Ketvirtadienį Šiaulių miesto taryba tvirtino biudžetinių įstaigų vadovų veiklos ataskaitas. Nors iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad tai visiškas formalumas, tačiau lopšelio-darželio „Berželis“ direktorės Nijolės Marcišauskienės atsiskaitymo už praėjusius metus politikai nepriėmė – ataskaitai nepritarta. Nustebusi biudžetinės įstaigos vadovė sakė nesupratusi, ką tai reiškia.

„Dabar čia nieko nereikia suprasti. Vėliau suprasit“, – paaiškino meras Artūras Visockas, sukėlęs salėje juoką.
„Šiaulių naujienose“ esame rašę, kad Savivaldybės administracijos Švietimo skyrius yra gavęs tris skundus elektroniniu paštu dėl netinkamo darželio direktorės N. Marcišauskienės darbo organizavimo. Juose buvo rašoma, jog vadovė nedemokratiškai valdo įstaigą, nesilaiko kai kurių teisės aktų. Švietimo skyriui atlikus tyrimą dalis nurodytų trūkumų pasitvirtino.

Išsiaiškinome, kad auklėtojoms įstaigoje nemokama už privalomas nekontaktines valandas. Bendrojo lavinimo grupėje dirbančiai auklėtojai priklauso 3 tokios valandos, spec. grupėje – dvi. Tuo metu auklėtojos turėtų nedirbti su vaikais, o užsiimti metodine veikla, dokumentacija ir pan. Buvo aiškinama, kad auklėtojos neturi nekontaktinių valandų, nes nėra darbuotojų, kurios jas tuo metu pavaduotų grupėse. Darbuotojai žino, kiek valandų jiems priklauso atidirbti, bet už tą patį atlyginimą dirba ir ilgiau, „nes nėra kas daryti“. Kurį laiką įstaigoje nebuvo valytojos, grupių darbuotojoms tekdavo atlikti ir jos darbą.

Paaiškėjus trūkumams, kaip dažnai būna, įstaigos vadovė susirgo, paskui – atostogavo.

Taryboje politikai užsiminė apie skundus ir teiravosi, kaip direktorei sekasi dirbti su vaikų tėvais, ar nebėra skundų. „Visą laiką su tėvais bendravau, tokių dalykų nesu girdėjusi. Pas mane yra tik darbas su tėvais“, – atsakė direktorė ir paskutinę frazę pakartojo tris kartus.

Paklausta, kaip vertina atliktą tyrimą ir nustatytus pažeidimus, N. Marcišauskienė atsakė: „Pažeidimų yra, konsultavausi su juristais. Gal kai kur buvo „nedadirbta“, bet nusikaltimo šitoje veikloje nematyti. Kiek galėjome, tiek dirbome, bet buvo nukrypimų. Juridiškai negalima pasakyti, kad padaryta blogai.“

Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Asta Lesauskienė sakė, kad be kitų pažeidimų šlubuoja ir darželio savivalda. Įpareigojus direktorę pašalinti trūkumus, ji priekaištavo, kad nėra nustatyti terminai, per kiek laiko tai turi padaryti.

„Mes nustatysime terminus ir stebėsime įstaigos vadovės darbą“, – sakė departamento direktorė.

Savivaldybė skundų dėl „Berželio“ direktorės N. Marcišauskienės gauna ne pirmą kartą. Prieš keletą metų Savivaldybė du kartus direktorei buvo skyrusi drausminę nuobaudą, tačiau darželio vadovė kreipėsi į teismus ir nuobaudos buvo panaikintos. Ar pasiryš Savivaldybė dar vienam tokiam išbandymui? Tokios „pamokos“ galėjo nulemti tai, kad šios ikimokyklinės įstaigos darbuotojai apie joje tvyrančias bėdas viešai kalbėti vengia. Tai pripažįsta ir Švietimo skyrius.

Į viršų