Jau rugsėjį Šiaulių miestas švęs 781 gimtadienį. Organizatoriai šiemet nusprendė šventei suteikti istorinės prasmės ir šiuolaikiškumo. Kitaip švęsti vieną svarbiausių miesto švenčių įpareigoja  ir artėjantis Valstybės atkūrimo šimtmetis.

Kuo bus išskirtinės „Šiaulių dienos“, miesto Savivaldybės ir Kultūros centro atstovai žurnalistams papasakojo spaudos konferencijoje. Naujoviškas ne tik įvaizdis ir koncepcija, bet ir renginio pavadinimas. „Šiaulių dienas“ keičia „Modernūs Šiauliai. Šimtmečio istorijos vedami...“. Pasak organizatorių, sumanymas sujungs stilizuotą Pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpį (1918–1940) ir šiandienos miesto „PIN kodo“ paieškas.

Kur atrasime modernumo apraiškas
Svarbiausioje miesto šventėje daug dėmesio bus skirta tarpukariu prasidėjusiam naujam Šiaulių miesto raidos etapui – modernizmui. Tuo metu įvairiomis formomis pražydo, savo turiniu subrendo kultūrinis gyvenimas. Modernumas – tai ateities kūrimas, stereotipų laužymas, laisvas, šiuolaikiškas mąstymas, naujų tradicijų formavimas, gebėjimas remtis vietos istorija siekiant tapti kuriančia, besikeičiančia asmenybe, organizacija, visuomene, sako renginio organizatoriai.

„Atsiliepdami į šių metų šimtmečio programą miesto dienas nukreipiame į du laikotarpius – tarpukario (1918–1940) ir į šiandienos Šiaulius. Norime parodyti, ką turime turtingo iš istorinio laikotarpio ir kas mes esame šiandien. Modernumas nebūtinai turi būti dangoraižiai, elektronika ir t. t. Modernumas yra žmonės. Mes didžiuojamės būtent šiauliečiais  – kuriančiais, šiuolaikiškais, laužančiais stereotipus“, – spaudos konferencijoje sakė Šiaulių kultūros centro direktorė Deimantė Bačiulė.

Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Asta Lesauskienė patikino, kad prieš šimtą metų Šiauliuose buvo svarbūs švietimo, kultūros ir sporto žmonės, švietimas buvo pakankamai modernus, juk Šiaulių mieste dėl to užaugo keturi Nepriklausomybės akto signatarai.

„Šiaulių švietimas tiek tuo metu, tiek dabar Lietuvoje lyderiauja. Turime kuo didžiuotis, tik iššūkiu tampa tai kiekvienam įrodyti. Tad tradicinis renginys, vyksiantis prieš Šiaulių miesto gimtadienio šventę, ieškos šiauliečių PIN kodo. Kviečiame renginyje prisistatyti moksleivius ir pademonstruoti, ką jie veikia po pamokų, taip pat laukiami lopšeliai-darželiai, vaikų tėveliai, verslo atstovai kartu su aukštosiomis mokyklomis. Renginyje pristatysime modernų požiūrį į augimą, sužinosime, kokių kompetencijų žmonių šiandien reikia Šiauliuose ir kokias ugdome“, – sakė spaudos konferencijoje A. Lesauskienė.

Istorinėse nuotraukose – veržlūs europietiški Šiauliai
Miesto gimtadienio šventės įvaizdį sukurti ėmėsi šiaulietis dizaineris Vilmantas Dambrauskas. Jis kūrybiškai panaudojo Šiaulių ir miesto gyventojų nuotraukas iš atvirukų ir fotografijų kolekcijos, kuria mielai pasidalijo šiaulietis kolekcininkas Petras Kaminskas.

„Man patinka šventės koncepcija. Tarpukario miesto idėja man buvo savotiškas iššūkis. Buvo svarbu parodyti, koks tuo metu buvo miestas, koks jis buvo kultūringas, elegantiškas, taurus, stilingas, pasitempęs. Šiauliai nenusileido kitiems Lietuvos ir Europos miestams – nei Prahai, nei Paryžiui, nei Berlynui. Man atrodo, idėja pavyko“, – mano dizaineris.

Spaudos konferencijoje organizatoriai pasidžiaugė kolekcininko P. Kaminsko dosnumu – jo dėka šiauliečiai ir miesto svečiai išvys daugeliui nepažįstamus ar net sunkiai atpažįstamus Šiaulius. Jis sukaupė maždaug 2000 atvirukų ir nuotraukų su Šiaulių vaizdais ir žmonėmis, dar daugiau kolekcininko asmeniniame archyve yra ir Lietuvos vaizdų.

D. Bačiulė atskleidė, kad šiuos vaizdus šiauliečiai turės galimybę išvysti rugsėjo 8 d. „Ant scenos didžiuosiuose LED ekranuose bus demonstruojama dokumentinė medžiaga. Pasinaudojant ja Prisikėlimo aikštėje bus kuriamas stilizuotas tarpukario erdvės miestelis“, – sakė ji.

Pasidžiaugta, kad miesto gimtadienio šventę palaiko didelis rėmėjų skaičius, o biudžetas siekia 134 tūkst. eurų: miesto Savivaldybė šventei skyrė 60 tūkst. eurų,o  visą likusią sumą – verslininkai.

2017 07 18 03

Vieta spaudos konferencijai – neatsitiktinė: kavinė įsikūrusi istoriniame pastate, kuriame tarpukariu veikė itin populiari Milšteino kavinė.
Editos VARKALIENĖS nuotr.

Į viršų