Sinoptikai prognozuoja, kad savaitgalį užplūs karščio banga. Per karščius gali padaugėti ligonių, ištiktų dehidratacijos, kraujotakos bei širdies veiklos sutrikimų, odos nudegimų saulėje. Kaip išvengti karščių keliamų problemų ir poilsio nepaversti sveikatos sutrikimu, Respublikinėje Šiaulių ligoninėje vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo įvairių specialybių gydytojai.

Saulės spinduliai veikia odą
Laikinai einanti Odos ir veneros ligų centro vedėjo pareigas gydytoja dermatovenerologė Indrė Domarkaitė-Jakovlevė priminė, kad tiesioginiai saulės spinduliai veikia odą. Per ilgai pabuvus saulėje gali atsirasti odos paraudimas, nudegimas ar pasireikšti sunkesnės formos nudegimų.

Gydytoja perspėjo, kad didžiausią riziką nudegti turi šviesesnės odos atstovai, mėlynakiai, žaliaakiai, rausvaplaukiai, vaikai.

Manantys, kad laikini nudegimai nieko nereiškia, labai klysta. I. Domarkaitė-Jakovlevė paaiškino, jog dėl to po tam tikro laiko gali kilti rizika vystytis kitiems odos pažeidimams. Padidėti rizika susirgti odos vėžiu: bazalinių ląstelių karcinoma, plokšteline karcinoma, aktinine keratoze. Gali pasireikšti ir kiti odos defektai.

Gresia rimti nudegimai
Respublikinės Šiaulių ligoninės medicinos direktoriaus pavaduotojas, laikinai einantis generalinio direktoriaus pareigas, chirurgas Antanas Pauliukas, informavo, kad kol kas šią vasarą ligoninėje gydyti pirmojo laipsnio nudegimų neteko.

Į chirurgų rankas dažniau patenka nudegę nuo ugnies ar cheminių medžiagų. Chirurgas pasakojo, kad ypač jauni asmenys neretai pamiršta visas atsargumo priemones ir taip pakenkia savo sveikatai. Pavyzdžiui, naktį užmiega prie laužo ir dėl to nudega arba apsinuodija dūmais, neatsargiai maudosi vandens telkiniuose, padaugina alkoholio ir pan. Dėl to jis patarė būti atidesniems ir laikytis visų saugumo reikalavimų.

Neišvengia saulės smūgio
Neurologijos skyriaus gydytojas neurologas Kęstutis Dainius antrino, kad dėl neatsargaus nardymo vandens telkiniuose žmonės patiria sunkių kaklo traumų, jiems lūžta visi kaklo slanksteliai, ištinka keturių galūnių paralyžius ir t. t.

Gydytojas perspėjo, kad atsargiai reikia elgtis ne tik vandenyje, bet ir stengtis neužsibūti saulėje. K. Dainius pasakojo, kad per ilgai gulinėjant paplūdimyje labai apkraunama neuroendokrininė sistema. Kitaip tariant, vietoje to, kad žmogus pailsėtų, jis išsenka, jaučiasi pavargęs, negali susikaupti, sutrinka miegas. Tokiais atvejais pacientui nuo išsekimo net reikia duoti nedarbingumo lapelį.

Per karščius žmonės patiria ir saulės smūgius. Per vasarą į ligoninę dėl saulės smūgio patenka apie tris asmenis. Dažniausiai tokie atvejai praeina be rimtesnių pasekmių, bet vietoje to, kad žmogus pailsėtų ir džiaugtųsi vasara, jam dar reikia savaitę pagulėti ligoninėje.

Labiausiai kenčia „širdininkai“
Galimi ir kraujagyslių susirgimai. II kardiologijos skyriaus vedėja gydytoja kardiologė Danutė Andrulienė žmones įspėjo, sulaukus karščių, nepulti beatodairiškai mėgautis vasaros malonumais. Anot jos, perdozavus šilumos ir saulės, gresia didesnio ar mažesnio laipsnio sveikatos sutrikimai. Pavyzdžiui, dėl karščio plečiasi kraujagyslės, išsiskiria daugiau prakaito, tankėja kvėpavimas ir taip organizmas šalina perteklinę šilumą. Jeigu tai užsitęsia pernelyg ilgai, o aplinkos temperatūra būna pernelyg aukšta, žmogaus temperatūra pradeda kilti, o tai gali sukelti dar didesnių sutrikimų. Galima netekti skysčių, sutrikti centrinė smegenų veikla, galvos kraujotaka, padažnėti širdies ritmas, pakilti ar nukristi kraujospūdis, ištikti širdies priepuolis.

Pataria labiau saugotis
Gydytojai perspėjo, kad siekiant apsisaugoti nuo saulės ir šilumos keliamų pavojų reikia laikytis tam tikrų taisyklių.
Pirmiausia patartina naudoti apsauginį kremą nuo saulės. Juo reikėtų pasitepti 30 min. prieš einant į saulę. Būnant saulės spinduliuotėje – tepti kas 2–3 valandas ir kiekvieną kartą po maudynių.

Dėvėti lininius, šviesius ir saulę atspindinčius rūbus bei neužmiršti galvos apdangalo. Kaitinantis saulėje nepatartina vartoti alkoholio, geriau kas dešimt minučių gurkšnoti vandenį. Pirmą kartą gulinėti saulėje patartina ne ilgiau kaip 40 min. Vėliau, kai odoje atsiranda odą apsaugančio pigmento, saule galima mėgautis dvi valandas.

Karštą dieną taip pat reikėtų vengti fizinio darbo, aktyvaus sporto. Neapkrauti skrandžio sunkiu maistu, valgyti lengvą maistą, pieno produktus, daržoves, vaisius.

Ištikus nelaimei ar pastebėjus, kad žmogui darosi bloga, būtina iš karto kviesti medikus. Jeigu poilsiautoją ištiko klinikinė mirtis, labai svarbu kuo skubiau pradėti daryti širdies masažą, nes nuo to priklauso žmogaus gyvybė.

Į viršų