Apklausa atskleidė, kad gyventojai, nusprendę atsisakyti nereikalingų, tačiau vis dar veikiančių elektroninių prietaisų, dažniau renkasi juos dovanoti, o ne parduoti. Geras darbas dera su ekologiniais tikslais, džiaugiasi ekspertai. Tačiau prietaisus dovanoti reikėtų tik įsitikinus, jog jie bus reikalingi ir naudojami, sako jie, be to, kritikuoja žmones, prietaisus paliekančius kaip dovanas prie buitinių atliekų konteinerių.

Atiduoda ir artimiesiems, ir nepažįstamiems
Rezultatai atskleidė, kad gyventojai dažniau atiduoda tokius įrenginius, kaip mobilieji telefonai, kompiuteriai ir televizoriai. Taip pat dovanojami nebereikalingi, bet dar veikiantys virtuviniai kombainai, smulkintuvai, plakikliai, spausdintuvai, skeneriai ir net oro ventiliavimo, kondicionavimo įrenginiai.

Populiariausias Šiauliuose? Pervertę skelbimus, kuriuose dovanojami daiktai, įsitikinome, kad dažniausiai dovanojami maži kačiukai, šuniukai ir baldai. Bet tai ne elektronika. Akivaizdu, kad populiariausi yra televizoriai.

Antai vienas skelbėjas siūlo kineskopinį LG televizorių, skalbimo mašiną, dvi lauko antenas su stiprintuvais, dujinę kaitlentę ir net seną tarybinę dujinę viryklę su orkaite. Visi daiktai veikia, informuoja daiktus dovanojantis žmogus.

Kito skelbimo dovanojamais daiktais gali praktiškai kambarį įsirengti. Bėda, kad nėra nuotraukų ir negali pasižiūrėti, ar šie bent jau estetiškai atrodo. O dovanoja sofą-lovą, sekciją, 2 foteliukus, TV staliuką, žurnalinį staliuką, knygų spintą, virtuvines spinteles, veikiantį mažą šaldytuvą, virtuvinį stalą, spintą. Taigi, radome šaldytuvą. Bus kur maistą laikyti, ką žiūrėti ir kur svečius susodinti.

„Mano manymu, važiuoti kažkur į Radviliškį ar net skambinti geradariui neapsimoka, jeigu nepamatai, kaip atrodo daiktas. Iš kur žinoti – ar veikia, kaip gerai veikia. Tiesa, kai buvau studentė, gyvenau bendrabutyje, tai pati pagal skelbimą radau dovanojamą nedidelį televizorių, kuris neblogai veikė. Tiksliai neatsimenu, bet atrodo, jį palikau. Negaila, nes nieko už jį pati nemokėjau. Manau, ir dabar būsimi studentai paieško tokio daikto, jei jų nuomojame bute ar bendrabučio kambaryje tokio nėra“, – sako šiaulietė.

Dovanoja spaudoje, internete, socialinio tinklo grupėse
Dėl perduodamų mobiliųjų iš rankų į rankas ji sutinka – dažnai atiduodamas daiktas antram naudojimui. „Mamai kaip tik sugedo telefonas. Kadangi dabar visi šeimoje naudojamės išmaniaisiais, tai stalčiuje guli kokie trys neišmanūs, nenaudojami, bet veikiantys telefonai spalvotais ekranais. Kaip tik ji klausė, ar neturiu atliekamų, nes senasis sugedo. Labai neblogą atiduosiu – baterija laiko, ekranas spalvotas gražus, tik dangtelis įskilęs ir labai ryškios salotinės spalvos, bet manau, kad nieko tokio“, – šypsosi ji.

Kita vertus, be prašymų dovanoti iš lūpų į lūpas, skelbimų spaudoje ar internetiniuose portaluose, galima daiktų rasti socialinio tinklo grupėse. Štai čia veiksmas vyksta kur kas intensyviau. Jeigu tik grupėje pasirodo koks padoresnis daiktas su skelbėjo patikinimu, kad veikia, jis tuojau pat sulaukia dėmesio. Neilgai trukus pranešama, kad daiktas atiduotas, rezervuotas. Beje, yra ir tokių, kurie ieško senos vertingos aparatūros, už kurią sumokėtų. Naudotą techniką superka kai kurios parduotuvės ar remonto dirbtuvės, paskambinus telefonu surinkėjai atvyksta į namus ir nemokamai ją išgabena.

Naudotą daiktą nemokamai pasiimtų ne visi
„Aš be nuomonės. Jei žmonės dovanoja, tai tarsi gerą darbą daro kitiems. Jeigu yra kas tą elektroniką ima, tai dar geriau. Abi pusės laimingos – vieni atsikrato, kiti gauna. Bet tarybinės dujinės asmeniškai pati nebedrįsčiau dovanoti, jau geriau į metalo supirktuvę ar kitur ją gabenti“, – pastebi dar viena šiaulietė.

Kiti išlieka skeptiški. Štai vienas iš šiauliečių respondentų sako, kad prie konteinerių atsiduria tik sena ir nepataisoma elektronika. „Man atrodo, kad dabar net ir elektronika yra labai brangi, tai žmonės linkę ją remontuoti, o ne pirkti naują ir seną atiduoti. Paprasti žmonės turi taupyti, tad elektroniką remontuoja tol, kol ši išleidžia paskutinį kvapą. Tuo metu pagyvenę tėvai nenori, kad jų atžalos šeimą kurtų prie prastos ir panaudotos elektronikos, tai spaudžia eurą prie euro ir perka jiems, dovanoja naują. Kiti gi susivilioja elektroniką pirkti išsimokėtinai“, – sako vyriškis.

Į viršų