Nors vasara šiluma nelepina, vos kiek pasitaikius saulėtiems orams miestiečiai keliauja į paplūdimius. Šiauliuose yra du įteisinti paplūdimiai – Prūdelio ir Rėkyvos ežero. Čia budi gelbėtojai, prižiūri tvarką ir švarą. Mieste yra dar dvi maudyklos – Talkšos ežere nuo Žuvininkų gatvės ir Rėkyvos ežere nuo Bačiūnų. Tik čia skęstančiųjų gelbėjimas – pačių skęstančiųjų reikalas.

Prūdelio paplūdimys laukia valdžios dėmesio
Prie Prūdelio budintis gelbėtojas Rolandas Jankauskas nužvelgia keliasdešimt poilsiautojų, įsikūrusių paplūdimio zonoje. Ir taip nedidelio pliažo nemenką teritorijos dalį užima dvi aptvertos tinklinio aikštelės, kur jaunimas ateina pažaisti pliažo tinklinio. Tryliktus metus „pliažinėtojų“ saugumu ir bendra tvarka besirūpinantis vyras apgailestauja, kad poilsiautojų kaskart vis mažėja. Ir tai ne dėl šaltos vasaros, o dėl nesustojančios emigracijos.

Gelbėtojo žodžius patvirtina šiaulietė Angelė prie Prūdelio atėjusi su dukra ir dviem anūkais, trumpai atvykusiais į Šiaulius iš Reikjaviko (Islandija). Viešnia tapusi šiaulietė pasidžiaugė, kad Prūdelio maudykloje saugu vaikams, jiems skirta maudymosi vieta aptverta. Angelė sako, kad pliaže reikėtų smėlio, nes permirkusi žolė skleidžia ne itin malonų kvapą ir nepatogu eiti maudytis.
Kita poilsiautoja Loreta atvedė pasimaudyti dvi iš Anglijos pas močiutę pasisvečiuoti atvykusias anūkėles. Loreta pastebėjo, kad gelbėtojas nuolat budi, perspėja, kad poilsiautojai nerūkytų, negertų.

R. Jankauskas pripažino, kad šią vasarą nėra daug darbo. Skęstančiųjų dar gelbėti neteko, tačiau akylai stebi, kad vandenyje kamuolį gaudantys vaikai neniurktelėtų, kad jaunesni nei 12 metų mažieji, atėję į paplūdimį vieni, nesimaudytų. Gelbėtojui svarbu, kad žmonės rūkytų tik tam skirtoje vietoje, nevartotų alkoholio.

Vyras aiškina, kad dabar dirbti lengviau, nes į pliažą dažniau užsuka policija. Anksčiau kompanijos girtaudavo, bardavosi, o su gelbėtoju nesiskaitydavo. Dabar už tokį elgesį gresia nemažos baudos, tai tokių lankytojų mažiau, o prireikus policija  juos susirenka. Šįmet rimtesnės pareigūnų pagalbos prireikė tris kartus.

„Galėtų Savivaldybė išvalyti Prūdelio pakrantę. Kiti miestai susitvarko. Anksčiau žiemą nors išpildavo smėlio, pavasarį jis nusėsdavo pliaže, dabar ir to nebėra“, – sako gelbėtojas, pasidžiaugęs, kad nors vandenyje esantis fontanas šįmet trykšta be vargo.

Šalta vasara – švarus vanduo
Prūdelio ir Rėkyvos paplūdimius prižiūri sporto mokykla „Atžalynas“. Kodėl? Jau niekas nebežino, tai sena tradicija. Gal dėl to, kad šioje mokykloje ugdomi vandens sporto šakų entuziastai. Vasaros sezono metu mokykla įdarbina aštuonis gelbėtojus: pusė jų dirba viename paplūdimyje, kita pusė – kitame. Jie saugo poilsiautojų saugumą nuo 9 iki 20 val., Savivaldybė gelbėtojams samdyti skiria 14,5 tūkst. Eur per sezoną.

37-tą vasarą miesto pliažais besirūpinantis sporto mokyklos paplūdimių priežiūros specialistas Vidutis Bikinas pasidžiaugė, kad nesant karščių vanduo telkiniuose išlieka  neužterštas. Kas dešimt dienų atliekami tyrimai tiek Prūdelio ir Rėkyvos paplūdimiuose, tiek Talkšos ir Bačiūnų maudyklose. Nors maudyklos ir nėra oficialūs paplūdimiai, jose vis tiek tiriama vandens kokybė, nes besimaudančių žmonių susirenka nemažai. Tyrimams atlikti ir kitiems būtiniausiems reikalams sezonui skiriama apie 2 tūkst. Eur. Sporto mokykla savo pajėgumais prie Prūdelio padarė naują persirengimo kabiną. Kitąmet žada padaryti dar kelias.

Taromatai sumažino taršą paplūdimiuose
Gelbėtojai prižiūri švarą ir tvarką. Kaip sako V. Bikinas, mažiau žmonių, mažiau ir problemų. Jis pastebėjo, kad pradėjus supirkinėti plastikinę tarą, žmonių paliekamų „bambalių“ prie vandens telkinių sumažėjo kelis kartus. Prie Prūdelio tualetai yra administracinėse patalpose, Rėkyvoje reikia pasirūpinti biotualetais.  

Specialistas tvirtina, kad prie Prūdelio daugiau nei Rėkyvoje rūpesčių kelia girtaujantys piliečiai –  į nuošalią vietą ateina pasilinksminti vietinių gyventojų kompanijos. Rėkyvos pliaže poilsiautojų susirenka daugiau, čia Savivaldybė pasirūpino smėliu, todėl daug žaidžiančių vaikų.

Nors prie Prūdelio iškabintose taisyklėse nurodyta, kad šunų vestis negalima, sutikome porą poilsiautojų su savo augintiniais. V. Bikinas sako, kad šalia gyvenantys gyventojai prasiveda savo šunis, turi maišelius, jei kas – gyvūnų „palikimą“ susirenka.

„Prieš 20 metų prižiūrėjome 6 pliažus, dabar liko du. Anksčiau ir maitinimo taškai, ir nuomos punktai, spaudos kioskai buvo, žmonių susirinkdavo daug, dabar viskas suprastėjo. Tikrai miesto centre turime tokį gražų vandens telkinį, reikėtų susitvarkyti. Ir Panevėžys Senvagę susitvarkė, ir Telšiai, Radviliškis. Mes, Šiauliai, apsileidę truputį“, – apgailestauja specialistas.

Jis pasakojo, kad lyg ir rengiamas Prūdelio paplūdimio teritorijos sutvarkymo projektas, tačiau Savivaldybėje mums šios džiugios žinios niekas negalėjo patvirtinti.

Ir vaikai, ir šunys, ir motociklai...
Prie Talkšos ežero esantis neoficialus pliažas – be gelbėtojų, nors čia irgi maudosi vaikai. Įrengta žaidimų aikštelė vaikams, perregima „persirengimo kabina“. Šią teritoriją prižiūri Jaunųjų gamtininkų centras. Stovi biotualetas. Nors važiuojant į paplūdimį Žuvininkų gatve stovi ženklas, kad automobilių ir motociklų eismas draudžiamas, nelabai kas jo paiso. Taku prašniokščia automobiliai, o motociklininkas savo „plieninį“ žirgą atvairuoja iki pat ežero.

Šalia jaunos šeimos su kūdikiu įsitaisiusi jauna moteris su šunimi. Paklausti, ar žino, kad tai neoficialus paplūdimys, šiauliečiai Virginija ir Edgaras Sabinskai nustebo.

„Kadangi neoficialus pliažas, tai ir renkasi visi, kas tik nori“, – sako pažvelgęs į netoliese gulintį šunį. Vyras sako, kad pasirinko šią vietą poilsiui, nes yra gana ramu, toliau nuo gatvės, gali su vaiku pasivaikščioti šalia ežero esančiais takais. Šeima pastebėjo, kad ką tik pažiūrėti, ar viskas tvarkoje, buvo atvykę policijos pareigūnai.

Rėkyvos pakrantę nuo Bačiūnų gatvės pagal galimybes prižiūri Rėkyvos seniūnija. Čia laiką leidžia jėgos aitvarų mėgėjai. V. Bikinas atkreipė dėmesį, kad abu neoficialius paplūdimius Savivaldybei reikėtų nušienauti.

2017 08 11 12

„Persirengimo kabina“.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 08 11 13

V. ir E. Sabinskai nustebo sužinoję, kad pliažas neoficialus, todėl jame nėra gelbėtojų.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų