Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną Prisikėlimo aikštėje vyko tradicinė iškilminga Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimo ceremonija. Renginyje dalyvavo Šiaulių jaunimo, tremtinių ir politinių kalinių, šaulių organizacijų, tautinių bendrijų atstovai. O ir miestiečiai pilko dangaus ir sulig renginio pradžia prapliupusio lietaus nepabūgo. Skambant skudučių sutartinei, kurią atliko Šiaulių universiteto folkloro ansamblis „Vaiguva“, nuo Katedros vartų į šventės vietą Lietuvos Respublikos vėliavą atnešė tautiniais rūbais pasipuošę Šiaulių kultūros centro šokių ansamblio „Želmenėliai“ šokėjai.

Šventinę dieną – renginių gausa
Valstybės dienos renginiai sutampa su Modernios Lietuvos šimtmečio programos iniciatyvų pradžia, be to, 2017-ieji yra Tautinio kostiumo metai, tad neatsitiktinai Vėliavą iškėlė etninės kultūros ir tautinio meno atstovai.

Tai Virginija Gintilaitė, Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių kultūros namų folkloro ansamblio „Sedula“ meno vadovė, subūrusi ir jau 35 metus vadovaujanti kolektyvui. Kolektyvas nuolat dalyvauja miesto ir šalies renginiuose, jungia sveikus ir regėjimo negalią turinčius žmones, puoselėja ir skleidžia etninės kultūros vertybes.

Jaunosios kartos atstovas, drauge kėlęs vėliavą, – Karolis Kmitas. Šokių ansamblio „Želmenėliai“ šokėjas, nuo vaikystės šoka tautinius šokius ir su savo kolektyvu bei jo vadove, Šiaulių miesto garbės piliete Aldona Masėniene, juos pristato ne tik Šiauliuose, bet ir šalyje, užsienyje. Būsimas J. Janonio gimnazijos abiturientas šiais mokslo metais miestą garsino aukštais laimėjimais biologijos ir fizikos, chemijos, matematikos olimpiadose.

Kylant vėliavai tautišką giesmę giedojo Šiaulių universiteto liaudiškos muzikos ansamblio „Saulė“ vokalinės grupės vadovas Eugenijus Andrulis.

Po valdžios atstovų ir svečių pasisakymų startavo Karaliaus Mindaugo dviračių žygis. Jo metu dviratininkai turėjo įveikti atstumą nuo Prisikėlimo aikštės iki Kryžių kalno ir atgal. Dėl lietaus žygio atstumą nuspręsta sutrumpinti.

Dviratininkams pajudėjus, prasidėjo šventinis teatralizuotas koncertas. Jo metu scenoje pasirodė ir Šiaulių miesto Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktoriai. Teatralai skaitė ištraukas iš J. Marcinkevičiaus poemos „Mindaugas“.

Renginiai nesibaigė. Miestiečiai galėjo nemokamai aplankyti parodas ir ekspozicijas „Aušros“ muziejaus padaliniuose bei kultūros centre „Laiptų galerija“.

Paskutiniu šventinės dienos akcentu turėjo tapti visuotinis „Tautiškos giesmės“ giedojimas. Planuota, kad giedoti šiauliečiai rinksis devintą valandą vakaro Kaštonų alėjoje ir Ch. Frenkelio vilos parke. Šią dieną įvyko ir konkurso-festivalio „Saulės žiedas“ uždarymo koncertas. Vakare į Vilniaus g. bulvarą kviesta pasižiūrėti V–XIII a. baltų genčių kostiumų rekonstrukcijos ir penkių XIX–XX a. pr. etnografinių regionų tautinių kostiumų. Žadėta, kad dizainerės D. Nevedomskytės ir J. Lipinskienės modernių etnografinių drabužių ir šiuolaikinių rūbų kolekcijų demonstravimas prikaustys visų susirinkusiųjų žvilgsnius.

Ar šiauliečiai giedojo tautišką giesmę?
„Valstybės dieną lietuvis privalo švęsti saikingai, be alkoholio. Mes esame lietuviai ir turime jais išlikti. Šiandien kartu su visais pasaulio lietuviais giedosiu Tautišką giesmę. Pamatysime, kokios oro sąlygos – jeigu lietaus nebus, žadu prisijungti prie iniciatyvos mieste su kitais šiauliečiais, o jeigu orai bus nepalankūs, tuomet sugiedosiu namuose“, – sako Edmundas Mačiulskis, buvęs Šaulių rinktinės vadas Šiauliuose.

Dviračių žygiui rengiasi šauni trijulė: mama Jurgita, dvylikametis Gabrielius ir jo devynmetė sesuo Rugilė. „Mes esame dideli patriotai, mylime Lietuvą, todėl  aktyviai dalyvaujame renginiuose, kurie susiję su valstybės šventėmis, su Lietuva. Lietaus nepabūgome – turime lietpalčius, striukes, esame pasiruošę. Ir Tautišką giesmę šiandien giedosime, dar tiksliai nenusprendėme kur. Stengiamės vaikus ugdyti, kartais tenka ir įkalbinėti dalyvauti, bet paprastai tai pasiteisina“, – sako šiaulietė.

Prisikėlimo aikštėje ceremonijos pradžios laukė dar viena šiauliečių šeima. Tėčio Ričardo nuomone, pažymėti Valstybės dienai negali būti jokių kliūčių. „Nėra blogo oro, yra prasta apranga. Svarbiausia – gera nuotaika ir nusiteikti šventiškai.  Mūsų planas – šiandien dalyvauti šventinėje Vėliavos iškėlimo ceremonijoje, dalyvauti Ch. Frenkelio vilos vasaros festivalio atidarymo koncerte, o vėliau pasuksime Į Bubius. Ten ant piliakalnio giedosime Tautišką giesmę. Radau informacijos, kad šiauliečiai kviečiami giedoti ant Salduvės ir ant Bubių piliakalnių, mes nusprendėme, kad pastarasis artimesnis širdžiai“, – sako Ričardas.

2017 07 06 19

Trispalvę pakėlė V. Gintilaitė ir K. Kmitas.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 07 06 17

Ričardas su žmona Sandra ir mažąja Izabele keliaus Tautiškos giesmės giedoti į Bubius.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 07 06 16

Jurgita deramai papuošė Gabrielių, Rugilę – sau ir vaikams nunėrė kepures su Lietuvos vėliavos spalvomis.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2017 07 06 15

Edmundas atvyko į ceremoniją su uniforma. Jis ragina šventę švęsti deramai – be alkoholio.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų