieną naują spektaklį „Išrinktieji“ režisuos Monika Klimaitė. Anot jos, spektaklio kūrimo principas yra naujas, Šiauliuose  dar neįprastas. Tai kolektyvinė kūryba. Procesas įdomus, kūrybingas, nes dramaturgija kuriama repeticijų metu.

Remdamasi psichologų tyrimais, režisierė  kelia versiją, kad žmogus iš prigimties žiaurus, tik reikia tam tikrų sąlygų žiaurumui atsiskleisti. Spektaklyje laboratoriniu principu gvildenama, kas ir kodėl atsitinka su žmogumi, kokios aplinkybės išprovokuoja žiaurumą.

„Sunku apibrėžti spektaklio žanrą. Tai nėra nei tragedija, nei komedija. Turi tragikomiškų savybių ir detektyvo elementų. Tiesiog jungtinis žanras, kurio esmė yra  meninis tyrimas“, – sako M. Klimaitė.

Spektaklyje žiūrovai pamatys naujų muzikos veidų: su šiauliečių trupe dirba Lietuvos teatro akademijos magistrantūros kursą baigę aktoriai Anupras Jucius, Eglė Jusevičiūtė ir Povilas Adomaitis.

Pati tema yra labai dramatiška, bet spektaklyje yra ir ironijos, ir absurdo. Premjera numatoma spalio 27 d.

Nuo teatro užkulisių iki šeimos santykių
P. Ignatavičius pristatė ir lapkričio pradžioje pasirodysiantį laboratorinį spektaklį pagal Fiodoro Dostojevskio „Brolių Karamazovų“ romano 12 knygą „Teismo klaida“. Tai teatro pedagogo, režisierius Igorio Lysovo darbo Šiauliuose tęsinys.

„Nežinia, ar tai galima vadinti spektakliu. Žiūrovai turės galimybę pamatyti teatro užkulisius, pažinti patį kūrybos procesą, kaip aktorius dirba su tekstu“, – apie būsimą spektaklį sakė teatro meno vadovas.

Du režisieriai – Goda Poliakaitė ir Aaronas Kahnas, turintis daug tarptautinės praktikos, su Šiaulių teatro aktoriais Monika Šaltyte, Antanu Venckumi, Aidu Matučiu repetuoja iš Kubos kilusios amerikiečių dramaturgės Maros Irene pjesę „Dumblas“.

Po didinamuoju stiklu atsiduria šeimos santykiai, smurtas šeimoje. Šeimoje dominuojantys vyrai siekia sumenkinti, emociškai sunaikinti moterį Mają. Majos egzistencija, ribojama skurdo ir prievartos, turėtų būti suprantama Šiaulių visuomenei. Siekiama, kad aktuali problema būtų atskleista šiuolaikiška forma.

Spektakliui muziką kuria šiaulietis muzikas Gintautas Gascevičius.

Be to, šitas spektaklis vyks neįprastoje aplinkoje – ne teatre, o Antano  Sereikos krepšinio akademijos patalpose. Nauja erdvė galbūt žiūrovus nuteiks gilesniems apmąstymams apie būtį, ne tik apie buitį, suteiks naujų potyrių.

Bus spektaklis –  ir kūdikiams
„Teatras diferencijuos spektaklius, bus aiškiai apibrėžiama, kokio amžiaus vaikams skiriamas spektaklis, nes planuojami net spektakliai kūdikiams“, – aiškino teatro Literatūrinės dalies vedėja Nomeda Šatkauskienė.

Taigi, kaip ir kiekvienais metais, prieš Kalėdas numatomas spektaklis vaikams nuo 4 iki 7 metų. Tai režisieriaus A. Gluskino spektaklis pagal italų rašytoją Džanį Rodarį „Ne kartą gyveno baronas Lambertas“. Apysakos siužetas bus supaprastintas, pritaikytas mažiems vaikams mažojoje teatro salėje. Bus sukurta pusiau cirko, pusiau teatro atmosfera, bandoma sujungti cirko, dramos, akrobatikos elementus, kad įtrauktų, sudomintų vaikus.

Spektaklio konsultantas yra Mario Tarasini, žinomas fokusų meistras, jis aktorius mokysis triukų.

M. Tarasini sakė: „Vaikai nuoširdžiai priima fokusus, jiems labai rūpi paglostyti netikėtai atsiradusį zuikutį ir pan.“ ir čia pat pademonstravo vieną fokusą su monetomis.

Nebus pamiršti ir mažiausieji. Kūdikiams iki trejų metų numatomas spektaklis, kuriame daug judesio, šokio elementų. Dėl jo tariamasi su tarptautinį pripažinimą pelniusia choreografe Birute Banevičiūte.

Planuojamas ir J. Marcinkevičiaus „Mindaugas“
Teatro meno vadovas P. Ignatavičius prasitarė, kad į Šiaulius galbūt atvyks jaunas režisierius iš Berlyno – Nikolas Darnstädt statyti spektaklio pagal Justino Marcinkevičiaus pjesę „Mindaugas“. „Klasikinis kūrinys, pastatytas žmogaus, kuris gali žvelgti iš šalies, deromantizuoti mūsų herojus, turėtų suskambėti naujai. Tai būtų ir dovana Lietuvos šimtmečiui, – užsiminė P. Ignatavičius. – Galbūt atsiras spektaklis vyresnio amžiaus publikai – su pozityviu žvilgsniu į senatvę senelių namuose. Deramasi ir su perspektyviu dramaturgu, aktoriumi ir režisieriumi.“

Į viršų